2016-12-13 06:00

2016-12-13 17:37

Skimra lugnt

LJUS OCH FRID. I dag är det luciadagen, en morgon som det skimrar lite extra kring. Låt det vara så.

Kanske är det inte barnen som tindrar mest just denna dag, utan vuxna som sitter där med en liten tår i ögat vid anblicken av de små söta som sjunger ord de ibland nog knappt ens förstår, om tunga fjät och stuvor och skuggor som ruvar. Vad skulle väl kunna störa friden? Jorå, det finns en nätmobb för alla tillfällen.

En liten söt mörkhyad pojke i luciadräkt får en liten men högljudd klick att gå i gång på skrällvolym. Eller så dyker det upp något av alla de upprop som går runt i sociala medier. ”Vi vill ha kvar luciatåget” är rubriken på en söt teckning, utlagd i gruppen ”Vi som tror på SD och Sveriges framtid”. Jag såg den pikant nog i mitt Facebook-flöde för att en lokal politikerbekant i ett stort rött parti delat den. Om han verkligen tror på SD eller bara spontantrycker på nåt som känns lite gôtt i stunden är oklart, men ett är säkert: i verkligheten finns det inget hot mot luciatågen eller traditionen. Ingen har påstått att luciatåget ska bort. Japp, jag vågar påstå det för jag har kollat. Förskolechefer och verksamhetschefen för grundskolan intygar. Det finns inga gemensamma policies inom Filipstads kommun för luciafirandet. Det finns inga förbud mot vare sig pepparkaksgubbar eller pojkar som vill klä ut sig till lucia. Förskolorna gör som de alltid har gjort och låter alla barn som vill vara lucia. Den som inte vill vara med alls behöver inte och den som vill vara tomte men ingen tomtedräkt har får låna. Det är möjligt att det nånstans, nångång har funnits en rektor eller förskolechef som varit så rädd för att bli kritiserad (hur hen än gör, för övrigt) att personen i fråga tänkt att vi hoppar hela grejen, men i Filipstad verkar det inte särskilt ängsligt att döma av utsagorna från dem jag pratat med.

Så var lugn, det kommer att glittra på skolor, förskolor, i kyrkor och till och med i simhallen under luciadagen.

Och innan du trycker gilla på ett upprop för någon förment hotad ”svensk” tradition kan du våga tänka att det inte är som att man är mot luciafirande om man inte trycker gilla. Själv kom jag att tänka på hur hårfin linjen ibland är mot den där Sverigedemokraten från Filipstad som i SVTs Värmlandsnytt förklarade vad han ville arbeta för i kommunpolitiken: ”Bevara den svenska kulturen” och ”Fornminnen och ja, som till exempel julafton och midsommarafton” blev hans svar. Detta är fortfarande ett av de mest sedda klippen med anknytning till Filipstad på Youtube och visst, det tål att skrattas åt. Men vari ligger egentligen den stora skillnaden mellan det utskrattade ”bevara julafton” och ”Vi vill ha kvar luciatåget”?

Lena Richardson

Kanske är det inte barnen som tindrar mest just denna dag, utan vuxna som sitter där med en liten tår i ögat vid anblicken av de små söta som sjunger ord de ibland nog knappt ens förstår, om tunga fjät och stuvor och skuggor som ruvar. Vad skulle väl kunna störa friden? Jorå, det finns en nätmobb för alla tillfällen.

En liten söt mörkhyad pojke i luciadräkt får en liten men högljudd klick att gå i gång på skrällvolym. Eller så dyker det upp något av alla de upprop som går runt i sociala medier. ”Vi vill ha kvar luciatåget” är rubriken på en söt teckning, utlagd i gruppen ”Vi som tror på SD och Sveriges framtid”. Jag såg den pikant nog i mitt Facebook-flöde för att en lokal politikerbekant i ett stort rött parti delat den. Om han verkligen tror på SD eller bara spontantrycker på nåt som känns lite gôtt i stunden är oklart, men ett är säkert: i verkligheten finns det inget hot mot luciatågen eller traditionen. Ingen har påstått att luciatåget ska bort. Japp, jag vågar påstå det för jag har kollat. Förskolechefer och verksamhetschefen för grundskolan intygar. Det finns inga gemensamma policies inom Filipstads kommun för luciafirandet. Det finns inga förbud mot vare sig pepparkaksgubbar eller pojkar som vill klä ut sig till lucia. Förskolorna gör som de alltid har gjort och låter alla barn som vill vara lucia. Den som inte vill vara med alls behöver inte och den som vill vara tomte men ingen tomtedräkt har får låna. Det är möjligt att det nånstans, nångång har funnits en rektor eller förskolechef som varit så rädd för att bli kritiserad (hur hen än gör, för övrigt) att personen i fråga tänkt att vi hoppar hela grejen, men i Filipstad verkar det inte särskilt ängsligt att döma av utsagorna från dem jag pratat med.

Så var lugn, det kommer att glittra på skolor, förskolor, i kyrkor och till och med i simhallen under luciadagen.

Och innan du trycker gilla på ett upprop för någon förment hotad ”svensk” tradition kan du våga tänka att det inte är som att man är mot luciafirande om man inte trycker gilla. Själv kom jag att tänka på hur hårfin linjen ibland är mot den där Sverigedemokraten från Filipstad som i SVTs Värmlandsnytt förklarade vad han ville arbeta för i kommunpolitiken: ”Bevara den svenska kulturen” och ”Fornminnen och ja, som till exempel julafton och midsommarafton” blev hans svar. Detta är fortfarande ett av de mest sedda klippen med anknytning till Filipstad på Youtube och visst, det tål att skrattas åt. Men vari ligger egentligen den stora skillnaden mellan det utskrattade ”bevara julafton” och ”Vi vill ha kvar luciatåget”?

Lena Richardson