2017-07-14 10:00

2017-07-14 10:00

Kritiserar fiberdialogen inför kopparklippet

FILIPSTAD: Oro när fast telefoni försvinner

På många håll i landet är kopparnätet på väg att ersättas av mobiltjänster. Planen för detta gäller även Rämmen. Men det finns missnöje i byn med hur kommunikationen i ärendet har hanterats.

– Det är mobiltelefoni som gäller helt enkelt och det finns alternativa lösningar. Det gäller att hoppa på när det byggs fiber och det är leverantörerna som sköter logistiken. Men från kommunens sida hoppas vi ju så klart att vi når alla med våra samarbetsavtal. Ingen kommer att bli utan kommunikation på det viset. Staten har avreglerat marknaden helt enkelt, men det är skyldiga att erbjuda alternativ, försäkrar Mikael Kilhage, IT-chef Filipstads kommun.

”Lite bortglömda”

Just kommunikationen är inte något man har lyckats med, enligt den referensgrupp i Rämmen som har dialog med kommunen i ärendet.

I Filipstad är det IP-Only och Telia som har samarbetsavtal när det gäller fiber i kommunen.

– Vi har fått information från Telia om de nya alternativen, inte från kommunen eller IP-Only. Det kommer med sannolikhet inte att finnas fiber i Rämmen i december nästa år för det sägs att det är ett problematiskt område att få bidrag till. Men vi har inte fått någon förklaring till varför. Det är upp till kommunen att samordna den här dialogen tycker vi, och vi känner oss lite bortglömda helt enkelt, säger Hans Bergkvist från Rämmens referensgrupp.

Och oron för infrastrukturen på landsbygden fortsätter i takt med att fiberfebern stiger. Utöver frågor om finansieringen och problematiken däri har man funderingar om det mobila nätverket.

– Mobilt bredband fungerar på 4G, men det är inte alltid pålitligt, det beror på belastning. Man kan inte släcka kopparnätet om man inte har annat att erbjuda i praktiken, säger Hans Bergkvist.

Telia operator, ansvariga för att klippa kopparnätet, hävdar att det inte finns anledning att oroa sig.

– Vi ersätter med modernare teknik och det vi byter ut är den fasta telefonin. Men den har inte samma mottagare som en vanlig mobiltelefon. Skulle uppkopplingen vara bristfällig ändå erbjuder vi extra antenner att sätta upp också. Vi har 20 000 plus kunder som använder sig av den här typen av uppkoppling i dag och har inga pågående ärenden med klagomål. De allra flesta får i stället till och med en bättre uppkoppling än de haft förut, konstaterar Irene Krohn, presschef på Telia.

Hur det blir med fiber i Rämmen är delvis i händerna på IP-Only, där Jonny Svensson är regionsäljare för östra Värmland:

”Svårt område”

– Vi ska ha möte med referensgruppen i augusti. Svaret är att Rämmen är ett svårt område att bygga ut i. Det behövs mer bidrag som vi söker hos länsstyrelsen och som också går via jordbruksverket. Det handlar om EU-finansiering och regeringen har avsatt 1 miljard ytterligare för sådana här investeringar med planer på att förändra fördelningssystemet. Bidragen ska gå till de som behöver dem bäst. Vi väntar för att se vad som händer med det nya systemet, men det är en trög process, konstaterar han.

Telia planerar att klippa kopparnätet i Rämmen, Gammelkroppa och Skåltjärn den 3 december 2018.

Mötet i Rämmen hålls den 9 augusti.

– Det är mobiltelefoni som gäller helt enkelt och det finns alternativa lösningar. Det gäller att hoppa på när det byggs fiber och det är leverantörerna som sköter logistiken. Men från kommunens sida hoppas vi ju så klart att vi når alla med våra samarbetsavtal. Ingen kommer att bli utan kommunikation på det viset. Staten har avreglerat marknaden helt enkelt, men det är skyldiga att erbjuda alternativ, försäkrar Mikael Kilhage, IT-chef Filipstads kommun.

”Lite bortglömda”

Just kommunikationen är inte något man har lyckats med, enligt den referensgrupp i Rämmen som har dialog med kommunen i ärendet.

I Filipstad är det IP-Only och Telia som har samarbetsavtal när det gäller fiber i kommunen.

– Vi har fått information från Telia om de nya alternativen, inte från kommunen eller IP-Only. Det kommer med sannolikhet inte att finnas fiber i Rämmen i december nästa år för det sägs att det är ett problematiskt område att få bidrag till. Men vi har inte fått någon förklaring till varför. Det är upp till kommunen att samordna den här dialogen tycker vi, och vi känner oss lite bortglömda helt enkelt, säger Hans Bergkvist från Rämmens referensgrupp.

Och oron för infrastrukturen på landsbygden fortsätter i takt med att fiberfebern stiger. Utöver frågor om finansieringen och problematiken däri har man funderingar om det mobila nätverket.

– Mobilt bredband fungerar på 4G, men det är inte alltid pålitligt, det beror på belastning. Man kan inte släcka kopparnätet om man inte har annat att erbjuda i praktiken, säger Hans Bergkvist.

Telia operator, ansvariga för att klippa kopparnätet, hävdar att det inte finns anledning att oroa sig.

– Vi ersätter med modernare teknik och det vi byter ut är den fasta telefonin. Men den har inte samma mottagare som en vanlig mobiltelefon. Skulle uppkopplingen vara bristfällig ändå erbjuder vi extra antenner att sätta upp också. Vi har 20 000 plus kunder som använder sig av den här typen av uppkoppling i dag och har inga pågående ärenden med klagomål. De allra flesta får i stället till och med en bättre uppkoppling än de haft förut, konstaterar Irene Krohn, presschef på Telia.

Hur det blir med fiber i Rämmen är delvis i händerna på IP-Only, där Jonny Svensson är regionsäljare för östra Värmland:

”Svårt område”

– Vi ska ha möte med referensgruppen i augusti. Svaret är att Rämmen är ett svårt område att bygga ut i. Det behövs mer bidrag som vi söker hos länsstyrelsen och som också går via jordbruksverket. Det handlar om EU-finansiering och regeringen har avsatt 1 miljard ytterligare för sådana här investeringar med planer på att förändra fördelningssystemet. Bidragen ska gå till de som behöver dem bäst. Vi väntar för att se vad som händer med det nya systemet, men det är en trög process, konstaterar han.

Telia planerar att klippa kopparnätet i Rämmen, Gammelkroppa och Skåltjärn den 3 december 2018.

Mötet i Rämmen hålls den 9 augusti.

  • Jennifer Sundelin