2018-05-08 06:00

2018-05-08 06:00

DEBATT: Anmärkningsvärd ovilja hos Vänstern

REPLIK: Christer Olsson (M) svarar Anders Nilsson (V) om kontantlöst försörjningstöd

Svar till Anders Nilsson (FT 4 maj)

Anders Nilsson (V) förfasar sig som vanligt över moderat politik och som vanligt drar han också ofullständiga och negativa slutsatser av det som borgerliga partier föreslår och då i synnerhet om det är moderata förslag.

Han kommenterar i sin insändare bland annat min och Moderaternas motion om kontantlöst försörjningsstöd.

Det kontantlösa försörjningsstödet fungerar som ett vanligt bankkort, med undantag att det inte går att köpa alkohol, ta ut kontanter eller spela för. Det går också att handla och betala räkningar med kortet via nätet. 80 procent av försörjningsstödet betalas ut till kortet, 20 procent sätts in på ett vanligt bankkonto, som bidragstagaren därmed kan ta ut i kontanter om den önskar.

I Australien, varifrån idén ursprungligen kommer ifrån, hyllas systemet. En utvärdering visar att det nya kortet lett till en ”betydande förbättring” i samhället, och nu fortsätter systemet att spridas. Det ger en minskning av alkoholmissbruk, drogmissbruk, våld och våld i hemmet.

”Det är en massiv faktor för att förbättra livet i samhället”, har Australiens premiärminister Malcolm Turnbull uttalat.

I utvärderingen kan man också utläsa att fyra av tio dricker mindre alkohol och antalet omhändertaganden av berusade har minskat med 14 procent. Fyra av tio föräldrar uppger att de lägger mer tid på sina barns skolarbeten. Antalet alkoholrelaterade besök på sjukhus har också minskat med 37 procent i de områden som det kontantlösa systemet används.

Australiens Socialminister Alan Tudge säger att det är få initiativ som på kort tid lett till så goda resultat. Han menar att kortet inte är någon universallösning men att det har lett till fundamentala förbättringar. ”Det är få andra initiativ som har haft ett så gott resultat!”

Utifrån detta kan konstateras att det ”kontantlösa försörjningsstödet” också har en betydande effekt vad gäller folkhälsan, vilket motsäger Anders Nilssons argumentation vad gäller detta.

Vidare påstår Nilsson att systemet skulle vara ”olagligt” i Sverige enligt socialtjänstlagen. Detta har dock aldrig prövats juridiskt och lagtexten vad gäller försörjningsstöd är öppen för tolkning !

Det råder en anmärkningsvärd ovilja hos vänstern och Anders Nilsson att prova nya möjligheter vad gäller försörjningsstöd , detta trots av vi förnärvarande har kostnader som uppgår till cirka 27 miljoner kronor för detta ändamål i Filipstads kommun. Denna nivå placerar Filipstad på en inte alltför smickrande 2:a plats i landet efter Malmö när det gäller utbetalt ekonomiskt bistånd per capita.

Filipstad har därmed högre kostnader än till exempel Södertälje , Katrineholm, Norrköping, Eskilstuna och Göteborg. Detta är kommuner som ligger närmast efter Filipstad.

Anders Nilsson är bekymrad över riksdagsbeslutet att det ska vara möjligt att utöva ”gårdsförsäljning” av vin i Sverige och han ställer detta emot att vi har ett systembolag som har haft monopol på försäljning av vin och sprit. Enligt min uppfattning så finns ingen motsättning i detta. Systembolaget får gärna vara kvar, men ett fullständigt monopol behövs absolut inte! Gårdsförsäljning av vin förekommer i många europeiska länder och skapar både arbete och sysselsättning i glesbygd. Nu sker ju detta i ”privat regi” och det passar väl inte vänstern i vanlig ordning!

Christer Olsson

M

Svar till Anders Nilsson (FT 4 maj)

Anders Nilsson (V) förfasar sig som vanligt över moderat politik och som vanligt drar han också ofullständiga och negativa slutsatser av det som borgerliga partier föreslår och då i synnerhet om det är moderata förslag.

Han kommenterar i sin insändare bland annat min och Moderaternas motion om kontantlöst försörjningsstöd.

Det kontantlösa försörjningsstödet fungerar som ett vanligt bankkort, med undantag att det inte går att köpa alkohol, ta ut kontanter eller spela för. Det går också att handla och betala räkningar med kortet via nätet. 80 procent av försörjningsstödet betalas ut till kortet, 20 procent sätts in på ett vanligt bankkonto, som bidragstagaren därmed kan ta ut i kontanter om den önskar.

I Australien, varifrån idén ursprungligen kommer ifrån, hyllas systemet. En utvärdering visar att det nya kortet lett till en ”betydande förbättring” i samhället, och nu fortsätter systemet att spridas. Det ger en minskning av alkoholmissbruk, drogmissbruk, våld och våld i hemmet.

”Det är en massiv faktor för att förbättra livet i samhället”, har Australiens premiärminister Malcolm Turnbull uttalat.

I utvärderingen kan man också utläsa att fyra av tio dricker mindre alkohol och antalet omhändertaganden av berusade har minskat med 14 procent. Fyra av tio föräldrar uppger att de lägger mer tid på sina barns skolarbeten. Antalet alkoholrelaterade besök på sjukhus har också minskat med 37 procent i de områden som det kontantlösa systemet används.

Australiens Socialminister Alan Tudge säger att det är få initiativ som på kort tid lett till så goda resultat. Han menar att kortet inte är någon universallösning men att det har lett till fundamentala förbättringar. ”Det är få andra initiativ som har haft ett så gott resultat!”

Utifrån detta kan konstateras att det ”kontantlösa försörjningsstödet” också har en betydande effekt vad gäller folkhälsan, vilket motsäger Anders Nilssons argumentation vad gäller detta.

Vidare påstår Nilsson att systemet skulle vara ”olagligt” i Sverige enligt socialtjänstlagen. Detta har dock aldrig prövats juridiskt och lagtexten vad gäller försörjningsstöd är öppen för tolkning !

Det råder en anmärkningsvärd ovilja hos vänstern och Anders Nilsson att prova nya möjligheter vad gäller försörjningsstöd , detta trots av vi förnärvarande har kostnader som uppgår till cirka 27 miljoner kronor för detta ändamål i Filipstads kommun. Denna nivå placerar Filipstad på en inte alltför smickrande 2:a plats i landet efter Malmö när det gäller utbetalt ekonomiskt bistånd per capita.

Filipstad har därmed högre kostnader än till exempel Södertälje , Katrineholm, Norrköping, Eskilstuna och Göteborg. Detta är kommuner som ligger närmast efter Filipstad.

Anders Nilsson är bekymrad över riksdagsbeslutet att det ska vara möjligt att utöva ”gårdsförsäljning” av vin i Sverige och han ställer detta emot att vi har ett systembolag som har haft monopol på försäljning av vin och sprit. Enligt min uppfattning så finns ingen motsättning i detta. Systembolaget får gärna vara kvar, men ett fullständigt monopol behövs absolut inte! Gårdsförsäljning av vin förekommer i många europeiska länder och skapar både arbete och sysselsättning i glesbygd. Nu sker ju detta i ”privat regi” och det passar väl inte vänstern i vanlig ordning!

Christer Olsson

M

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.