2017-06-02 06:00

2017-06-02 06:00

Insändare: Bästa hundplatsen

FILIPSTAD: Satsa på järnvägsparken istället

Jag har några synpunkter när det gäller placeringen av den planerade hundrastgården i Filipstad, kanske är det så att beslutsfattarna inte är hundägare själva så de inte har tänkt på det, jag vet inte.

För det första, hur tänker man när man placerar en hundrastgård mitt på ett stort gärde som är soldränkt hela dagen vid fint väder? Om det blir ett sommarhalvår med mycket solsken kommer den rastgården inte bli mycket utnyttjad, i alla fall inte om man bryr sig om sin hunds välmående. Det blir alldeles för varmt för dem att springa runt där mitt i solen utan någon skugga alls!

För det andra undrar jag om ni har tänkt på att gräset i rastgården behöver klippas lika ofta som en vanlig gräsmatta? Kanske inte så enkelt nere på den stora planen vid älven som bara klipps en gång om året med traktor. Är det underlaget verkligen tillräckligt jämnt för att klippas med en vanlig gräsklippare? Gräset behöver vara kort dels för att det är väldigt mycket fästingar i högt gräs, och ännu mer på detta gärde som ligger nära både vatten och sly. Fästingars favoritmiljö, tyvärr. Dels behöver gräset vara kort för att det ska vara möjligt att plocka upp efter hundarna om de skulle bajsa, det är nästan omöjligt i långt gräs.

Dessutom har jag en fråga som jag funderat på sedan jag såg första skissen på rastgården i tidningen. Varför är rastgården delad i två delar? Det vore väl bättre med en stor så det blev lite fler kvadratmeter för dem att röra sig på? Om det är för att två hundar som inte gillar varandra ska kunna vara där samtidigt fast i varsin hage, så undrar jag om ni har någon aning om hur hundar funkar? Om de inte tål varandra så hjälper det inte att de har varsin hage för de kommer inte springa och leka på varsin sida utan stå och ”tagga” emot varandra vid staketet i alla fall. Är det två som inte tål varandra så får nog den ena komma tillbaka senare och springa när den andra gått hem.

Jag tycker istället att förslaget om att placera hundrastgården i gamla järnvägsparken skulle vara idealiskt. Jag antar att den inte är kommunens i dagsläget men Banverket/SJ, eller vem som nu har skötselansvaret, borde väl inte vara så svårövertalade att lämna ifrån sig skötseln, eller? Där skulle det bara behövas staket runt om med en (självstängande) grind i vardera änden, hållare för bajspåsar och en tunna att slänga dem i så skulle det vara klart att användas, dvs lägre utgifter än för den andra planen där det dessutom ska fixas gångväg med mera. Gamla järnvägsparken har redan en gräsmatta som är lätt att klippa, det blir mycket mindre risk för fästingar där pga helt annan miljö, det finns redan en gångväg genom området och parken har flera gamla träd som ger skön svalka för både människor och hundar. Dessutom finns det redan en häck ut mot vägen/bostäderna som kommer avskärma området fint bara den fått växa upp igen, och inte minst så finns det gatlampor i närheten som gör att rastgården kan utnyttjas även under mörka höst- och vinterkvällar.

Visserligen är det lite närmare till bebyggelse där än om rastgården legat på andra sidan Nordmarksvägen, men jag tror inte det kommer störa så värst mycket mer än de människor och hundar som i dagsläget går på trottoaren alldeles utanför tomtgränserna. Kanske blir det istället så att färre kommer gå så nära husen som de gör nu, för att fler tar vägen genom parken istället. Tror inte det blir så hög ljudnivå heller, för de flesta hundar skäller faktiskt inte när de leker. Det vore väl härligt om den fina parken kunde komma till nytta i lite större omfattning igen. Den har ju legat nästan öde i många år nu, gångvägen är bara en smal stig nu i jämförelse med vad den var förr, pga att så få personer nyttjar den och det är synd på ett så lummigt och vackert område, Så politiker, tänk om och tänk rätt!

