2017-09-29 06:00

2017-09-29 06:00

Ledare: Vi tror på plus

Nu börjar FT plussa på webben. Det innebär för dig som redan prenumerar egentligen – ingenting. Det enda är att du måste se till att aktivera ditt konto och logga in, sen är det bara att klicka in och läsa som vanligt. För den som vant sig vid att gratis är gott, blir det däremot lite nytt att tänka på.

Allt fler tidningar gör det – börjar ta betalt för läsning även på nätet. Tiden är liksom mogen: dels för att det faktiskt är Ebberöds bank att skänka bort gratis något som kostar att ta fram, dels för att vi som konsumenter blivit mer och mer vana att betala för oss även på nätet. Tjänster som Spotify och Netflix har banat väg.

Och egentligen är det väl konstigt om just journalistik skulle vara gratis. Visst, tidningarna får in pengar även på annonser, men det täcker inte hela kostnaden för att göra tidning. Inte heller är det ju bara papperet som tidningsprenumeranten betalar för – och varför ska egentligen de som betalar för att få tidningen hemburen sponsra dem som läser gratis på nätet? Inte rättvist, eller hur?

För våra redan trogna kunder blir det ingen merkostnad, aktivera bara kontot och logga in. Sen hoppas vi som jobbar för att göra dina lokala tidning och med att ta fram alla lokala nyheter och skriva om alltifrån stora händelser till intressanta personer, rafflande säsongsavslutningar i sportens värld och invigningar, vernissage och allt vad som nu händer i vårt bevakningsområde – vi hoppas ju att även nya läsare ska finna allt detta värt att betala för!

Gratis är gott, brukar det heta, men frågan är väl också vad det som är ”gratis” är värt – om affärsmodellen spricker har ingen tidning råd med det genomarbetade materialet som kräver omsorg.

Men allt på FT-sajten kommer inte att kräva inloggning i framtiden heller. Exempelvis rapporter från presskonferenser och snabba nyheter som trafikolyckor, bränder och annat som är bra att få ut informationen om fort lägger vi ut fritt för alla och envar att uppdatera sig på. När det gäller det mer genomarbetade materialet, har många i branschen nu uppammat tillräckligt självförtroende för att säga ”detta är värt att betala för”. Och vi märker att intresset för bra, lokal journalistik är fortsatt stort!

Lena Richardson

Allt fler tidningar gör det – börjar ta betalt för läsning även på nätet. Tiden är liksom mogen: dels för att det faktiskt är Ebberöds bank att skänka bort gratis något som kostar att ta fram, dels för att vi som konsumenter blivit mer och mer vana att betala för oss även på nätet. Tjänster som Spotify och Netflix har banat väg.

Och egentligen är det väl konstigt om just journalistik skulle vara gratis. Visst, tidningarna får in pengar även på annonser, men det täcker inte hela kostnaden för att göra tidning. Inte heller är det ju bara papperet som tidningsprenumeranten betalar för – och varför ska egentligen de som betalar för att få tidningen hemburen sponsra dem som läser gratis på nätet? Inte rättvist, eller hur?

För våra redan trogna kunder blir det ingen merkostnad, aktivera bara kontot och logga in. Sen hoppas vi som jobbar för att göra dina lokala tidning och med att ta fram alla lokala nyheter och skriva om alltifrån stora händelser till intressanta personer, rafflande säsongsavslutningar i sportens värld och invigningar, vernissage och allt vad som nu händer i vårt bevakningsområde – vi hoppas ju att även nya läsare ska finna allt detta värt att betala för!

Gratis är gott, brukar det heta, men frågan är väl också vad det som är ”gratis” är värt – om affärsmodellen spricker har ingen tidning råd med det genomarbetade materialet som kräver omsorg.

Men allt på FT-sajten kommer inte att kräva inloggning i framtiden heller. Exempelvis rapporter från presskonferenser och snabba nyheter som trafikolyckor, bränder och annat som är bra att få ut informationen om fort lägger vi ut fritt för alla och envar att uppdatera sig på. När det gäller det mer genomarbetade materialet, har många i branschen nu uppammat tillräckligt självförtroende för att säga ”detta är värt att betala för”. Och vi märker att intresset för bra, lokal journalistik är fortsatt stort!

Lena Richardson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.