2017-08-11 14:40

2017-08-11 14:40

1,6 miljarder saknas

SVERIGE: Under tre veckor till går det lämna in gamla, ogiltiga mynt

Sedan den 30 juni går det inte längre att handla för en-, två- och femkronor av det gamla slaget. För alla som missade att lämna in sina undanstoppade penninghögar är det dock inte kört än – i tre veckor till tar bankerna emot de utgångna valörerna.

Gjorde semesterns lata dagar att du tappade grepp om tid och rum, vilket fick konsekvensen att du nu sitter med en hög mynt som numer är ogiltiga? I så fall är du inte ensam. Riksbanken beräknar att det fortfarande finns runt 1018 miljoner mynt som det inte längre går att betala med ute i landet. Av gamla enkronor har 863 miljoner stycken inte lämnats in, när det gäller tvåkronor rör det sig om fyra miljoner stycken som är på vift, medan 151 miljoner femkronor saknas. Allt som allt är de ”förlorade” mynten värda 1,6 miljarder.

Skulle det dock vara så att man trillar över sin undanstoppade myntsamling går det fortfarande att göra något åt saken – Riksbanken meddelar nämligen att det till och med den 31 augusti går att sätta in de ogiltiga pengarna på sitt bankkonto.

Hitta närmsta bank

För att hitta till närmsta bank som kan ta emot mynten finns hjälpmedlet myntkartan.se att tillgå. Enligt sajten hittas de närmsta bankerna för Filipstadsbornas del i Storfors, Munkfors, Hagfors eller Kristinehamn.

Även sedlar som från och med den 30 juni inte längre är brukbara, det vill säga gamma 100- och 500-kronorssedlar, går fortfarande att få insatta på ett bankkonto. Dessa valörer tar bankerna emot ända fram till den 30 juni 2018.

Gjorde semesterns lata dagar att du tappade grepp om tid och rum, vilket fick konsekvensen att du nu sitter med en hög mynt som numer är ogiltiga? I så fall är du inte ensam. Riksbanken beräknar att det fortfarande finns runt 1018 miljoner mynt som det inte längre går att betala med ute i landet. Av gamla enkronor har 863 miljoner stycken inte lämnats in, när det gäller tvåkronor rör det sig om fyra miljoner stycken som är på vift, medan 151 miljoner femkronor saknas. Allt som allt är de ”förlorade” mynten värda 1,6 miljarder.

Skulle det dock vara så att man trillar över sin undanstoppade myntsamling går det fortfarande att göra något åt saken – Riksbanken meddelar nämligen att det till och med den 31 augusti går att sätta in de ogiltiga pengarna på sitt bankkonto.

Hitta närmsta bank

För att hitta till närmsta bank som kan ta emot mynten finns hjälpmedlet myntkartan.se att tillgå. Enligt sajten hittas de närmsta bankerna för Filipstadsbornas del i Storfors, Munkfors, Hagfors eller Kristinehamn.

Även sedlar som från och med den 30 juni inte längre är brukbara, det vill säga gamma 100- och 500-kronorssedlar, går fortfarande att få insatta på ett bankkonto. Dessa valörer tar bankerna emot ända fram till den 30 juni 2018.