2017-09-12 06:00

2017-09-12 06:00

En uppstickare som vill in

KYRKOVALET: Johnny Grahn (SD)

En ny aktör vill in i kyrkofullmäktige. Sverigedemokraterna ställer upp i valet och ger Kyrkans väl och Socialdemokraterna en match. Några stora revolutioner är det dock inte listettan Johnny Grahn vill göra, om han får chansen.

– Kan vi vara med och påverka, så ska vi.

Så svarar SDs listetta Johnny Grahn på varför hans parti ställer upp i kyrkovalet.

– Att lämna kyrkan i fritt fall känns inte bra. Det är för många medlemmar som lämnar. Vi vill ändra riktning litegrann så att kyrkan inte är så socialliberal, utan mer konservativ, men det betyder inte att vi vill backa tillbaka till vad skräp som helst.

Han skulle vilja se en grundlig utredning om varför folk väljer att gå ur.

– Jag skulle tro att vi måste fånga upp alla dessa som klivit ur kyrkan och fråga varför lämnade ni? De jag pratat med brukar säga att ”kyrkan står ju inte för någonting längre och varför ska jag betala skatt till det?”. Jag brukar vända på det, se i stället vad du kan göra för kyrkan. Lämna inte, var med och bidra.

Välskött i Filipstad

Kyrkan i Filipstad tycker han dock verkar fungera bra.

– Den här församlingen verkar vara väldigt välskött, säger han och tillägger att han inte tänker vara någon ”omstörtande omvälvare”, om han får inflytande.

Så vilken skillnad skulle du och din nomineringsgrupp göra?

– Vi är mer konservativa kanske i vårt tänk. Och att det fungerar bra i dag betyder ju inte att det kommer att fortsätta att fungera bra. Vi kan komma in som en konservativ kraft som bromsar lite grann om det skulle behövas.

En hjärtefråga han lyfter fram är prästernas samvete och tro:

– Präster som av teologiska skäl inte vill viga samkönade par ska slippa. Vi menar inte att det ska vara slut på vigsel mellan samkönade men det ska vara de präster som vill som ska göra det.

I dag är regeln att ingen kan tvinga en präst att viga, men församlingen har skyldighet att se till att paret får en präst.

Missionera mera

Johnny Grahn slår också ett slag för diakonin, och att Svenska kyrkan ska missionera mera.

– Mission handlar inte om att åka till Afrika och omvända hedningar som det var förr i tiden. Nu när det varit sån stor invandring kan man göra en framstöt och visa att vi faktiskt finns. Jag tror att många med andra trosinriktningar skulle uppskatta att få i alla fall en inblick i vad Svenska kyrkan kan erbjuda.

Till exempel kan kyrkan aktivt försöka omvända muslimer:

– Inte mot deras vilja, men de är varmt välkomna till kyrkan.

Och, tillägger han, han har inget emot om kyrkan har gemensamma aktiviteter ihop med andra samfund.

Ytterligare en sak han hoppas på handlar om kyrkolokalerna.

– Min dröm är att man skulle ha råd att så miljövänligt som möjligt hålla kyrkorna öppna så att de gick att använda även under den kalla årstiden. Om det är rimligt, ska jag försöka påverka i den riktningen.

Han tror att kyrkan kan locka fler besökare genom att göra fler annorlunda saker. Han tar som exempel en fin konsert han var på i Nykroppa. Hans kyrkobesök blir inte så många, på grund av att han har ett barn med särskilda behov som kräver sitt, men senaste kyrkobesöket var nyss, när partiets kyrkopolitiske talesman var på besök i Domkyrkan. Tror gör han:

– Jag tror på Gud. Min Gud är inte som han framställs i historieböckerna som någon envåldshärskare. Min Gud är en makt, eller ett väsen, som kan ge oss hjälp och riktlinjer men som inte kan utföra de magiska undren man gärna vill föreställa sig att han ska kunna göra.

Han berättar också att han egentligen anser det underligt att vanliga partier deltar i kyrkovalet.

– För mig är det en gåta. Ta vilken förening som helst. Inte har du partipolitik i en förening! I kyrkans värld ska det vara de kristna, eller de som väldigt mycket brinner för kristendom, och deras värderingar. Därför känns det väldigt konstigt att det har blivit partipolitik av det.

Samtidigt står han ju själv på just en sådan lista i valet:

– Det känns lite kluvet, men nu är det ju så här det fungerar.

På söndag är det valdag – hur många mandat tror du att SD får?

– Bara för att vi är tre som ställer upp på listan säger jag tre!

Och till sist, nästa år är det kommunval. Står du på SD-listan då också?

