2017-09-08 06:00

2017-09-08 08:18

Fallfärdigt uthus blev modernt året-om-hus

LUNGEN: Stilren inredning ger plats åt vackra detaljer

Richard och Ingrid Steenbakker köpte den gamla fastigheten i närheten av Lungen utanför Brattfors för nio år sedan. På tomten stod en fallfärdig lada som de kärleksfullt har renoverat från grunden.

Paret från Holland älskar livet på landet i Sverige. Richard är snickare och Ingrid har jobbat som permanent makeupartist i hemlandet. Tillsammans är de ett kreativt par med öga för vackra detaljer, och de visste direkt hur de ville att det skulle se ut.

Det har blivit ett vackert boningshus med många fint snidade detaljer av återvunnet trä.

Naturnära och enkelt

– Jag är träsnickare och har tillverkat bord, sängar och köksmoduler själv av återvunnet material. Och stommen i huset är densamma som när det var redskapsbod, köttbod och vedbod, förklarar Richard.

Huset är 63 kvadratmeter på vardera plan och har öppet ändå upp i nock på övervåningen. Huvudentrén har placerats på kortsidan och på ena sidan finns två stora altandörrar i glas som släpper in ljus på hela nedervåningen. Där finns vardagsrum och kök i öppen planlösning och ett modernt badrum.

Strandkänsla i skogen

På övervåningen ligger två mindre sovrum och ett större, allt inrett i mjuka naturliga färger i blå och grå toner. Väggarna är täckta med enkla OSB-skivor som har målats kalkvita.

Färgskalan går i grått, blått och vitt, kulörer som kan förknippas med havet och stranden. Ändå har de lyckats bevara delar av den traditionella värmländska redskapsboden som det en gång var, genom att bygga det nya runt det gamla. Falurött med vita knutar och plåttak.

Richard har tidigare jobbat med planlösning och kontorsinredning, och det syns i detaljerna. Han är en skicklig snickare och har till exempel tillverkat matbordet av återvunna golvbrädor från den gamla boden och platsbyggt det runt en bärande stomme i det öppna köket.

– Det känns viktigt att bevara det material som finns, det är att visa respekt och vördnad för byggnadens historia, säger paret.

Paret från Holland älskar livet på landet i Sverige. Richard är snickare och Ingrid har jobbat som permanent makeupartist i hemlandet. Tillsammans är de ett kreativt par med öga för vackra detaljer, och de visste direkt hur de ville att det skulle se ut.

Det har blivit ett vackert boningshus med många fint snidade detaljer av återvunnet trä.

Naturnära och enkelt

– Jag är träsnickare och har tillverkat bord, sängar och köksmoduler själv av återvunnet material. Och stommen i huset är densamma som när det var redskapsbod, köttbod och vedbod, förklarar Richard.

Huset är 63 kvadratmeter på vardera plan och har öppet ändå upp i nock på övervåningen. Huvudentrén har placerats på kortsidan och på ena sidan finns två stora altandörrar i glas som släpper in ljus på hela nedervåningen. Där finns vardagsrum och kök i öppen planlösning och ett modernt badrum.

Strandkänsla i skogen

På övervåningen ligger två mindre sovrum och ett större, allt inrett i mjuka naturliga färger i blå och grå toner. Väggarna är täckta med enkla OSB-skivor som har målats kalkvita.

Färgskalan går i grått, blått och vitt, kulörer som kan förknippas med havet och stranden. Ändå har de lyckats bevara delar av den traditionella värmländska redskapsboden som det en gång var, genom att bygga det nya runt det gamla. Falurött med vita knutar och plåttak.

Richard har tidigare jobbat med planlösning och kontorsinredning, och det syns i detaljerna. Han är en skicklig snickare och har till exempel tillverkat matbordet av återvunna golvbrädor från den gamla boden och platsbyggt det runt en bärande stomme i det öppna köket.

– Det känns viktigt att bevara det material som finns, det är att visa respekt och vördnad för byggnadens historia, säger paret.

  • Jennifer Sundelin