2015-10-15 06:00

2015-10-15 06:00

Johanssons uttalande är världsfrånvänt

LEDARE

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är säkert inte ”helt dum”. Däremot var det definitivt dumt att möta krisande kommuners bekymmer med att möta den stora strömmen av nyanlända barn i skolålder med ett ”då får man bygga ut helt enkelt”.

Som att skolbyggen är lätt som en plätt.

Som att kommunerna har pengar som bara ligger och skramlar i väntan på att satsas på nybyggen.

Som att problemet är löst direkt om så en ny skola poppade upp ur ingenting, genom ett magiskt trollspö.

Som om lärarbrist inte fanns.

Ja, det låter på ministern rent av som om kommunpolitikerna faktiskt är om inte helt dumma så i vart fall lite bakom som inte direkt fattar att ”jaha, kommer det fler barn så kan vi bygga ut skolorna – det hade vi ingen aaaaaaning om! Tack klok-Morgan för att du berättade”.

Ibland är det väldigt långt från teori till praktik, och mellan gräsrot och högsta maktnivå.

Morgan Johanssons uttalande är närmast i Marie Antoinette-klass i sin världsfrånvändhet. Hon, som när franska folket svalt, ska ha tyckt att ”har de inte bröd kan de väl äta bakelser?”.

Självklart ska barn gå i skola. Självklart ska Filipstad hjälpa till att ta hand om människor som flyr för sina liv med hopp om en ny framtid.

Men det som måste diskuteras, gärna utan von oben-attityd och dumförklaringar, är hur de problem som uppstår ska lösas. Kommunerna har sina roller och även staten måste ta ansvar. Det måste gå att styra upp bättre hur de människor vi hjälper fördelas över landet, men också hur vi fördelar kostnader och ansvar.

Vid en tidigare flyktingvåg hade dåvarande Invandrarverket en annan, mer övergripande roll i asylmottagandet, med personal och verksamhet på plats på berörda orter. Och, kanske någon minns, det fanns en tid när skolan var statlig. Hade det varit så nu också, hade det kanske låtit lite annorlunda från ministerhåll?

Nu säger både det dumförklarande kommunalrådet och den dumförklarade ministern att de båda ”rett ut det här”. Schützer har sagt förlåt för att han sa så elakt, de har pratat en stund om situationen och så har de förståelse för varandra. Så bra, då är det färdigt då, problemet löst?

Nej, just det ja. Vi har bara debatterat debatten. Grundproblemet kvarstår.

Filipstads inte alls dumma kommunalråd och den också helt kloka moderatprofilen står med samma frågor nu som i början av veckan. Inga klockor har stannat. Tiden går, fler flyktingar anländer och kommunen har fortfarande ansvaret att ta hand om effekterna av en fråga de inte kan påverka.

En bakelse till helgfikat, någon?

Lena Richardson

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är säkert inte ”helt dum”. Däremot var det definitivt dumt att möta krisande kommuners bekymmer med att möta den stora strömmen av nyanlända barn i skolålder med ett ”då får man bygga ut helt enkelt”.

Som att skolbyggen är lätt som en plätt.

Som att kommunerna har pengar som bara ligger och skramlar i väntan på att satsas på nybyggen.

Som att problemet är löst direkt om så en ny skola poppade upp ur ingenting, genom ett magiskt trollspö.

Som om lärarbrist inte fanns.

Ja, det låter på ministern rent av som om kommunpolitikerna faktiskt är om inte helt dumma så i vart fall lite bakom som inte direkt fattar att ”jaha, kommer det fler barn så kan vi bygga ut skolorna – det hade vi ingen aaaaaaning om! Tack klok-Morgan för att du berättade”.

Ibland är det väldigt långt från teori till praktik, och mellan gräsrot och högsta maktnivå.

Morgan Johanssons uttalande är närmast i Marie Antoinette-klass i sin världsfrånvändhet. Hon, som när franska folket svalt, ska ha tyckt att ”har de inte bröd kan de väl äta bakelser?”.

Självklart ska barn gå i skola. Självklart ska Filipstad hjälpa till att ta hand om människor som flyr för sina liv med hopp om en ny framtid.

Men det som måste diskuteras, gärna utan von oben-attityd och dumförklaringar, är hur de problem som uppstår ska lösas. Kommunerna har sina roller och även staten måste ta ansvar. Det måste gå att styra upp bättre hur de människor vi hjälper fördelas över landet, men också hur vi fördelar kostnader och ansvar.

Vid en tidigare flyktingvåg hade dåvarande Invandrarverket en annan, mer övergripande roll i asylmottagandet, med personal och verksamhet på plats på berörda orter. Och, kanske någon minns, det fanns en tid när skolan var statlig. Hade det varit så nu också, hade det kanske låtit lite annorlunda från ministerhåll?

Nu säger både det dumförklarande kommunalrådet och den dumförklarade ministern att de båda ”rett ut det här”. Schützer har sagt förlåt för att han sa så elakt, de har pratat en stund om situationen och så har de förståelse för varandra. Så bra, då är det färdigt då, problemet löst?

Nej, just det ja. Vi har bara debatterat debatten. Grundproblemet kvarstår.

Filipstads inte alls dumma kommunalråd och den också helt kloka moderatprofilen står med samma frågor nu som i början av veckan. Inga klockor har stannat. Tiden går, fler flyktingar anländer och kommunen har fortfarande ansvaret att ta hand om effekterna av en fråga de inte kan påverka.

En bakelse till helgfikat, någon?

Lena Richardson