2017-07-21 06:00

2017-07-21 09:35

Vart tredje matställe som kollas gör fel

FILIPSTAD: Skatteverket hittar många brister i kassor och personalliggare

Hos var tredje café och restaurang har hittats brister, när Skatteverket kollat läget i sommar.
Felen rör i första hand personalliggare och kassaregister.

Medvetet fusk eller bara misstag – det varierar, uppger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

– Det är blandat. Det är klart att det finns misstag, men jag skulle vilja påstå att de allra flesta som inte gör rätt för sig, framför allt när det gäller kassaregister, har ett uppsåt.

Ett är säkert: felen är många, att döma av de kontroller Skatteverket gjort hittills i sommar. Varje sommar sedan 20 år tillbaka gör Skatteverket sommarkontroller av caféer och restauranger i samverkan med andra myndigheter. I västra Sverige har 340 kontroller gjorts hittills och bristerna är fler i år än tidigare år.

– Vart tredje företag gjorde fel kring de saker som Skatteverket kontrollerar, säger Conny Svensson.

Han berättar också för FT att Skatteverket har ett projekt med kommunerna kring Vänern. I detta har felprocenten visat sig ännu högre, kring 40 procent.

Vanligaste felen finns i kassahantering och personalliggare.

– Det kan vara medarbetare som inte är införda i personalliggaren eller att man låter bli att slå in varor i kassan.

Om företag låter folk jobba svart eller tar undan viss del av försäljningen från beskattning, blir det orättvist mot dem som sköter sig, framhåller han.

Bland serveringar med rättigheter att servera alkohol är bristerna färre än hos övriga aktörer – så står också mycket på spel för dem. I ett nu aktuellt fall i Filipstad nekades en krogägare alkoholtillstånd just för att det konstaterats brister i personalliggare och kassahantering.

– Vi ser en viss skillnad. De som har tillstånd sköter sig bättre och det beror nog på vetskapen om att kontrollerna sker, och att informationen är tydlig från kommunerna som sköter tillstånden. Den som gör fel riskerar att få tillståndet indraget och då är det svårt att driva verksamheten.

Den som blir påkommen med brister riskerar också att tvingas betala kontrollavgifter. Dessutom kan skatteutredningar startas. Skatteverket samarbetar i sommarkontrollerna med bland andra länsstyrelserna, arbetsmiljöverket, polisen och kommunernas alkoholhandläggare.

Medvetet fusk eller bara misstag – det varierar, uppger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

– Det är blandat. Det är klart att det finns misstag, men jag skulle vilja påstå att de allra flesta som inte gör rätt för sig, framför allt när det gäller kassaregister, har ett uppsåt.

Ett är säkert: felen är många, att döma av de kontroller Skatteverket gjort hittills i sommar. Varje sommar sedan 20 år tillbaka gör Skatteverket sommarkontroller av caféer och restauranger i samverkan med andra myndigheter. I västra Sverige har 340 kontroller gjorts hittills och bristerna är fler i år än tidigare år.

– Vart tredje företag gjorde fel kring de saker som Skatteverket kontrollerar, säger Conny Svensson.

Han berättar också för FT att Skatteverket har ett projekt med kommunerna kring Vänern. I detta har felprocenten visat sig ännu högre, kring 40 procent.

Vanligaste felen finns i kassahantering och personalliggare.

– Det kan vara medarbetare som inte är införda i personalliggaren eller att man låter bli att slå in varor i kassan.

Om företag låter folk jobba svart eller tar undan viss del av försäljningen från beskattning, blir det orättvist mot dem som sköter sig, framhåller han.

Bland serveringar med rättigheter att servera alkohol är bristerna färre än hos övriga aktörer – så står också mycket på spel för dem. I ett nu aktuellt fall i Filipstad nekades en krogägare alkoholtillstånd just för att det konstaterats brister i personalliggare och kassahantering.

– Vi ser en viss skillnad. De som har tillstånd sköter sig bättre och det beror nog på vetskapen om att kontrollerna sker, och att informationen är tydlig från kommunerna som sköter tillstånden. Den som gör fel riskerar att få tillståndet indraget och då är det svårt att driva verksamheten.

Den som blir påkommen med brister riskerar också att tvingas betala kontrollavgifter. Dessutom kan skatteutredningar startas. Skatteverket samarbetar i sommarkontrollerna med bland andra länsstyrelserna, arbetsmiljöverket, polisen och kommunernas alkoholhandläggare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.