2017-12-22 06:00

2017-12-22 06:00

LEDARE: Önskelistan

Dagarna före jul är rätta tiden för den som vill önska sig. Och vem vill inte det?

Snälla barn och fred på jorden är standardönskningar från vuxna. Men lite mer fantasirika än så borde vi väl kunna vara, även om vi hör till dem som ”har allt”. Att vara nöjd och glad är visserligen en fin egenskap, men om man inte bara ska önska till sig själv utan till en hel bygd är det inte särskilt svårt att rada upp punkter ändå.

Här är några av mina önskningar till tomten – eller vem som nu bestämmer saker här i världen...

• Att husfabriken kommer i gång som planerat! Det kändes som en tidig julklapp höstdagen när satsningen presenterades och förväntan är stor på satsningen som kan mildra den tuffa situationen på den lokala arbetsmarknaden.

• Att förskolekrisen blir löst. Barnen som köar har lagen på sin sida – men växtvärken inom barnomsorgen är utbredd och kanske även beslutsångesten när man också ska väga in befolkningsprognoser och de ännu inte beslutade planerna på en nybyggd skola i centrum. Men barnen växer – barnomsorg är ett klart olämpligt område för långbänkar.

• Att aktivitetsparken blir av äntligen. De barn som var först ut med att önska sig en skatepark i stan har hunnit få skäggväxt, nu hoppas vi att tomten sätter spaden i jorden för en anläggning som blir bra för alla och en var.

• Att butikerna som kämpar i centrum får medvind. Några av dem skrämde oss lite i år men valde att fortsätta satsa och blir nu förhoppningsvis belönade för det. Handla lokalt det du kan – annars kan du snart inte handla lokalt!

Listan kan göras längre, men tomtenissarnas kraft ska räcka till många. En liten punkt till får det bli:

• Att alla, även de som inte har tomtemössa, försöker vara lite snälla mot varandra, inte bara före jul. Det finns så mycket vassa, illvilliga och korkade kommentarer som flyter runt i diverse forum där det är lätt att häva ur sig vad man tänker lite för fort. Koppla ned ibland, ta en paus, säg nåt snällt.

Får jag önska ytterligare något ändå, blir det att du som läser FT ska fortsätta att göra det så att du hänger med – och förstås att du ska ha en riktigt god jul!

Lena Richardson

Snälla barn och fred på jorden är standardönskningar från vuxna. Men lite mer fantasirika än så borde vi väl kunna vara, även om vi hör till dem som ”har allt”. Att vara nöjd och glad är visserligen en fin egenskap, men om man inte bara ska önska till sig själv utan till en hel bygd är det inte särskilt svårt att rada upp punkter ändå.

Här är några av mina önskningar till tomten – eller vem som nu bestämmer saker här i världen...

• Att husfabriken kommer i gång som planerat! Det kändes som en tidig julklapp höstdagen när satsningen presenterades och förväntan är stor på satsningen som kan mildra den tuffa situationen på den lokala arbetsmarknaden.

• Att förskolekrisen blir löst. Barnen som köar har lagen på sin sida – men växtvärken inom barnomsorgen är utbredd och kanske även beslutsångesten när man också ska väga in befolkningsprognoser och de ännu inte beslutade planerna på en nybyggd skola i centrum. Men barnen växer – barnomsorg är ett klart olämpligt område för långbänkar.

• Att aktivitetsparken blir av äntligen. De barn som var först ut med att önska sig en skatepark i stan har hunnit få skäggväxt, nu hoppas vi att tomten sätter spaden i jorden för en anläggning som blir bra för alla och en var.

• Att butikerna som kämpar i centrum får medvind. Några av dem skrämde oss lite i år men valde att fortsätta satsa och blir nu förhoppningsvis belönade för det. Handla lokalt det du kan – annars kan du snart inte handla lokalt!

Listan kan göras längre, men tomtenissarnas kraft ska räcka till många. En liten punkt till får det bli:

• Att alla, även de som inte har tomtemössa, försöker vara lite snälla mot varandra, inte bara före jul. Det finns så mycket vassa, illvilliga och korkade kommentarer som flyter runt i diverse forum där det är lätt att häva ur sig vad man tänker lite för fort. Koppla ned ibland, ta en paus, säg nåt snällt.

Får jag önska ytterligare något ändå, blir det att du som läser FT ska fortsätta att göra det så att du hänger med – och förstås att du ska ha en riktigt god jul!

Lena Richardson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.