2017-12-06 15:20

2017-12-06 15:20

Julmarknadsbråk ledde till dödshot – 34-åring döms

STORFORS: Sålde fel saker – ombads lämna marknaden

Julmarknadsföreståndaren krävde att den 34-årige Storforsbon skulle packa ihop sitt försäljningsstånd eftersom han ansågs sälja fel saker.
Detta fick 34-åringen att se rött – och att dödshota föreståndaren.

Händelsen ägde rum i början av december förra året.

Storforsbon och hans kusin skulle delta på en julmarknad längre norr ut i landet. Marknadsföreståndaren tyckte dock inte att 34-åringens loppissaker passade in i marknadens koncept. Föreståndaren påstod även att det från början var sagt att det skulle säljas andra saker, så som ljus och kransar, vid 34-åringens marknadsstånd.

Med anledning av detta bad föreståndaren 34-åringen att packa ihop och lämna platsen. Inte förrän den tredje och sista dagen lämnade dock mannen platsen.

Hot via SMS

Cirka en vecka efteråt fick marknadsföreståndaren motta hot via SMS. En inspelad och förvrängd röst meddelade att föreståndaren skulle hålla sig borta från marknader och att han skulle dödas. Föreståndarens fru ska även ha hört när meddelandet spelades upp.

34-åringen har dock nekat till att det skulle ha varit han som skickat meddelandet. Att SMS:et kom från en telefon med abonnemang från den bostad där han och hans pappa bor, menar 34-åringen inte behöver betyda att det var han som skickade meddelandet.

Med anledning av marknadsföreståndarens och 34-åringens tidigare dispyt, menar rätten att Storforsbon hade motiv att vilja hämnas och utsätta föreståndaren för hot. Detta i kombination med att föreståndaren och hans fru lämnat trovärdiga uppgifter, gjorde att åtalet ledde till en fällande dom – 34-åringen döms för olaga hot. Påföljden blir 40 dagsböter till ett sammanlagt värde av 2 000 kronor.

Händelsen ägde rum i början av december förra året.

Storforsbon och hans kusin skulle delta på en julmarknad längre norr ut i landet. Marknadsföreståndaren tyckte dock inte att 34-åringens loppissaker passade in i marknadens koncept. Föreståndaren påstod även att det från början var sagt att det skulle säljas andra saker, så som ljus och kransar, vid 34-åringens marknadsstånd.

Med anledning av detta bad föreståndaren 34-åringen att packa ihop och lämna platsen. Inte förrän den tredje och sista dagen lämnade dock mannen platsen.

Hot via SMS

Cirka en vecka efteråt fick marknadsföreståndaren motta hot via SMS. En inspelad och förvrängd röst meddelade att föreståndaren skulle hålla sig borta från marknader och att han skulle dödas. Föreståndarens fru ska även ha hört när meddelandet spelades upp.

34-åringen har dock nekat till att det skulle ha varit han som skickat meddelandet. Att SMS:et kom från en telefon med abonnemang från den bostad där han och hans pappa bor, menar 34-åringen inte behöver betyda att det var han som skickade meddelandet.

Med anledning av marknadsföreståndarens och 34-åringens tidigare dispyt, menar rätten att Storforsbon hade motiv att vilja hämnas och utsätta föreståndaren för hot. Detta i kombination med att föreståndaren och hans fru lämnat trovärdiga uppgifter, gjorde att åtalet ledde till en fällande dom – 34-åringen döms för olaga hot. Påföljden blir 40 dagsböter till ett sammanlagt värde av 2 000 kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.