2017-03-21 06:00

2017-03-21 06:00

Har du hört den om Paolo?

När man måste förklara ett skämt är det inte roligt.

En som nog skriver under på den klyschan är Paolo Roberto, som häromveckan försökte sig på att skriva ett må vara smått fånigt men tillsynes ganska harmlöst skämt.

”Boobs prove that men can focus on two things at once” la han ut på Instagram (på svenska: bröst bevisar att män kan fokusera på två saker samtidigt”).

Och då skulle man kunna tänka sig att hela mansvärlden skulle ställa sig upp och vara arga för att de utmålas som puckon utan simultanförmåga, kollektivt dessutom, alternativt att de blev arga för att den före detta boxaren tar enkla poäng hos kvinnorna genom att driva med alla män.

Men så blev det ju inte alls.

I stället blev skämtet – roligt eller ej – ett debattämne på temat ”sexistiska skämt om kvinnor” och självaste FI-ledaren Gudrun Schyman bjöds in att diskutera saken hos Filip och Fredrik i Breaking News. Hon – med understöd av programledarna – slog raskt fast att skämtet var exempel just på sexism och att det var ”ännu värre om det var många män som skrattade åt det”. Ja, det är samma Schyman som på fullt allvar(!) drog in talibaner i ett resonemang om jämställdhet i Sverige i ett tal 2002.

Innan röken lagt sig hade dessutom FIs ungdomsförbunds sekreterare fått sparken för att han i ett debattinlägg på SVT.se efterlyste lite sans och balans i Roberto-debatten. ”Till alla er som överreagerat: väx upp och lär er att tåla ett skämt” skrev han och påminde om att det finns ”riktig sexism, som kvinnor och flickor dagligen utsätts för runt om i världen” – sen fick han avgå.

Visst finns det trötta skämt med könsstereotyper som valsat några varv för mycket. Men i kampen för jämställda villkor mellan kvinnor och män skulle det alldeles säkerligen göra bättre effekt att själv ta lite piggare humor till hjälp, än att med torr indignation angripa en boxare som bland alla bilder på träningspass och italienska matvaror slänger in ett skämt. Han gör det ibland nämligen och nästa gäst i Breaking News lär apropå det bli en representant för laktosintolerantas förening eller liknande, för tro det eller ej, Paolo Roberto vågade skämta en gång till: ”Är det någon mjölkallergiker vaken? Nej, vi har lakt-os”.

Vad man tycker är roligt och inte är individuellt, men om allt ska vara gravallvarligt, innanför ofarlighetsfållan och aldrig riskera att reta någon – ja, då blir det inte kul.

Lena Richardson

En som nog skriver under på den klyschan är Paolo Roberto, som häromveckan försökte sig på att skriva ett må vara smått fånigt men tillsynes ganska harmlöst skämt.

”Boobs prove that men can focus on two things at once” la han ut på Instagram (på svenska: bröst bevisar att män kan fokusera på två saker samtidigt”).

Och då skulle man kunna tänka sig att hela mansvärlden skulle ställa sig upp och vara arga för att de utmålas som puckon utan simultanförmåga, kollektivt dessutom, alternativt att de blev arga för att den före detta boxaren tar enkla poäng hos kvinnorna genom att driva med alla män.

Men så blev det ju inte alls.

I stället blev skämtet – roligt eller ej – ett debattämne på temat ”sexistiska skämt om kvinnor” och självaste FI-ledaren Gudrun Schyman bjöds in att diskutera saken hos Filip och Fredrik i Breaking News. Hon – med understöd av programledarna – slog raskt fast att skämtet var exempel just på sexism och att det var ”ännu värre om det var många män som skrattade åt det”. Ja, det är samma Schyman som på fullt allvar(!) drog in talibaner i ett resonemang om jämställdhet i Sverige i ett tal 2002.

Innan röken lagt sig hade dessutom FIs ungdomsförbunds sekreterare fått sparken för att han i ett debattinlägg på SVT.se efterlyste lite sans och balans i Roberto-debatten. ”Till alla er som överreagerat: väx upp och lär er att tåla ett skämt” skrev han och påminde om att det finns ”riktig sexism, som kvinnor och flickor dagligen utsätts för runt om i världen” – sen fick han avgå.

Visst finns det trötta skämt med könsstereotyper som valsat några varv för mycket. Men i kampen för jämställda villkor mellan kvinnor och män skulle det alldeles säkerligen göra bättre effekt att själv ta lite piggare humor till hjälp, än att med torr indignation angripa en boxare som bland alla bilder på träningspass och italienska matvaror slänger in ett skämt. Han gör det ibland nämligen och nästa gäst i Breaking News lär apropå det bli en representant för laktosintolerantas förening eller liknande, för tro det eller ej, Paolo Roberto vågade skämta en gång till: ”Är det någon mjölkallergiker vaken? Nej, vi har lakt-os”.

Vad man tycker är roligt och inte är individuellt, men om allt ska vara gravallvarligt, innanför ofarlighetsfållan och aldrig riskera att reta någon – ja, då blir det inte kul.

Lena Richardson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.