2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Bygg nu, inte senare

CENTRUM: Börja tro på kommunen

Det har skett en hel del förbättringar i centrum sedan 400 års-jubileet. Dessa ser man endast om man fotvandrar i staden - längs Skillerälven till exempel. Promenader längs Daglösen ger även dessa bra och vackra intryck.

Det pågår nu ett förbättringsarbete vid Hötorget där den ”gröna” fastigheten får nytt utseende med upprustad fasad och nya fönster bland annat med ett mera tidstypiskt utseende. Hötorget genomgår en förbättring undan för undan. Sinnenas trädgård är även en förbättring längs skiller älven, även om man skulle kunna tycka att en parkering på genomfarten där skulle kunna ge förbipasserande möjlighet att ta del av skönheten.

När man går efter Skillerälven så finns det ett par fula fläckar, nämligen fasaden på det gamla garage där tidigare IC- macken låg. Denna fasad är i dåligt skick och får ofta klottermålningar på väggen där.

Intrycket som många förbipasserande får från Filipstad är baksidan av Leko-huset samt Hotell John som har många ”skrotbilar” på sin parkering. De som passerar genom staden på riksvägarna ser bara baksidor på hus och dessa baksidor ger ingen skönhetsupplevelse. De delar av Filipstad som man ser från riksvägarna är inte någon vacker syn och kan då ge ett bestående intryck av att staden inte är vacker.

Några fasader vid torget skulle även de behöva förändras och förbättras, till exempel det platta huset som innehåller bland annat Handelsbanken. En platt låda av 70-talsmodell ger inget bra intryck.

En del affärslokaler som nu är tomma kommer säkert vara tomma i framtiden också och måste ställas om till bostäder på något sätt. Handel förändras kraftigt med bland annat nät-handel och stora varuhus som typ Ullared, som både fungerar som varuhus och resmål.

Det kan synas som om byggkostnaderna för att ställa om lokaler till bostäder är höga, men byggkostnaderna kommer aldrig att gå ner i Sverige. Det har aldrig skett sedan andra världskriget. Det är billigare att bygga nu än att vänta.

Tre nya lägenheter på Allégatan är endast en ”Södertäljelösning” på boendet, det vill säga cirka 10 personer per lägenhet för att beta av bostadskön lite grann. Fastighetsägarna i Filipstad både de privata och de kommunala måste börja tro på kommunen och bygga nu och inte senare. Det finns närmare 800 personer i bostadskön. En nybyggnation ger möjligheter till att försköna miljön samtidigt som bostadskön kommer mer i balans.

Ulf Söhrman

Det har skett en hel del förbättringar i centrum sedan 400 års-jubileet. Dessa ser man endast om man fotvandrar i staden - längs Skillerälven till exempel. Promenader längs Daglösen ger även dessa bra och vackra intryck.

Det pågår nu ett förbättringsarbete vid Hötorget där den ”gröna” fastigheten får nytt utseende med upprustad fasad och nya fönster bland annat med ett mera tidstypiskt utseende. Hötorget genomgår en förbättring undan för undan. Sinnenas trädgård är även en förbättring längs skiller älven, även om man skulle kunna tycka att en parkering på genomfarten där skulle kunna ge förbipasserande möjlighet att ta del av skönheten.

När man går efter Skillerälven så finns det ett par fula fläckar, nämligen fasaden på det gamla garage där tidigare IC- macken låg. Denna fasad är i dåligt skick och får ofta klottermålningar på väggen där.

Intrycket som många förbipasserande får från Filipstad är baksidan av Leko-huset samt Hotell John som har många ”skrotbilar” på sin parkering. De som passerar genom staden på riksvägarna ser bara baksidor på hus och dessa baksidor ger ingen skönhetsupplevelse. De delar av Filipstad som man ser från riksvägarna är inte någon vacker syn och kan då ge ett bestående intryck av att staden inte är vacker.

Några fasader vid torget skulle även de behöva förändras och förbättras, till exempel det platta huset som innehåller bland annat Handelsbanken. En platt låda av 70-talsmodell ger inget bra intryck.

En del affärslokaler som nu är tomma kommer säkert vara tomma i framtiden också och måste ställas om till bostäder på något sätt. Handel förändras kraftigt med bland annat nät-handel och stora varuhus som typ Ullared, som både fungerar som varuhus och resmål.

Det kan synas som om byggkostnaderna för att ställa om lokaler till bostäder är höga, men byggkostnaderna kommer aldrig att gå ner i Sverige. Det har aldrig skett sedan andra världskriget. Det är billigare att bygga nu än att vänta.

Tre nya lägenheter på Allégatan är endast en ”Södertäljelösning” på boendet, det vill säga cirka 10 personer per lägenhet för att beta av bostadskön lite grann. Fastighetsägarna i Filipstad både de privata och de kommunala måste börja tro på kommunen och bygga nu och inte senare. Det finns närmare 800 personer i bostadskön. En nybyggnation ger möjligheter till att försköna miljön samtidigt som bostadskön kommer mer i balans.

Ulf Söhrman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.