2018-01-12 06:00

2018-01-12 06:00

Debatt: Tillfällig förskola med stora brister

DEBATT: Många frågor kring förskolan och babyboomen

Jag hade tänkt att ta den här debatten i kommunfullmäktige, men eftersom de här frågorna då redan kan vara förlegade när sammanträdet är i februari så tar jag det här och hoppas på svar från de ansvariga.

Vi har kunnat läsa och höra i media om den babyboom som blivit i Filipstads kommun. Vi har så många barn att det tillkommit en tillfällig förskola, Lyckebo.

I media har vi kunnat följa föräldrars missnöje och oro över hur deras barns inre och yttre miljö är. Exemplen säger att det inte finns rinnande vatten vid skötbordet, det är trappor som ska bemästras med barn i närheten för att ta sig till toaletten i en annan del av fastigheten och för att ta sig in på förskolan och sedan för att komma ut och leka.

Lärarförbundet är inkopplat och hotar med att eventuellt stänga arbetsplatsen.

Mina frågor blir utifrån bland annat skollagen för förskola;

Fanns det verkligen inga andra alternativ som hade varit mer trygga ur arbetsmiljösypunkt för både barn och personal?

Är det god miljö att befinna sig i en källarlokal för barnen och personalen ur flera aspekter med till exempel radonhalter, luft och ljusinsläpp?

Hur kommer arbetet att fortskrida för att den här situationen inte ska uppkomma igen?

Det här är inte första gången det blir en babyboom i Filipstads kommun och det är inte heller första gången föräldrarna får besked sent.

En del av dessa föräldrar ska tillbaka till sina arbeten, där vi som kommun är arbetsgivare. Hur många barn går över till förskoleplats/fritids inför sommarlovet och ger möjlighet att slussa över Lyckebobarnen till redan befintliga förskolor, och skulle kunna erbjudas barnen och deras föräldrar? För att Lyckebo ska bli högst tillfällig.

Om Lärarförbundets skyddsombud stoppar arbetet på Lyckebo, finns det en krisberedskap för vart barnen ska ta vägen?

Helen Eriksson

Filipstadspartiet

Jag hade tänkt att ta den här debatten i kommunfullmäktige, men eftersom de här frågorna då redan kan vara förlegade när sammanträdet är i februari så tar jag det här och hoppas på svar från de ansvariga.

Vi har kunnat läsa och höra i media om den babyboom som blivit i Filipstads kommun. Vi har så många barn att det tillkommit en tillfällig förskola, Lyckebo.

I media har vi kunnat följa föräldrars missnöje och oro över hur deras barns inre och yttre miljö är. Exemplen säger att det inte finns rinnande vatten vid skötbordet, det är trappor som ska bemästras med barn i närheten för att ta sig till toaletten i en annan del av fastigheten och för att ta sig in på förskolan och sedan för att komma ut och leka.

Lärarförbundet är inkopplat och hotar med att eventuellt stänga arbetsplatsen.

Mina frågor blir utifrån bland annat skollagen för förskola;

Fanns det verkligen inga andra alternativ som hade varit mer trygga ur arbetsmiljösypunkt för både barn och personal?

Är det god miljö att befinna sig i en källarlokal för barnen och personalen ur flera aspekter med till exempel radonhalter, luft och ljusinsläpp?

Hur kommer arbetet att fortskrida för att den här situationen inte ska uppkomma igen?

Det här är inte första gången det blir en babyboom i Filipstads kommun och det är inte heller första gången föräldrarna får besked sent.

En del av dessa föräldrar ska tillbaka till sina arbeten, där vi som kommun är arbetsgivare. Hur många barn går över till förskoleplats/fritids inför sommarlovet och ger möjlighet att slussa över Lyckebobarnen till redan befintliga förskolor, och skulle kunna erbjudas barnen och deras föräldrar? För att Lyckebo ska bli högst tillfällig.

Om Lärarförbundets skyddsombud stoppar arbetet på Lyckebo, finns det en krisberedskap för vart barnen ska ta vägen?

Helen Eriksson

Filipstadspartiet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.