2016-02-13 06:00

2016-02-13 06:00

Filipstads unga behöver bostäder

BOSTAD FASTIGHETSÄGARNA: Klarar Filipstad kravet

Det var inte många år sedan de flesta kommunerna i Värmland visade på ett överskott av bostäder och många bostadshus revs.

Nu har många Värmlandskommuner behov av nya lägenheter. När det svänger från överskott till underskott går det snabbt och byggprocessen är trög. Det tar lång tid från det att planeringen påbörjas till huset står färdigt för inflyttning. Det är framförallt lägenheter med hög tillgänglighet nära centrum där kommunal service och kommersiellt utbud finns som efterfrågas.

Planeringen och byggandet har tagit fart i Karlstad. Det är gott och väl inte minst för att studerande på universitetet ska återfå sin bostadsgaranti som upphörde förra året. Det är viktigt för hela Värmlands framtid att Karlstads universitet framstår som ett attraktivt universitet, så vi klarar framtida kompetensförsörjning. För sannolikheten är stor att studenterna stannar kvar i regionen efter avslutade studier, om man har uppfattat studietiden positiv vad gäller boende, fritid och studiemiljö.

Nu gäller det att byggandet kommer igång i Filipstad så att unga som ska flytta till sin första egna bostad kan finna den i sin kommun och inte tvingas flytta för att få någonstans att bo. Urbaniseringen och flytten till större tillväxtkommuner är stor och då gäller det att inte bostadsfrågan ska vara avgörande för att behålla unga människor kvar i Filipstad.

När unga människor ska flytta in i sin första egna bostad är det oftast en hyresrätt som har några år på nacken och där hyran är betydligt lägre än i en nyproducerad lägenhet. Om byggandet kommer igång och nya bostäder kommer ut på marknaden kommer också flyttkedjorna igång. Äldre kommuninnevånare lämnar sin stora lägenhet eller villa för ett bekvämt boende i en lägenhet i centrum. Den unga barnfamiljen kan köpa en villa till ett överkomligt pris eller flytta in i en rymlig lägenhet, som har blivit för stor för paret vars barn har lämnat föräldrahemmet.

Nu hoppas jag att vi får se ett bostadsbyggande i Filipstad som ger framtidstro!

Lars Andersson

Nu har många Värmlandskommuner behov av nya lägenheter. När det svänger från överskott till underskott går det snabbt och byggprocessen är trög. Det tar lång tid från det att planeringen påbörjas till huset står färdigt för inflyttning. Det är framförallt lägenheter med hög tillgänglighet nära centrum där kommunal service och kommersiellt utbud finns som efterfrågas.

Planeringen och byggandet har tagit fart i Karlstad. Det är gott och väl inte minst för att studerande på universitetet ska återfå sin bostadsgaranti som upphörde förra året. Det är viktigt för hela Värmlands framtid att Karlstads universitet framstår som ett attraktivt universitet, så vi klarar framtida kompetensförsörjning. För sannolikheten är stor att studenterna stannar kvar i regionen efter avslutade studier, om man har uppfattat studietiden positiv vad gäller boende, fritid och studiemiljö.

Nu gäller det att byggandet kommer igång i Filipstad så att unga som ska flytta till sin första egna bostad kan finna den i sin kommun och inte tvingas flytta för att få någonstans att bo. Urbaniseringen och flytten till större tillväxtkommuner är stor och då gäller det att inte bostadsfrågan ska vara avgörande för att behålla unga människor kvar i Filipstad.

När unga människor ska flytta in i sin första egna bostad är det oftast en hyresrätt som har några år på nacken och där hyran är betydligt lägre än i en nyproducerad lägenhet. Om byggandet kommer igång och nya bostäder kommer ut på marknaden kommer också flyttkedjorna igång. Äldre kommuninnevånare lämnar sin stora lägenhet eller villa för ett bekvämt boende i en lägenhet i centrum. Den unga barnfamiljen kan köpa en villa till ett överkomligt pris eller flytta in i en rymlig lägenhet, som har blivit för stor för paret vars barn har lämnat föräldrahemmet.

Nu hoppas jag att vi får se ett bostadsbyggande i Filipstad som ger framtidstro!

Lars Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.