2016-03-11 17:23

2016-03-11 17:23

Roligaste rankingen

LAGOM ROLIGT. Man har inte roligare än man gör sig. Om Filipstad inte är en rolig kommun att bo i, får alltså vi som bor här skylla oss själva. Eller?

Nu är det ju lyckligtvis inte så att varken rolighet eller tråkighet på ett enkelt och rättvist sätt kan formeras i en lista. Det vore – orimligt tråkigt. För tänk om det gick att förutsäga eller artbestämma exakt vilka faktorer som utgör rolighet. Om det vi upplever som roligt gick att trycka in i fyrkantiga rutor i ett excel-ark – nej, då vore de sakerna nog inte så roliga, egentligen. Vad som upplevs som roligt handlar ju ofta om överraskningseffekt.

Dessutom har ju olika personer olika uppfattning om vad som är riktigt kul. Tänk bara på när du går på bio och ser en komedi. Skrattar alla i hela publiken exakt samtidigt?

Ändå är det – faktiskt – en ganska rolig undersökning som Fastighetsägarna presenterade i veckan. Vi har redan vant oss vid rankinglistor av typen företagsklimat, nyföretagande, friluftskommuner, flest nya bilar, sjukskrivningar, arbetslöshet, trygghet och fler därtill. Nu gör Fastighetsägarna ett försök att med en hård ranking komma åt mjuka värden. Det är en spännande tanke, och faller väl in i det arbete som nyligen dragit i gång i Filipstad, med diskussioner om hur centrum ska bli mer levande. Hur roligt vill vi göra oss?

Fastighetsägarna har valt tre mätpunkter för sin ranking av hur kul det är i de 290 kommunerna: antalet restauranger, serveringstillstånd och nöjesföretag i förhållande till invånarantalet. Och paff, där försvann de flesta av Filipstads roligheter från underlaget. Filibjur och Oxhälja genererar visserligen några serveringstillstånd, men varken marknadsvimlet, Filibjurnöjena på torgscenen, allsång eller skojtävlingar kvalar in på listan – de drivs ju till stora delar ideellt. Påskens mc-parad märks inte heller på listan, inte parkloppisarna i Nordmark, inte Filipstads härliga hockeygäng, inte modevisning, inte skidåkning på Kalhyttan, inte Färnsjörepan.

”Att nöjen är högst relativa” konstaterade redan Nils Ferlin. Men var lugn, den tråkiga listplaceringen till trots. Vi har mer än tåget och en och annan begravning att titta på, för att travestera poeten. Men visst är det bra om vi tillsammans funderar ut vad som redan är roligt – och vad som kan bli roligare.

Lena Richardson

Nu är det ju lyckligtvis inte så att varken rolighet eller tråkighet på ett enkelt och rättvist sätt kan formeras i en lista. Det vore – orimligt tråkigt. För tänk om det gick att förutsäga eller artbestämma exakt vilka faktorer som utgör rolighet. Om det vi upplever som roligt gick att trycka in i fyrkantiga rutor i ett excel-ark – nej, då vore de sakerna nog inte så roliga, egentligen. Vad som upplevs som roligt handlar ju ofta om överraskningseffekt.

Dessutom har ju olika personer olika uppfattning om vad som är riktigt kul. Tänk bara på när du går på bio och ser en komedi. Skrattar alla i hela publiken exakt samtidigt?

Ändå är det – faktiskt – en ganska rolig undersökning som Fastighetsägarna presenterade i veckan. Vi har redan vant oss vid rankinglistor av typen företagsklimat, nyföretagande, friluftskommuner, flest nya bilar, sjukskrivningar, arbetslöshet, trygghet och fler därtill. Nu gör Fastighetsägarna ett försök att med en hård ranking komma åt mjuka värden. Det är en spännande tanke, och faller väl in i det arbete som nyligen dragit i gång i Filipstad, med diskussioner om hur centrum ska bli mer levande. Hur roligt vill vi göra oss?

Fastighetsägarna har valt tre mätpunkter för sin ranking av hur kul det är i de 290 kommunerna: antalet restauranger, serveringstillstånd och nöjesföretag i förhållande till invånarantalet. Och paff, där försvann de flesta av Filipstads roligheter från underlaget. Filibjur och Oxhälja genererar visserligen några serveringstillstånd, men varken marknadsvimlet, Filibjurnöjena på torgscenen, allsång eller skojtävlingar kvalar in på listan – de drivs ju till stora delar ideellt. Påskens mc-parad märks inte heller på listan, inte parkloppisarna i Nordmark, inte Filipstads härliga hockeygäng, inte modevisning, inte skidåkning på Kalhyttan, inte Färnsjörepan.

”Att nöjen är högst relativa” konstaterade redan Nils Ferlin. Men var lugn, den tråkiga listplaceringen till trots. Vi har mer än tåget och en och annan begravning att titta på, för att travestera poeten. Men visst är det bra om vi tillsammans funderar ut vad som redan är roligt – och vad som kan bli roligare.

Lena Richardson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.