2018-07-10 06:00

2018-07-10 06:00

Språket är ett arbetsredskap i vården

VÅRD: De som jobbar måste kunna göra sig förstådda

Det får lov att bli starkare tag i vad eller vilka som rekryteras inom vården under sommaren. Jag som skriver är fastanställd.

Som det ser ut just nu i Filipstad är läget kritiskt, tack och lov för återkommande och trogna vikarier som kan och vet vad som skall göras. Men det är när språket brister i fullo, när man utför delegerade uppgifter utan delegering, skall ta tag i undersköterskeomläggningar som vårdbiträde, ger fel mediciner och inte förstår instruktioner, körkort borde vara ett krav också, kuskar omkring som taxichafförer ibland...

Jag som fast bävar varje sommar för vad som komma skall och i år har det varit värst hittills.

Vad har kommunen för krav egentligen på de som de tar in?

Borde inte språket vara viktigt, att man gör sig förstådd, kan läsa vilka mediciner som skall ges och vad man gör hos brukaren. Att kunna förstå en genomförandeplan är väl nästan ett måste för och kunna jobba.

Vi måste höja värdet inom vad bra vård är, för det är inte bara att jobba i vården.

Vi observerar, dokumenterar, rapporterar, skall läsa och förstå information, bedöma vad som skall göras, lägga om sår, vara behjälpliga i vardagen, ge mediciner, hämta mediciner, handla, duschar och hårrullning och mycket mer.

Vi gör mer än värmer vatten och torkar rumpa, eftersom jag trots allt älskar mitt jobb och värnar om min integritet skriver jag under signatur.

Dessutom vill jag påpeka att jag inte är rasist, det är inte det som detta handlar om.

Lotten

 

Som det ser ut just nu i Filipstad är läget kritiskt, tack och lov för återkommande och trogna vikarier som kan och vet vad som skall göras. Men det är när språket brister i fullo, när man utför delegerade uppgifter utan delegering, skall ta tag i undersköterskeomläggningar som vårdbiträde, ger fel mediciner och inte förstår instruktioner, körkort borde vara ett krav också, kuskar omkring som taxichafförer ibland...

Jag som fast bävar varje sommar för vad som komma skall och i år har det varit värst hittills.

Vad har kommunen för krav egentligen på de som de tar in?

Borde inte språket vara viktigt, att man gör sig förstådd, kan läsa vilka mediciner som skall ges och vad man gör hos brukaren. Att kunna förstå en genomförandeplan är väl nästan ett måste för och kunna jobba.

Vi måste höja värdet inom vad bra vård är, för det är inte bara att jobba i vården.

Vi observerar, dokumenterar, rapporterar, skall läsa och förstå information, bedöma vad som skall göras, lägga om sår, vara behjälpliga i vardagen, ge mediciner, hämta mediciner, handla, duschar och hårrullning och mycket mer.

Vi gör mer än värmer vatten och torkar rumpa, eftersom jag trots allt älskar mitt jobb och värnar om min integritet skriver jag under signatur.

Dessutom vill jag påpeka att jag inte är rasist, det är inte det som detta handlar om.

Lotten

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.