2017-10-12 12:03

2017-10-12 12:04

Industrin redo ta ansvar för Bergsskolan

FILIPSTAD: Positivt besked efter konkursen

Stiftelsen Bergsskolan försattes i konkurs den 19 september. Nu meddelar flera tunga företrädare för industrin, att de är redo att ta ansvar för en fortsättning för den anrika skolan i Filipstad.

Skolans studenter är eftertraktade hos stora industriföretag över hela landet. Därför meddelar nu flera tunga aktörer att de är beredda att agera för att säkra den anrika skolan, uppger Jernkontoret och Svemin i ett pressmeddelande.

– Den här konkursen är extra allvarlig eftersom vi ser ett ökat behov av kompetensförsörjning, Bergsskolan spelar en viktig roll här, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation.

– Vi tror att den typen av utbildning kommer att bli ännu mer attraktiva för företagen i framtiden, säger Per Ahl, vd Svemin.

Både gruvnäring, stålföretag och byggindustri riskerar stora problem om bristen på rätt utbildade medarbetare blir en flaskhals.

Därför väljer branschen nu att agera.

– Bergsskolan är jätteviktig för våra företag, den har levererat viktig kompetens i snart 200 år och vi ser behovet öka snarare än minska, säger Bo-Erik Pers, VD Jernkontoret.

Gör en ny stiftelse

Branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin arbetar nu tillsammans med SSAB, Uddeholms AB, LKAB, Boliden, Luleå tekniska universitet och Filipstads kommun, för att hitta möjligheter för att Bergsskolan ska leva vidare.

Nu finns till och med planer på en ny, gemensam stiftelse, som ska överta verksamheten, berättas i pressmeddelandet.

– Vi är glada att vi ser den här lösningen tillsammans och vi siktar på att göra ”nya Bergsskolan” till ett starkt och toppmodernt utbildningsnav för våra industrier, säger Jan Moström, vd LKAB och styrelseordförande Svemin.

De 127 studenterna som idag läser på Bergsskolan har redan i samband med konkursen fått garantier av Luleå tekniska universitet om att få gå klart sina utbildningar.

Nu ges också beskedet att Luleå tekniska universitet planerar för ny intagning även nästa höst och att man även i fortsättningen vill vara Bergsskolans akademiska samverkanspart.

– Som Sveriges gruv- och ståluniversitet är vi stolta över att vara med och planera för att säkra framtiden för Bergsskolan och på så sätt trygga industrins kompetensbehov, säger Erik Höglund, tf rektor Luleå tekniska universitet.

Skolans studenter är eftertraktade hos stora industriföretag över hela landet. Därför meddelar nu flera tunga aktörer att de är beredda att agera för att säkra den anrika skolan, uppger Jernkontoret och Svemin i ett pressmeddelande.

– Den här konkursen är extra allvarlig eftersom vi ser ett ökat behov av kompetensförsörjning, Bergsskolan spelar en viktig roll här, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation.

– Vi tror att den typen av utbildning kommer att bli ännu mer attraktiva för företagen i framtiden, säger Per Ahl, vd Svemin.

Både gruvnäring, stålföretag och byggindustri riskerar stora problem om bristen på rätt utbildade medarbetare blir en flaskhals.

Därför väljer branschen nu att agera.

– Bergsskolan är jätteviktig för våra företag, den har levererat viktig kompetens i snart 200 år och vi ser behovet öka snarare än minska, säger Bo-Erik Pers, VD Jernkontoret.

Gör en ny stiftelse

Branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin arbetar nu tillsammans med SSAB, Uddeholms AB, LKAB, Boliden, Luleå tekniska universitet och Filipstads kommun, för att hitta möjligheter för att Bergsskolan ska leva vidare.

Nu finns till och med planer på en ny, gemensam stiftelse, som ska överta verksamheten, berättas i pressmeddelandet.

– Vi är glada att vi ser den här lösningen tillsammans och vi siktar på att göra ”nya Bergsskolan” till ett starkt och toppmodernt utbildningsnav för våra industrier, säger Jan Moström, vd LKAB och styrelseordförande Svemin.

De 127 studenterna som idag läser på Bergsskolan har redan i samband med konkursen fått garantier av Luleå tekniska universitet om att få gå klart sina utbildningar.

Nu ges också beskedet att Luleå tekniska universitet planerar för ny intagning även nästa höst och att man även i fortsättningen vill vara Bergsskolans akademiska samverkanspart.

– Som Sveriges gruv- och ståluniversitet är vi stolta över att vara med och planera för att säkra framtiden för Bergsskolan och på så sätt trygga industrins kompetensbehov, säger Erik Höglund, tf rektor Luleå tekniska universitet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.