2017-08-29 06:00

2017-08-29 06:00

Svensktoppskung på visit

LESJÖFORS: Carl Erik Thörn hade många hits på 60- och 70-talet

Låtar som Säg vackra små ord till mig, och Det finns igen annan, gjorde Carl Erik Thörn så framgångsrik i 60-talets Musiksverige att han kröntes med titeln Svensktoppskung.
På onsdag, den 30 augusti, kommer han till Lesjöfors för att tillsammans med sin fru bjuda på guldkorn både ur sin egen och andra artisters repertoarer.

Allt började när Carl Erik Thörn vann titeln Norrlands bästa vokalist. Därifrån tog sedan karriären fart och det dröjde inte förrän han etablerade sig på låtlistornas lista – Svensktoppen.

Framgången var ett faktum.

– Av 63 låtar jag spelade in under 60- och 70-talet blev 15 stora hits. Många tycker det är ett fantastiskt resultat och det får jag väl hålla med om, berättar han för FT.

Den blomstrande populariteten som Carl Erik uppnådde gjorde att han fick den mycket smickrande titeln Svensktoppskung.

– Det var Ulf Elving som kallade mig det. Det kändes definitivt, det var stort beröm som betyder väldigt mycket för mig, konstaterar han.

Många årtionden har förflutit sedan dess och Carl Erik har hunnit med att utforska nya vägar i livet. Bland annat har han varit hotelldirektör i Sundsvall och utbildat sig till ekonom. För ärligt, berättar han, musikbranschen blev efter ett tag för tröttsam.

– Jag fick lite nog. Sedan drömde jag mycket om Amerika. Jag trivdes väldigt bra i San Fransisco och kände – nu emigrerar jag! Jag bodde där i 20 år.

Turnerar tillsammans

Sedan en tid är det dock åter Sverige han kallar sitt hem. Här har han nu byggt upp en tillvaro med sin fru Adorena Thörn.

– När jag träffade min fru för 16 år sedan berättade jag faktiskt inte att jag var sångare. Det var inte förrän hon såg mina skivor, hon undrade vems de var och jag sa att de var mina, som det kom fram.

Upptäckten gjorde att cirkeln slöts – Carl Erik började turnera igen, denna gång med sin älskade maka vid sin sida.

– Hon är fantastisk sångerska själv så det var hon som övertygade mig om att vi skulle sätta igång. Vi har ju hållit på nu några år och har mellan 10 och 15 spelningar varje månad runt om i hela landet.

Att vara tillbaks i artistsvängen är enligt Carl Erik helt fantastiskt. Många minns hans storhetstid på Svensktoppen och kommer efter hans spelningar fram för att dela med sig av sina minnen från den tiden.

– Det är så kul! Att det fortfarande finns de som kommer ihåg. Det är som att träffa gamla kompisar igen!

Just nu befinner sig Carl Erik och Adorena på en miniturné i Värmland – på onsdag har det blivit dags för makarna att ta sig an scenen i Folkets hus i Lesjöfors. Publiken kommer bland annat att få njuta av Carl Eriks mest framgångsrika hits, men kommer också bli bjuda på musikalisk spis i form av Frank Sinatra-låtar. Adorena kommer också framföra en tolkning av Barbra Streisand.

– Det är otroligt roligt att jag och min lilla gumma kan jobba tillsammans hela tiden! Adorena har ju inte ett känt namn, om jag säger, men publiken brukar bli enormt imponerade när de hör henne.

Allt började när Carl Erik Thörn vann titeln Norrlands bästa vokalist. Därifrån tog sedan karriären fart och det dröjde inte förrän han etablerade sig på låtlistornas lista – Svensktoppen.

Framgången var ett faktum.

– Av 63 låtar jag spelade in under 60- och 70-talet blev 15 stora hits. Många tycker det är ett fantastiskt resultat och det får jag väl hålla med om, berättar han för FT.

Den blomstrande populariteten som Carl Erik uppnådde gjorde att han fick den mycket smickrande titeln Svensktoppskung.

– Det var Ulf Elving som kallade mig det. Det kändes definitivt, det var stort beröm som betyder väldigt mycket för mig, konstaterar han.

Många årtionden har förflutit sedan dess och Carl Erik har hunnit med att utforska nya vägar i livet. Bland annat har han varit hotelldirektör i Sundsvall och utbildat sig till ekonom. För ärligt, berättar han, musikbranschen blev efter ett tag för tröttsam.

– Jag fick lite nog. Sedan drömde jag mycket om Amerika. Jag trivdes väldigt bra i San Fransisco och kände – nu emigrerar jag! Jag bodde där i 20 år.

Turnerar tillsammans

Sedan en tid är det dock åter Sverige han kallar sitt hem. Här har han nu byggt upp en tillvaro med sin fru Adorena Thörn.

– När jag träffade min fru för 16 år sedan berättade jag faktiskt inte att jag var sångare. Det var inte förrän hon såg mina skivor, hon undrade vems de var och jag sa att de var mina, som det kom fram.

Upptäckten gjorde att cirkeln slöts – Carl Erik började turnera igen, denna gång med sin älskade maka vid sin sida.

– Hon är fantastisk sångerska själv så det var hon som övertygade mig om att vi skulle sätta igång. Vi har ju hållit på nu några år och har mellan 10 och 15 spelningar varje månad runt om i hela landet.

Att vara tillbaks i artistsvängen är enligt Carl Erik helt fantastiskt. Många minns hans storhetstid på Svensktoppen och kommer efter hans spelningar fram för att dela med sig av sina minnen från den tiden.

– Det är så kul! Att det fortfarande finns de som kommer ihåg. Det är som att träffa gamla kompisar igen!

Just nu befinner sig Carl Erik och Adorena på en miniturné i Värmland – på onsdag har det blivit dags för makarna att ta sig an scenen i Folkets hus i Lesjöfors. Publiken kommer bland annat att få njuta av Carl Eriks mest framgångsrika hits, men kommer också bli bjuda på musikalisk spis i form av Frank Sinatra-låtar. Adorena kommer också framföra en tolkning av Barbra Streisand.

– Det är otroligt roligt att jag och min lilla gumma kan jobba tillsammans hela tiden! Adorena har ju inte ett känt namn, om jag säger, men publiken brukar bli enormt imponerade när de hör henne.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.