– Det är planen, men listan är inte spikad än.

– Kan vi vara med och påverka, så ska vi.

Så svarar SDs listetta Johnny Grahn på varför hans parti ställer upp i kyrkovalet.

– Att lämna kyrkan i fritt fall känns inte bra. Det är för många medlemmar som lämnar. Vi vill ändra riktning litegrann så att kyrkan inte är så socialliberal, utan mer konservativ, men det betyder inte att vi vill backa tillbaka till vad skräp som helst.

Han skulle vilja se en grundlig utredning om varför folk väljer att gå ur.

– Jag skulle tro att vi måste fånga upp alla dessa som klivit ur kyrkan och fråga varför lämnade ni? De jag pratat med brukar säga att ”kyrkan står ju inte för någonting längre och varför ska jag betala skatt till det?”. Jag brukar vända på det, se i stället vad du kan göra för kyrkan. Lämna inte, var med och bidra.

Välskött i Filipstad

Kyrkan i Filipstad tycker han dock verkar fungera bra.

– Den här församlingen verkar vara väldigt välskött, säger han och tillägger att han inte tänker vara någon ”omstörtande omvälvare”, om han får inflytande.

Så vilken skillnad skulle du och din nomineringsgrupp göra?

– Vi är mer konservativa kanske i vårt tänk. Och att det fungerar bra i dag betyder ju inte att det kommer att fortsätta att fungera bra. Vi kan komma in som en konservativ kraft som bromsar lite grann om det skulle behövas.

En hjärtefråga han lyfter fram är prästernas samvete och tro:

– Präster som av teologiska skäl inte vill viga samkönade par ska slippa. Vi menar inte att det ska vara slut på vigsel mellan samkönade men det ska vara de präster som vill som ska göra det.

I dag är regeln att ingen kan tvinga en präst att viga, men församlingen har skyldighet att se till att paret får en präst.

Missionera mera

Johnny Grahn slår också ett slag för diakonin, och att Svenska kyrkan ska missionera mera.

– Mission handlar inte om att åka till Afrika och omvända hedningar som det var förr i tiden. Nu när det varit sån stor invandring kan man göra en framstöt och visa att vi faktiskt finns. Jag tror att många med andra trosinriktningar skulle uppskatta att få i alla fall en inblick i vad Svenska kyrkan kan erbjuda.

Till exempel kan kyrkan aktivt försöka omvända muslimer:

– Inte mot deras vilja, men de är varmt välkomna till kyrkan.

Och, tillägger han, han har inget emot om kyrkan har gemensamma aktiviteter ihop med andra samfund.

Ytterligare en sak han hoppas på handlar om kyrkolokalerna.

– Min dröm är att man skulle ha råd att så miljövänligt som möjligt hålla kyrkorna öppna så att de gick att använda även under den kalla årstiden. Om det är rimligt, ska jag försöka påverka i den riktningen.

Han tror att kyrkan kan locka fler besökare genom att göra fler annorlunda saker. Han tar som exempel en fin konsert han var på i Nykroppa. Hans kyrkobesök blir inte så många, på grund av att han har ett barn med särskilda behov som kräver sitt, men senaste kyrkobesöket var nyss, när partiets kyrkopolitiske talesman var på besök i Domkyrkan. Tror gör han:

– Jag tror på Gud. Min Gud är inte som han framställs i historieböckerna som någon envåldshärskare. Min Gud är en makt, eller ett väsen, som kan ge oss hjälp och riktlinjer men som inte kan utföra de magiska undren man gärna vill föreställa sig att han ska kunna göra.

Han berättar också att han egentligen anser det underligt att vanliga partier deltar i kyrkovalet.

– För mig är det en gåta. Ta vilken förening som helst. Inte har du partipolitik i en förening! I kyrkans värld ska det vara de kristna, eller de som väldigt mycket brinner för kristendom, och deras värderingar. Därför känns det väldigt konstigt att det har blivit partipolitik av det.

Samtidigt står han ju själv på just en sådan lista i valet:

– Det känns lite kluvet, men nu är det ju så här det fungerar.

På söndag är det valdag – hur många mandat tror du att SD får?

– Bara för att vi är tre som ställer upp på listan säger jag tre!

Och till sist, nästa år är det kommunval. Står du på SD-listan då också?

– Det är planen, men listan är inte spikad än.

Johnny Grahn

Sverigedemokraterna

Fullständigt namn: Johnny Mats Andreas Grahn

Ålder: 46

Bor: Nykroppa

Familj: Fru och två barn.

Gör: Busschaufför

Fritid: vara med barnen. ”Och så har vi en häst.”