2017-10-04 09:30

2017-10-05 17:24

Husfabrik skapar 200 jobb

FILIPSTAD: Norsk satsning i fabrikslokalen som Fimek lämnar

Ett norskt företag köper den tidigare Fimek-fabriken på södra industriområdet av Filipstads kommun – nu ska där bli en husfabrik, som enligt företaget kan skapa 200 nya arbetstillfällen.
– Det skulle betyda väldigt mycket för den lokala arbetsmarknaden, säger kommunalrådet Per Gruvberger.

Företaget The Green Holding Company ligger bakom satsningen. I lokalerna som företaget köper av kommunen för 16,7 miljoner, ska det redan vid nyår börja byggas prefabricerade lågenergihus.

På sikt kan det skapa många nya arbetstillfällen, som företaget räknar med att rekrytera i närområdet.

– Det kommer att bli uppemot 200 personer totalt, men det går successivt. Vi börjar med ett skift så att vi ser att allt går bra, sen ökar vi på med ett till och ett till. Vi siktar på att ha treskift, berättar Harald Schioldborg.

Miljömedvetet

Han är redan välkänd i bygden, men då som konstnär – bosatt i Norge och i Asphyttan – men han är också industriman. Han är styrelseordförande i The Green Holding Company.

– Jag har hållit på med husfabrikation förut och nu har vi gått ihop några stycken och satsar ännu starkare.Tidigare har vi jobbat med husproduktion i Estland, men Estland börjar bli osäker i ekonomin och för att kunna växa på vår hemmamarknad, som finns i Sverige, Norge och Danmark, vill vi ha så korta transporter som möjligt, i vårt miljömedvetna företag, säger han.

Kontakterna med kommunen togs i somras och kommunalrådet Per Gruvberger var den som sådde fröet hos husföretagarna.

– Vi pratade egentligen utifrån att lägga administration och försäljning i Filipstad, meh så visste jag ju att den här lokalen blir ledig och att vi har letat hur vi kan använda den på bästa sätt, så jag försökte plantera idén. Sen har det gått fort! säger han.

Fimek flyttar ut

200 jobb på sikt är förstås en häftig förstärkning av de lokala jobbmöjligheterna. Per Gruvberger berättar att kommunen och företaget redan har diskussioner i gång om utbildningsmöjligheter. Också arbetsförmedlingen är med i de kontakterna.

Fimek, som flyttar ur lokalerna, blir kvar i Filipstad om än i mindre skala än förr. Fimek har haft produktion på två anläggningar, dels på Södra industriområdet, dels vid Östra vägen. Nu blir det på Östra vägen, som företaget med sin nya ägare Partnertech samlar sin verksamhet. Den sista oktober ska Fimek ha lämnat lokalerna på Södra industriområdet och avtalet med husföretaget ger tillträde från den 1 november.

– Så det här avtalet påverkar inte Partnertechs möjligheter att vara kvar i Filipstad, säger Per Gruvberger.

Företaget The Green Holding Company ligger bakom satsningen. I lokalerna som företaget köper av kommunen för 16,7 miljoner, ska det redan vid nyår börja byggas prefabricerade lågenergihus.

På sikt kan det skapa många nya arbetstillfällen, som företaget räknar med att rekrytera i närområdet.

– Det kommer att bli uppemot 200 personer totalt, men det går successivt. Vi börjar med ett skift så att vi ser att allt går bra, sen ökar vi på med ett till och ett till. Vi siktar på att ha treskift, berättar Harald Schioldborg.

Miljömedvetet

Han är redan välkänd i bygden, men då som konstnär – bosatt i Norge och i Asphyttan – men han är också industriman. Han är styrelseordförande i The Green Holding Company.

– Jag har hållit på med husfabrikation förut och nu har vi gått ihop några stycken och satsar ännu starkare.Tidigare har vi jobbat med husproduktion i Estland, men Estland börjar bli osäker i ekonomin och för att kunna växa på vår hemmamarknad, som finns i Sverige, Norge och Danmark, vill vi ha så korta transporter som möjligt, i vårt miljömedvetna företag, säger han.

Kontakterna med kommunen togs i somras och kommunalrådet Per Gruvberger var den som sådde fröet hos husföretagarna.

– Vi pratade egentligen utifrån att lägga administration och försäljning i Filipstad, meh så visste jag ju att den här lokalen blir ledig och att vi har letat hur vi kan använda den på bästa sätt, så jag försökte plantera idén. Sen har det gått fort! säger han.

Fimek flyttar ut

200 jobb på sikt är förstås en häftig förstärkning av de lokala jobbmöjligheterna. Per Gruvberger berättar att kommunen och företaget redan har diskussioner i gång om utbildningsmöjligheter. Också arbetsförmedlingen är med i de kontakterna.

Fimek, som flyttar ur lokalerna, blir kvar i Filipstad om än i mindre skala än förr. Fimek har haft produktion på två anläggningar, dels på Södra industriområdet, dels vid Östra vägen. Nu blir det på Östra vägen, som företaget med sin nya ägare Partnertech samlar sin verksamhet. Den sista oktober ska Fimek ha lämnat lokalerna på Södra industriområdet och avtalet med husföretaget ger tillträde från den 1 november.

– Så det här avtalet påverkar inte Partnertechs möjligheter att vara kvar i Filipstad, säger Per Gruvberger.