Själv hundägare

Jag har några synpunkter när det gäller placeringen av den planerade hundrastgården i Filipstad, kanske är det så att beslutsfattarna inte är hundägare själva så de inte har tänkt på det, jag vet inte.

För det första, hur tänker man när man placerar en hundrastgård mitt på ett stort gärde som är soldränkt hela dagen vid fint väder? Om det blir ett sommarhalvår med mycket solsken kommer den rastgården inte bli mycket utnyttjad, i alla fall inte om man bryr sig om sin hunds välmående. Det blir alldeles för varmt för dem att springa runt där mitt i solen utan någon skugga alls!

För det andra undrar jag om ni har tänkt på att gräset i rastgården behöver klippas lika ofta som en vanlig gräsmatta? Kanske inte så enkelt nere på den stora planen vid älven som bara klipps en gång om året med traktor. Är det underlaget verkligen tillräckligt jämnt för att klippas med en vanlig gräsklippare? Gräset behöver vara kort dels för att det är väldigt mycket fästingar i högt gräs, och ännu mer på detta gärde som ligger nära både vatten och sly. Fästingars favoritmiljö, tyvärr. Dels behöver gräset vara kort för att det ska vara möjligt att plocka upp efter hundarna om de skulle bajsa, det är nästan omöjligt i långt gräs.

Dessutom har jag en fråga som jag funderat på sedan jag såg första skissen på rastgården i tidningen. Varför är rastgården delad i två delar? Det vore väl bättre med en stor så det blev lite fler kvadratmeter för dem att röra sig på? Om det är för att två hundar som inte gillar varandra ska kunna vara där samtidigt fast i varsin hage, så undrar jag om ni har någon aning om hur hundar funkar? Om de inte tål varandra så hjälper det inte att de har varsin hage för de kommer inte springa och leka på varsin sida utan stå och ”tagga” emot varandra vid staketet i alla fall. Är det två som inte tål varandra så får nog den ena komma tillbaka senare och springa när den andra gått hem.

Jag tycker istället att förslaget om att placera hundrastgården i gamla järnvägsparken skulle vara idealiskt. Jag antar att den inte är kommunens i dagsläget men Banverket/SJ, eller vem som nu har skötselansvaret, borde väl inte vara så svårövertalade att lämna ifrån sig skötseln, eller? Där skulle det bara behövas staket runt om med en (självstängande) grind i vardera änden, hållare för bajspåsar och en tunna att slänga dem i så skulle det vara klart att användas, dvs lägre utgifter än för den andra planen där det dessutom ska fixas gångväg med mera. Gamla järnvägsparken har redan en gräsmatta som är lätt att klippa, det blir mycket mindre risk för fästingar där pga helt annan miljö, det finns redan en gångväg genom området och parken har flera gamla träd som ger skön svalka för både människor och hundar. Dessutom finns det redan en häck ut mot vägen/bostäderna som kommer avskärma området fint bara den fått växa upp igen, och inte minst så finns det gatlampor i närheten som gör att rastgården kan utnyttjas även under mörka höst- och vinterkvällar.

Visserligen är det lite närmare till bebyggelse där än om rastgården legat på andra sidan Nordmarksvägen, men jag tror inte det kommer störa så värst mycket mer än de människor och hundar som i dagsläget går på trottoaren alldeles utanför tomtgränserna. Kanske blir det istället så att färre kommer gå så nära husen som de gör nu, för att fler tar vägen genom parken istället. Tror inte det blir så hög ljudnivå heller, för de flesta hundar skäller faktiskt inte när de leker. Det vore väl härligt om den fina parken kunde komma till nytta i lite större omfattning igen. Den har ju legat nästan öde i många år nu, gångvägen är bara en smal stig nu i jämförelse med vad den var förr, pga att så få personer nyttjar den och det är synd på ett så lummigt och vackert område, Så politiker, tänk om och tänk rätt!

Själv hundägare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.