2016-04-29 09:18

2016-04-29 09:18

En utflykt

Hej och välkomna ombord, vad roligt att så många ville följa med på hemliga shoppingresan! Glöm inte bältet...

Bussen har just svängt ut från bussterminalen och guiden är nära att tappa mikrofonen när det långa ekipaget kränger till i den lilla rondellen vid Statoil. Passagerarna har just satt sig tillrätta, förväntansfulla om än lite morgontrötta. Det har ljusnat över Kyrkviken och gissningarna om hemliga resans mål har just kommit i gång; det tisslas längst bak i bussen. Ledtrådarna som fick dem alla att avsätta den här lördagen för en hemlig resa var få, men lockande.

– ”Stora chanser till fynd”. Kan det vara Ullared? funderar en dam men väninnan är skeptisk.

– I så fall är vi redan sena, då borde vi ha åkt tidigare.

– ”Personlig service” då, kan det vara Marieberg tror ni? säger en tredje kvinna och det är ett bättre förslag tycker dam 2.

– ”Nära till vatten”, jamensåklart! Det är väl Gustavsviksbadet dom menar, säger hon smått triumferande, stolt över att ha knäckt gåtan innan bussen ens passerat Blacksta.

– Fast ”hemtrevligt”? säger dam nummer 1. Kan det inte vara Ullared ändå, där ser väl trevligt ut på tv, de har saker till hemmet och är det inte ganska nära havet?

Dam 2 mulnar lite men dam 3 medlar och när bussen stannar till vid Prästbäcken för att plocka upp några resenärer till, är diskussionen istället inne på vad de vill handla. Snygga kläder. En piffig väska. En ny sorts puder. En sån där lättare jacka. Och så gofika på det. Bussen passerar Stortrivs i Storfors-skylten och medan några av de andra på bussen tar sig en tupplur har trion längst bak förlorat sig i ett viskande men detaljrikt flöde av förhoppningar på shoppardagen som ligger framför dem. Gissningsleken fortsätter, förstärkt av nya ledtrådar från guiden, som nu med ett stadigt tag om mikrofonen ger nyckelord som ”överraskande”, ”kulturbygd”, ”poetisk inramning”. Faktum är att de nu är så inne i gissningsleken och pratet att de inte ens märker att bussen tar en högst oväntad sväng i Storforsrondellen. Först när guiden tar ton nästa gång och förkunnar att de börjar närma sig resmålet tittar de upp och inser faktum: de är tillbaka till utgångspunkten.

– Har vi glömt nåt? undrar en nyvaken tonåringstjej.

– Ja, säger guiden, kanske det - som att vi i Filipstad har många fina butiker, där ni får personlig service nära hemma, med vackra Skillerälven och med Ferlin på första parkett. Är inte det ett fynd så säg?

Grattis Filipstad på den lokala handelns dag 30 april - varför inte fira den med att gå ut och upptäcka vilket utbud som faktiskt finns, alldeles inpå knuten? Och du, man måste inte ta bussen till hjälp för att se med nya ögon på sin hemstad.

Lena Richardson

Bussen har just svängt ut från bussterminalen och guiden är nära att tappa mikrofonen när det långa ekipaget kränger till i den lilla rondellen vid Statoil. Passagerarna har just satt sig tillrätta, förväntansfulla om än lite morgontrötta. Det har ljusnat över Kyrkviken och gissningarna om hemliga resans mål har just kommit i gång; det tisslas längst bak i bussen. Ledtrådarna som fick dem alla att avsätta den här lördagen för en hemlig resa var få, men lockande.

– ”Stora chanser till fynd”. Kan det vara Ullared? funderar en dam men väninnan är skeptisk.

– I så fall är vi redan sena, då borde vi ha åkt tidigare.

– ”Personlig service” då, kan det vara Marieberg tror ni? säger en tredje kvinna och det är ett bättre förslag tycker dam 2.

– ”Nära till vatten”, jamensåklart! Det är väl Gustavsviksbadet dom menar, säger hon smått triumferande, stolt över att ha knäckt gåtan innan bussen ens passerat Blacksta.

– Fast ”hemtrevligt”? säger dam nummer 1. Kan det inte vara Ullared ändå, där ser väl trevligt ut på tv, de har saker till hemmet och är det inte ganska nära havet?

Dam 2 mulnar lite men dam 3 medlar och när bussen stannar till vid Prästbäcken för att plocka upp några resenärer till, är diskussionen istället inne på vad de vill handla. Snygga kläder. En piffig väska. En ny sorts puder. En sån där lättare jacka. Och så gofika på det. Bussen passerar Stortrivs i Storfors-skylten och medan några av de andra på bussen tar sig en tupplur har trion längst bak förlorat sig i ett viskande men detaljrikt flöde av förhoppningar på shoppardagen som ligger framför dem. Gissningsleken fortsätter, förstärkt av nya ledtrådar från guiden, som nu med ett stadigt tag om mikrofonen ger nyckelord som ”överraskande”, ”kulturbygd”, ”poetisk inramning”. Faktum är att de nu är så inne i gissningsleken och pratet att de inte ens märker att bussen tar en högst oväntad sväng i Storforsrondellen. Först när guiden tar ton nästa gång och förkunnar att de börjar närma sig resmålet tittar de upp och inser faktum: de är tillbaka till utgångspunkten.

– Har vi glömt nåt? undrar en nyvaken tonåringstjej.

– Ja, säger guiden, kanske det - som att vi i Filipstad har många fina butiker, där ni får personlig service nära hemma, med vackra Skillerälven och med Ferlin på första parkett. Är inte det ett fynd så säg?

Grattis Filipstad på den lokala handelns dag 30 april - varför inte fira den med att gå ut och upptäcka vilket utbud som faktiskt finns, alldeles inpå knuten? Och du, man måste inte ta bussen till hjälp för att se med nya ögon på sin hemstad.

Lena Richardson