2017-06-16 06:00

2017-06-16 06:00

Nya flugan snurrar på

FILIPSTAD: Fingerfärdig leksak tar inte sommarlov

Barnens nya trendleksak är rena snurren. ”Fidget spinner” är grejen som sysselsatt många barn den senaste tiden.
– Det är roligt att hålla på med dem, säger Emanuel Rööhs, som går på Åsenskolan.

Det hörs knappt när den lilla spinnaren snurrar i gång, men det blänker lite i de metalliska ”vingarna” och det ser ganska skojigt ut när den snurrar på. Emanuel Rööhs har dragit i gång sin spinner, och han är långt ifrån ensam om att ha fastnat för denna nya fluga.

Flera av barnen FT träffar på Åsenskolans fritids har sådana här snurrprylar – trenden slog igenom riktigt stort under vårterminen.

Snurrisarna finns i olika färger, material och utföranden, men grundidén är densamma. De snurrar – och det är de det gör.

Oftast har man spinnern i handen.

– Men man kan ha den på bordet också och snurra, berättar Emanuel.

Inte bara leksak

Som så ofta när nya prylar letar sig in i barnens värld uppstår också nya frågetecken. I spinnerns fall handlar det om ifall man ska få ha dem i klassrummet eller inte, när det är lektion.

– VI har fått haft det förut, men många har hållt på och lekt med dem, så nu får vi inte ha dem, berättar Emanuel.

Fick han bestämma skulle han och andra dock få snurra även på lektionerna, för spinnern är faktiskt inte en vanlig leksak. Det som kan verka som ett störande inslag kan i själva verket ha motsatt effekt:

– Man kan koncentrera sig bättre då, säger Emanuel.

Stor efterfrågan

I Leksaksaffärn i gallerian har den nya trenden verkligen märkts av. Det står ett antal små paket på disken när FT tittar in på torsdagen, men efterfrågan har varit så stor att spinnarna tagit slut i flera omgångar. En tidigare sändning med hundra stycken tog slut på bara någon dag, berättar Karin Persson, som praktiserar i butiken.

Hon ger Emanuel helt rätt i spinnerns effekt.

– Med den här blir det lättare för barnen att sitta still. Vi har till och med haft en lärare som kom hit och köpte en till en elev i sin klass. Med den här i handen satt eleven still och lyssnade. Det är bra också att det är en liten sak, det stör ju inte, säger hon. Sen är det ju en fluga och är det tio barn som behöver den, har 90 andra den för att det är inne just nu. Vi får se hur länge det håller! säger hon.

Och erkänner att det faktiskt händer, att hon lånar en spinner av barnen om den råkar ligga på soffbordet när hon kollar på tv.

Det hörs knappt när den lilla spinnaren snurrar i gång, men det blänker lite i de metalliska ”vingarna” och det ser ganska skojigt ut när den snurrar på. Emanuel Rööhs har dragit i gång sin spinner, och han är långt ifrån ensam om att ha fastnat för denna nya fluga.

Flera av barnen FT träffar på Åsenskolans fritids har sådana här snurrprylar – trenden slog igenom riktigt stort under vårterminen.

Snurrisarna finns i olika färger, material och utföranden, men grundidén är densamma. De snurrar – och det är de det gör.

Oftast har man spinnern i handen.

– Men man kan ha den på bordet också och snurra, berättar Emanuel.

Inte bara leksak

Som så ofta när nya prylar letar sig in i barnens värld uppstår också nya frågetecken. I spinnerns fall handlar det om ifall man ska få ha dem i klassrummet eller inte, när det är lektion.

– VI har fått haft det förut, men många har hållt på och lekt med dem, så nu får vi inte ha dem, berättar Emanuel.

Fick han bestämma skulle han och andra dock få snurra även på lektionerna, för spinnern är faktiskt inte en vanlig leksak. Det som kan verka som ett störande inslag kan i själva verket ha motsatt effekt:

– Man kan koncentrera sig bättre då, säger Emanuel.

Stor efterfrågan

I Leksaksaffärn i gallerian har den nya trenden verkligen märkts av. Det står ett antal små paket på disken när FT tittar in på torsdagen, men efterfrågan har varit så stor att spinnarna tagit slut i flera omgångar. En tidigare sändning med hundra stycken tog slut på bara någon dag, berättar Karin Persson, som praktiserar i butiken.

Hon ger Emanuel helt rätt i spinnerns effekt.

– Med den här blir det lättare för barnen att sitta still. Vi har till och med haft en lärare som kom hit och köpte en till en elev i sin klass. Med den här i handen satt eleven still och lyssnade. Det är bra också att det är en liten sak, det stör ju inte, säger hon. Sen är det ju en fluga och är det tio barn som behöver den, har 90 andra den för att det är inne just nu. Vi får se hur länge det håller! säger hon.

Och erkänner att det faktiskt händer, att hon lånar en spinner av barnen om den råkar ligga på soffbordet när hon kollar på tv.