2017-08-03 17:45

2017-08-04 16:10

Stôll på gång i Pardis

FILIPSTAD: Bondeböneriket håller hov

På lördag har kungen av Bondböneriket kallat hela sitt rike till riksdag igen – då kan publiken som tar sig till Pardishyttan räkna med massvis av stôlligheter!

Byxvaktmästaren, urinvånaren Stenflisa, hovdamerna Hekla och Tekla, och givetvis självaste kungen av Bondböneriket, med flera. Karaktärerna är många i Bondbönespelet som enligt tradition kommer utspelas i Pardishyttan på lördag, och stôlligheterna de för med sig är ännu fler.

– Vi försöker hitta aktuella händelser i närområdet, men även utanför, berättar ”Rixdagsregissören” Tommy Klingebratt, om Bondbönespelet som genom åren lockat till många skratt.

När FT bevakar ett av de sista träningstillfällena inför det som komma skall på lördag, så är det han som håller i trådarna.

– Vi försöker hjälpas åt, men någon måste ryta till ibland och då blev det jag. Jag har ju röst för det, säger Tommy.

Varierad show

Det är svårt att veta hur mycket som är på allvar, och hur mycket som är på låtsas när han pratar. Känslan är att Tommy redan gått in i sin karaktär som Riskminister när vi talas vid en stund innan träningen dragit i gång. Lördagen inleds annars traditionsenligt med Bondbönesoppa och äppelkaka, innan gästerna får sätta sig tillrätta för att njuta av huvudakten.

– Man kan räkna med lite stôlligheter, det är vad det alltid varit.

– Har man en egen stol med sig blir det kanske rabatt på inträdet, men bara kanske, säger Tommy Klingebratt finurligt.

När väl repetitionen är i gång, sprids genast en varm glädje både bland skådespelarna och den publik som är där och för att få sig en smygtitt inför helgens riksdag.

Trevlig sång varvas med inlevelsefulla akter, som exempelvis när hovkonstnären spelad av Karin Paulsson, presenterar ett aningen annorlunda konstverk, eller när Donald Trump (Leif Dernevik) dundrar in till kungen på ett sätt bara en viss president kan göra.

Att man är i Pardishyttan för att ha kul och skratta tillsammans går verkligen inte att ta miste på!

Byxvaktmästaren, urinvånaren Stenflisa, hovdamerna Hekla och Tekla, och givetvis självaste kungen av Bondböneriket, med flera. Karaktärerna är många i Bondbönespelet som enligt tradition kommer utspelas i Pardishyttan på lördag, och stôlligheterna de för med sig är ännu fler.

– Vi försöker hitta aktuella händelser i närområdet, men även utanför, berättar ”Rixdagsregissören” Tommy Klingebratt, om Bondbönespelet som genom åren lockat till många skratt.

När FT bevakar ett av de sista träningstillfällena inför det som komma skall på lördag, så är det han som håller i trådarna.

– Vi försöker hjälpas åt, men någon måste ryta till ibland och då blev det jag. Jag har ju röst för det, säger Tommy.

Varierad show

Det är svårt att veta hur mycket som är på allvar, och hur mycket som är på låtsas när han pratar. Känslan är att Tommy redan gått in i sin karaktär som Riskminister när vi talas vid en stund innan träningen dragit i gång. Lördagen inleds annars traditionsenligt med Bondbönesoppa och äppelkaka, innan gästerna får sätta sig tillrätta för att njuta av huvudakten.

– Man kan räkna med lite stôlligheter, det är vad det alltid varit.

– Har man en egen stol med sig blir det kanske rabatt på inträdet, men bara kanske, säger Tommy Klingebratt finurligt.

När väl repetitionen är i gång, sprids genast en varm glädje både bland skådespelarna och den publik som är där och för att få sig en smygtitt inför helgens riksdag.

Trevlig sång varvas med inlevelsefulla akter, som exempelvis när hovkonstnären spelad av Karin Paulsson, presenterar ett aningen annorlunda konstverk, eller när Donald Trump (Leif Dernevik) dundrar in till kungen på ett sätt bara en viss president kan göra.

Att man är i Pardishyttan för att ha kul och skratta tillsammans går verkligen inte att ta miste på!

  • Mattias Karlsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.