2017-08-11 06:00

2017-08-12 10:12

En helg full med dans

HELGPRAT: Inger Berggren

Denna helg kommer gå i dansens tecken – föreningen Svensk-spanska kulturbron anordnar nämligen både uppvisning och kurs i flamenco. FT ringde upp Inger Berggren som delar sin hemvist mellan Långban och Madrid, för att få veta mer och samtidigt höra om hennes flamenco-erfarenheter.

Spännande festligheter väntar i helgen, var är det som kommer hända?

– På fredag kväll kommer Esmeralda Manzana dansa flamenco på Folkets hus i Filipstad. Och i pausen är det Benny Granberg som spelar gitarr. På lördagsförmiddagen börjar sedan kursen i flamencodans, och det i Långban. Kursen håller på i ungefär två och en halv timme, och senare på kvällen är det tapasafton på Anna Karolinas kök med flamencouppvisning – igen! Vi kommer även att visa flamencofilmer på Svens bio i Långban hela dagen. Så ja, det blir bara flamenco!

Ni som arrangerar är Svensk-spanska kulturbron. Hur kommer det sig att ni valde att ha just flamenco som tema?

– Den här föreningen har vi ju haft nu i två år, faktiskt ganska exakt, och förra året hade vi en sångare här som sjöng spanska sånger på årsmötet för medlemmarna, och redan då var det några av medlemmarna som uttryckte att de absolut ville ha flamenco i år. Just nu har vi 92 medlemmar – och det är jättebra!

Har du dansat flamenco själv någon gång?

– Nej, nej, nej! Det har jag inte, hahaha! Jag har ingen anknytning till flamenco mer än att jag bor i Spanien. Och eftersom medlemmarna önskade att vi skulle ha flamenco föll det på min lott att leta reda på någon som vi kunde bjuda in.

Så du kommer inte prova på nu på lördag när det är kurs?

– Ja, det vet man inte. Det kanske jag gör!

Esmeralda, hon är en professionell flamencodansös. Kan du berätta lite om henne?

– Hon är 32 år och började gå på en dansakademi när hon var fem år. Sedan var hon färdig när hon var runt 21, 22 år gammal och avlade då examen. Efter det har hon jobbat i olika baletter och hållit på med flamenco hela tiden. Nu undervisar hon i flamenco på samma skola där hon själv gick. Hon har faktiskt dansat bakom operasångaren Placido Domingo, när han har varit i Madrid har hon fått stå bakom honom och dansa. Hon är verkligen jätteduktig!

Finns det fortfarande plats, både på fredagen om man vill se uppvisningen och på lördagen om man vill delta i kursen?

– På fredag är det drop-in, så det är svårt att säga men säkert tror jag det finns rum. Och plats finns det nog även på lördag.

Du nämnde att du bor i Spanien, hur länge har du gjort det?

– I 30 år har jag bott och jobbat i Spanien. Men nu är jag pensionär och har ett hus i Långban där jag spenderar somrarna, men vintrarna då är jag i Madrid.

Det måste vara härligt!

– Ja, det är det ju. Att bo i Spanien är så annorlunda på många sätt men främst när det kommer till vädret. Men jag skulle inte vilja ha varit där i sommar, det har ju varit alldeles för varmt! De som bor där har inte kunnat gå ut på dagarna, så då är det ju skönt att vara i Långban även om det spöregnar som i dag.

Spännande festligheter väntar i helgen, var är det som kommer hända?

– På fredag kväll kommer Esmeralda Manzana dansa flamenco på Folkets hus i Filipstad. Och i pausen är det Benny Granberg som spelar gitarr. På lördagsförmiddagen börjar sedan kursen i flamencodans, och det i Långban. Kursen håller på i ungefär två och en halv timme, och senare på kvällen är det tapasafton på Anna Karolinas kök med flamencouppvisning – igen! Vi kommer även att visa flamencofilmer på Svens bio i Långban hela dagen. Så ja, det blir bara flamenco!

Ni som arrangerar är Svensk-spanska kulturbron. Hur kommer det sig att ni valde att ha just flamenco som tema?

– Den här föreningen har vi ju haft nu i två år, faktiskt ganska exakt, och förra året hade vi en sångare här som sjöng spanska sånger på årsmötet för medlemmarna, och redan då var det några av medlemmarna som uttryckte att de absolut ville ha flamenco i år. Just nu har vi 92 medlemmar – och det är jättebra!

Har du dansat flamenco själv någon gång?

– Nej, nej, nej! Det har jag inte, hahaha! Jag har ingen anknytning till flamenco mer än att jag bor i Spanien. Och eftersom medlemmarna önskade att vi skulle ha flamenco föll det på min lott att leta reda på någon som vi kunde bjuda in.

Så du kommer inte prova på nu på lördag när det är kurs?

– Ja, det vet man inte. Det kanske jag gör!

Esmeralda, hon är en professionell flamencodansös. Kan du berätta lite om henne?

– Hon är 32 år och började gå på en dansakademi när hon var fem år. Sedan var hon färdig när hon var runt 21, 22 år gammal och avlade då examen. Efter det har hon jobbat i olika baletter och hållit på med flamenco hela tiden. Nu undervisar hon i flamenco på samma skola där hon själv gick. Hon har faktiskt dansat bakom operasångaren Placido Domingo, när han har varit i Madrid har hon fått stå bakom honom och dansa. Hon är verkligen jätteduktig!

Finns det fortfarande plats, både på fredagen om man vill se uppvisningen och på lördagen om man vill delta i kursen?

– På fredag är det drop-in, så det är svårt att säga men säkert tror jag det finns rum. Och plats finns det nog även på lördag.

Du nämnde att du bor i Spanien, hur länge har du gjort det?

– I 30 år har jag bott och jobbat i Spanien. Men nu är jag pensionär och har ett hus i Långban där jag spenderar somrarna, men vintrarna då är jag i Madrid.

Det måste vara härligt!

– Ja, det är det ju. Att bo i Spanien är så annorlunda på många sätt men främst när det kommer till vädret. Men jag skulle inte vilja ha varit där i sommar, det har ju varit alldeles för varmt! De som bor där har inte kunnat gå ut på dagarna, så då är det ju skönt att vara i Långban även om det spöregnar som i dag.