2017-09-08 06:00

2017-09-08 10:22

Prideturnén rullade in

FILIPSTAD: "Vi vill syliggöra hbtq-personer och deras rättigheter"

Ett forum som inbjuder till samtal och skönt häng – men inte bara. När Värmland Pride drar sin turné genom länet vill de framför allt tända kampglöden, vilken ska brinna för hbtq-personers rättigheter.

– Det här behövs verkligen, det märker man när man åker runt.

Prideveckan pågår just nu i länet och som ett led i detta rullar Erik Myr, Johanna Sköld och Fox Foxhage under fyra dagar runt på de värmländska vägarna med sin iögonfallande, färgstarka regnsbågshusvagn på släp.

Planen är att besöka alla kommuner, under onsdagen gjorde trion ett stopp i Filipstad.

– Det är verkligen hektiskt, men jättekul! Vi vill att Pride ska finnas i alla kommuner och det här är ett sätt att få Pride närmre folket, säger Erik.

En del av tanken med turnén är att husvagnen ska fungera som en trygg och välkomnande plats att prata om lite jobbiga och kanske svåra saker på.

– Man ska kunna komma hit och prata om sådant man inte pratar om på jobbet eller i skolan. Det finns väldigt många hbtq-berättelser, så visst märker vi att det här behövs, påpekar Erik än en gång.

Alla åldrar

Vad som även är viktigt att framhålla, tillägger Johanna, är att Pride-frågorna berör alla åldersgrupper.

– Vi har träffat personer som är mellan 15 och 75 år, det är så kul. Jag tror att det är lätt att tänka att det inte finns något behov av det här – det finns inga hbtq-personer i Värmland så varför kämpa för det här? Men det gör ju det – det finns många olika sexualiteter och olika könsidentiteter och det vill vi synliggöra.

Som kurator och snart färdigutbildad sexolog är en av Foxs främsta uppgifter under turnén att samla in hbtq-historier som människor längs vägen delar med sig av. Historierna kommer sedan publiceras på Värmland Prides hemsida.

– Hittills har jag fått in ganska många berättelser faktiskt – det märks att många vill prata och dela med sig av upplevelser och tankar.

Johanna, Erik och Fox arbetar alla tre med Prideturnén på ideell basis. För dem är viljan att förändra och påverka det som för dem framåt. Samma glöd hoppas de kunna dela med sig av till fler personer under resans gång.

– Målet är, skulle man kunna säga, att bekräfta människors olika identiteter. Och Pride är en bra början för att få igång mer aktivism i Värmland – vi måste visa att hbtq-personer finns. För man måste synas, annars får man inga rättigheter, säger Johanna som får starkt medhåll.

– Jag har tagit ledigt en vecka för att kunna göra det här. Och för mig, som hbtq-person, är det ett sätt att ge tillbaka till mitt community, säger Fox.

Prideveckan avslutas med en Prideparad i Karlstad kommande lördag.

– Det här behövs verkligen, det märker man när man åker runt.

Prideveckan pågår just nu i länet och som ett led i detta rullar Erik Myr, Johanna Sköld och Fox Foxhage under fyra dagar runt på de värmländska vägarna med sin iögonfallande, färgstarka regnsbågshusvagn på släp.

Planen är att besöka alla kommuner, under onsdagen gjorde trion ett stopp i Filipstad.

– Det är verkligen hektiskt, men jättekul! Vi vill att Pride ska finnas i alla kommuner och det här är ett sätt att få Pride närmre folket, säger Erik.

En del av tanken med turnén är att husvagnen ska fungera som en trygg och välkomnande plats att prata om lite jobbiga och kanske svåra saker på.

– Man ska kunna komma hit och prata om sådant man inte pratar om på jobbet eller i skolan. Det finns väldigt många hbtq-berättelser, så visst märker vi att det här behövs, påpekar Erik än en gång.

Alla åldrar

Vad som även är viktigt att framhålla, tillägger Johanna, är att Pride-frågorna berör alla åldersgrupper.

– Vi har träffat personer som är mellan 15 och 75 år, det är så kul. Jag tror att det är lätt att tänka att det inte finns något behov av det här – det finns inga hbtq-personer i Värmland så varför kämpa för det här? Men det gör ju det – det finns många olika sexualiteter och olika könsidentiteter och det vill vi synliggöra.

Som kurator och snart färdigutbildad sexolog är en av Foxs främsta uppgifter under turnén att samla in hbtq-historier som människor längs vägen delar med sig av. Historierna kommer sedan publiceras på Värmland Prides hemsida.

– Hittills har jag fått in ganska många berättelser faktiskt – det märks att många vill prata och dela med sig av upplevelser och tankar.

Johanna, Erik och Fox arbetar alla tre med Prideturnén på ideell basis. För dem är viljan att förändra och påverka det som för dem framåt. Samma glöd hoppas de kunna dela med sig av till fler personer under resans gång.

– Målet är, skulle man kunna säga, att bekräfta människors olika identiteter. Och Pride är en bra början för att få igång mer aktivism i Värmland – vi måste visa att hbtq-personer finns. För man måste synas, annars får man inga rättigheter, säger Johanna som får starkt medhåll.

– Jag har tagit ledigt en vecka för att kunna göra det här. Och för mig, som hbtq-person, är det ett sätt att ge tillbaka till mitt community, säger Fox.

Prideveckan avslutas med en Prideparad i Karlstad kommande lördag.