2018-05-11 06:00

2018-05-11 06:00

V, M och kvinnorna

REPLIK: Anders Nilsson svarar UIf Söhrman

REPLIK. Ulf Söhrman (FT 4 maj).

Ulla Andersson , Rosanna Dinamarca två kvinnor som fortfarande är med i Vänsterpartiet. De båda har under många år varit och är tongivande i debatten. Ulla som Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson och Rosanna som vänsterpartiets feministiska talesperson. Båda har bidragit till att utjämna klyftor i samhället och kämpat för kvinnors rätt att ta plats.

Vänsterpartiet tog beslut, som första parti i Sverige, att införa begreppet feminism i organisation 1996. Här ska ni få ett exempel på hur andra partiet började närma sig vår definition och ta feminismen på allvar. I Valdebatten SVT 1998 där samtliga partiledare från Göran Persson (S) till moderaternas Bo Lundgren deltog samtliga hade efter en lång debatt, slut på talartid. Då ställde dåvarande vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman frågan till samtliga partiledare: ”Ni har ingen talartiden kvar men om ni anser att vi i vårt samhälle har en patriarkal struktur där det bland annat betyder att kvinnor har lägre lön än män. Då kan ni väl ändå nicka ett ja”. Alla manliga partiledare nickade bifall.

Vänsterpartiet skriver in fler och fler kvinnor i vår organisation. Vi har ett tydligt och bra program för att bekämpa ojämställdhet och patriarkala strukturer. Vi gör detta tillsammans oavsett kön.

I Moderaterna ”hanterar man kvinnofrågor genom moderatkvinnorna” - vad är det för frågor kan man ju undra som bara rör halva delen av befolkningen? Det innebär att resten sköter männen i moderaterna alltså? Är det så moderaterna i Värmland också hanterar jämställdhet?

Anders Nilsson

V

Ulla Andersson , Rosanna Dinamarca två kvinnor som fortfarande är med i Vänsterpartiet. De båda har under många år varit och är tongivande i debatten. Ulla som Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson och Rosanna som vänsterpartiets feministiska talesperson. Båda har bidragit till att utjämna klyftor i samhället och kämpat för kvinnors rätt att ta plats.

Vänsterpartiet tog beslut, som första parti i Sverige, att införa begreppet feminism i organisation 1996. Här ska ni få ett exempel på hur andra partiet började närma sig vår definition och ta feminismen på allvar. I Valdebatten SVT 1998 där samtliga partiledare från Göran Persson (S) till moderaternas Bo Lundgren deltog samtliga hade efter en lång debatt, slut på talartid. Då ställde dåvarande vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman frågan till samtliga partiledare: ”Ni har ingen talartiden kvar men om ni anser att vi i vårt samhälle har en patriarkal struktur där det bland annat betyder att kvinnor har lägre lön än män. Då kan ni väl ändå nicka ett ja”. Alla manliga partiledare nickade bifall.

Vänsterpartiet skriver in fler och fler kvinnor i vår organisation. Vi har ett tydligt och bra program för att bekämpa ojämställdhet och patriarkala strukturer. Vi gör detta tillsammans oavsett kön.

I Moderaterna ”hanterar man kvinnofrågor genom moderatkvinnorna” - vad är det för frågor kan man ju undra som bara rör halva delen av befolkningen? Det innebär att resten sköter männen i moderaterna alltså? Är det så moderaterna i Värmland också hanterar jämställdhet?

Anders Nilsson

V

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.