2017-09-29 06:00

2017-09-29 06:00

Rallyräven Ola tävlar på lördag

FILIPSTAD: "Man är van en liten och lätt framhjulsdriven bil – nu blir det något helt annat..."

Redan som mycket ung gav han en del av sitt hjärta till rallysporten. Och även om livets andra upplevelser kom emellan, har han aldrig slutat älska den fartfyllda spänningen.
Mer erfaren och med större perspektiv är dock rallylegendaren Ola Strömberg nu tillbaka på banan. På lördag är han gästförare på Flottuvan.

Gammal kärlek rostar aldrig – ett slitet men för det inte mindre sant uttryck.

Eller varför inte – ”ränderna går aldrig ur”.

Båda påståendena passar Ola Strömberg väl.

Han är född 1947 och upptäckte redan tidigt att bilar och full fart var något som passade honom. Passionen tog honom långt och under sin mest aktiva period erövrade han flera SM-titlar och gjorde sig på den vägen ett stort namn inom rallyvärlden.

– Jag har alltid tyckt det varit kul, men på något sätt kom jag ändå ifrån det lite, berättar han när FT når honom över telefon.

Ola har på äldre dagar blivit Nykroppabo tillsammans med sin kärlek Britt-Marie Ålund. När samtalet äger rum är dock Ola inte hemma, utan i Örebro, närmare bestämt i ett garage. Vad han gör här – skruvar med sin rallybil, vittnar om det återfall han fick för cirka tio år sedan.

– Det började med att jag fick låna en rallybil när jag fyllde 60... berättar Ola.

Där och då flammade gnistan upp på nytt – en liten Suzuki inhandlades och Britt-Marie involverades i intresset.

– Vi har varit ett par i 14 år. Innan vi träffades hade hon aldrig hållit på med rally, hon kom från en fotbollsfamilj, så hon började verkligen från noll kan man säga. Men i dag är min co-driver, berättar Ola.

Framgången efter comebacken har inte låtit vänta på sig – med tre raka segrar i bagaget har han och Britt-Marie chans att kamma hem segern i 1300 rallycup.

– Det är riktigt spännande, vi är fyra som kör om segern. Många som är med är ungdomar, de hade nog räknat ut den gamla gubben! Vinner jag blir jag nog den äldsta vinnaren i den här tävlingen någonsin, tror Ola.

Innan det blivit dags för finalen, som körs i Örebro, har det dock blivit dags för honom att testa en annan typ av rally – Ola är nämligen inbjuden att delta i helgens Hot rod rumble-tävling vid Flottuvan. Då Olas moderna rallybil inte platsar i startfältet har Martin Risberg generöst lånat ut sin Camaro.

– Man är van en liten och lätt framhjulsdriven bil – nu när man ska köra en tung bakhjulsdriven blir det något helt annat... Men det ska bli himla kul!

Avslutningsvis måste vi bara reda ut – du kommer från Örebro och Britt-Marie från Jönköping – hur hamnade ni i Nykroppa?

– De första åren vi träffades var vi särbos, men när vi blev pensionärer var det tråkigt att vara ifrån varandra. Vi ville ha ett hus med bra garage så jag kunde meka och lite så där. Och i Nykroppa hittade vi ett fint hus med ett fint dubbelgarage till ett mycket bra pris. Vi slog till!

Gammal kärlek rostar aldrig – ett slitet men för det inte mindre sant uttryck.

Eller varför inte – ”ränderna går aldrig ur”.

Båda påståendena passar Ola Strömberg väl.

Han är född 1947 och upptäckte redan tidigt att bilar och full fart var något som passade honom. Passionen tog honom långt och under sin mest aktiva period erövrade han flera SM-titlar och gjorde sig på den vägen ett stort namn inom rallyvärlden.

– Jag har alltid tyckt det varit kul, men på något sätt kom jag ändå ifrån det lite, berättar han när FT når honom över telefon.

Ola har på äldre dagar blivit Nykroppabo tillsammans med sin kärlek Britt-Marie Ålund. När samtalet äger rum är dock Ola inte hemma, utan i Örebro, närmare bestämt i ett garage. Vad han gör här – skruvar med sin rallybil, vittnar om det återfall han fick för cirka tio år sedan.

– Det började med att jag fick låna en rallybil när jag fyllde 60... berättar Ola.

Där och då flammade gnistan upp på nytt – en liten Suzuki inhandlades och Britt-Marie involverades i intresset.

– Vi har varit ett par i 14 år. Innan vi träffades hade hon aldrig hållit på med rally, hon kom från en fotbollsfamilj, så hon började verkligen från noll kan man säga. Men i dag är min co-driver, berättar Ola.

Framgången efter comebacken har inte låtit vänta på sig – med tre raka segrar i bagaget har han och Britt-Marie chans att kamma hem segern i 1300 rallycup.

– Det är riktigt spännande, vi är fyra som kör om segern. Många som är med är ungdomar, de hade nog räknat ut den gamla gubben! Vinner jag blir jag nog den äldsta vinnaren i den här tävlingen någonsin, tror Ola.

Innan det blivit dags för finalen, som körs i Örebro, har det dock blivit dags för honom att testa en annan typ av rally – Ola är nämligen inbjuden att delta i helgens Hot rod rumble-tävling vid Flottuvan. Då Olas moderna rallybil inte platsar i startfältet har Martin Risberg generöst lånat ut sin Camaro.

– Man är van en liten och lätt framhjulsdriven bil – nu när man ska köra en tung bakhjulsdriven blir det något helt annat... Men det ska bli himla kul!

Avslutningsvis måste vi bara reda ut – du kommer från Örebro och Britt-Marie från Jönköping – hur hamnade ni i Nykroppa?

– De första åren vi träffades var vi särbos, men när vi blev pensionärer var det tråkigt att vara ifrån varandra. Vi ville ha ett hus med bra garage så jag kunde meka och lite så där. Och i Nykroppa hittade vi ett fint hus med ett fint dubbelgarage till ett mycket bra pris. Vi slog till!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.