2018-05-11 06:00

2018-05-11 06:00

Tankar om våren som kommer med liv och lust

GUNILLA SEGERMAN ERIKSSON

Det är vår igen. Efter en tung jobbig vinter har snön äntligen smält undan i trakterna kring Karlstad. Jag får tillbaka lusten att existera. Det har varit tufft. Många med mej säger samma sak. Ont i leder av kylan och av den jobbiga evigt dalande snön. Nej jag tycker inte om snön inte längre. Det kan få lysa upp i november och kring jul sen är det bra. Jag vill bo i Spanien dessa månader och bada i varma källor.

I höstas drog jag igång med träningen och kost på ett allvarligt sätt. Inte den där jojobantandet som bara ger hunger och irritation. Jag förstod att man måste lära sej att äta vettigt och träna hela kroppen. Jag tycker jag lyckades bra. Under 5 månader har jag tappat 19 kg sammanlagt. Och eftersom vi även mäter så har 46 cm midja försvunnit. Sammantaget är det 90 cm kring olika kroppsdelar som sagt adjö. Det är gött och allt ska fortsätta även om jag då och då njuter av sånt som ska undvikas i största möjliga mån.

Om man åker ut från Drottning Kristinasväg där jag bor möts man av en stor plätt med krokusar. Jag blir så glad när jag ser dem. I rabatterna finns tulpaner på väg upp och snödroppar dinglar vid solväggen. Det är så gött så härligt att få tina upp. Nere på Mörudden är saker på gång. Människor vårstädar och även vi. Snart har tjälen gått ur marken men lite är det kvar i skogen som jag så gärna promenerar i. Så lite mer vatten ligger kvar än som brukligt är.

Va får vi för sommar då månntro? Kommer den där underbara värmen som när vi kan sitta ute till sena kvällen och dricka nåt gott och grilla de där fina råvarorna som finns. Tänk att få göra en potatis-vinägrettsallad till den marinerade köttbiten. Några läckra korvar av hög kötthalt. Är så lycklig att bo som jag gör och ha tillgång till Kils slakteri. Artisan delikatessdisk och bröd. De har det där lilla extra som man gärna unnar sej under sommaren. Ta de där tillfällena i sommar. Stick ut med cykeln och ta en picknick korg med dej. Eller vill du och kan ta bilen och finn den där platsen som bara du hittade. Ett uttjatat uttryck : carpe diem men ack så viktigt.

I den stora stora världen där makthavarna är maktgalna så vet vi inte snart vad vi har att vänta oss. Den ena dåren efter den andra sitter och trycker på knappar och hur länge är vi här i lilla Sverige skonade från elände. Jag tror de kan göra vad som helst.

Just nu längtar jag mest efter att min make kommer hem från solkusten. Jag har köpt potatis och ska sätta ner i hinkar vid husvagnen. När ja ser alla vackra blommor i affärerna suger det till i bröstet att inte mamma finns mer. Tänk va mycket blommor ja kom med till henne. Jag anser att man ska ha blommor när man lever . Därför har ja knappt satt något på graven. Och det vet mamma däruppe där hon är.

Ja ska avsluta min första krönika i år med att citera en person som jag tycker är fantastisk :Regina Lund.

”Under årets lopp har jag försökt göra mej osynlig, dummare än ja är.”

Ta han om er därute, livet går inte i repris.

Det är vår igen. Efter en tung jobbig vinter har snön äntligen smält undan i trakterna kring Karlstad. Jag får tillbaka lusten att existera. Det har varit tufft. Många med mej säger samma sak. Ont i leder av kylan och av den jobbiga evigt dalande snön. Nej jag tycker inte om snön inte längre. Det kan få lysa upp i november och kring jul sen är det bra. Jag vill bo i Spanien dessa månader och bada i varma källor.

I höstas drog jag igång med träningen och kost på ett allvarligt sätt. Inte den där jojobantandet som bara ger hunger och irritation. Jag förstod att man måste lära sej att äta vettigt och träna hela kroppen. Jag tycker jag lyckades bra. Under 5 månader har jag tappat 19 kg sammanlagt. Och eftersom vi även mäter så har 46 cm midja försvunnit. Sammantaget är det 90 cm kring olika kroppsdelar som sagt adjö. Det är gött och allt ska fortsätta även om jag då och då njuter av sånt som ska undvikas i största möjliga mån.

Om man åker ut från Drottning Kristinasväg där jag bor möts man av en stor plätt med krokusar. Jag blir så glad när jag ser dem. I rabatterna finns tulpaner på väg upp och snödroppar dinglar vid solväggen. Det är så gött så härligt att få tina upp. Nere på Mörudden är saker på gång. Människor vårstädar och även vi. Snart har tjälen gått ur marken men lite är det kvar i skogen som jag så gärna promenerar i. Så lite mer vatten ligger kvar än som brukligt är.

Va får vi för sommar då månntro? Kommer den där underbara värmen som när vi kan sitta ute till sena kvällen och dricka nåt gott och grilla de där fina råvarorna som finns. Tänk att få göra en potatis-vinägrettsallad till den marinerade köttbiten. Några läckra korvar av hög kötthalt. Är så lycklig att bo som jag gör och ha tillgång till Kils slakteri. Artisan delikatessdisk och bröd. De har det där lilla extra som man gärna unnar sej under sommaren. Ta de där tillfällena i sommar. Stick ut med cykeln och ta en picknick korg med dej. Eller vill du och kan ta bilen och finn den där platsen som bara du hittade. Ett uttjatat uttryck : carpe diem men ack så viktigt.

I den stora stora världen där makthavarna är maktgalna så vet vi inte snart vad vi har att vänta oss. Den ena dåren efter den andra sitter och trycker på knappar och hur länge är vi här i lilla Sverige skonade från elände. Jag tror de kan göra vad som helst.

Just nu längtar jag mest efter att min make kommer hem från solkusten. Jag har köpt potatis och ska sätta ner i hinkar vid husvagnen. När ja ser alla vackra blommor i affärerna suger det till i bröstet att inte mamma finns mer. Tänk va mycket blommor ja kom med till henne. Jag anser att man ska ha blommor när man lever . Därför har ja knappt satt något på graven. Och det vet mamma däruppe där hon är.

Ja ska avsluta min första krönika i år med att citera en person som jag tycker är fantastisk :Regina Lund.

”Under årets lopp har jag försökt göra mej osynlig, dummare än ja är.”

Ta han om er därute, livet går inte i repris.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.