2017-06-16 06:00

2017-06-16 06:00

Lyckad breddning av verksamheten

FILIPSTAD: Staffan Eriksson driver Byt fönster & bygg

Flera ben att stå på. När Staffan Eriksson startade sitt företag Byt fönster var det inriktat på att byta just fönster. Men mycket har hänt sedan starten och verksamheten har bland annat breddats med andra byggtjänster – därav breddades även företagsnamnet till Byt fönster & bygg AB.
– Kundrelationerna är det bästa med jobbet. Att få återkommande kunder är ett kvitto på att man har gjort någonting bra, säger han.

I ett fint hus i Filipstads centrala delar stod bröderna Staffan Eriksson och Jimmy Eriksson på baksidan med en grönskande trädgård som utsikt.

Men förmodligen hann de inte se så mycket av grönskan eller njuta av lugnet, för deras fokus låg på att glasa in en altan.

Med noggrann precision sågades delarna till bygget till. För någon med tummen mitt i handen skulle jobbet framkalla pustar av ångest och timmarna skulle ticka iväg, men bröderna Eriksson fick jobbet att se lätt och smidigt ut.

Förr byggde affärsidén nästan uteslutande på glas- och fönsterjobb, men med tiden har Staffan Eriksson vågat att bredda verksamheten till att även göra byggjobb.

– Många av våra projekt handlar fortfarande om inglasningar av olika slag, men vi har även gjort många takjobb, badrum och kök, säger Staffan Eriksson.

Företaget har oftast haft gott om jobb, men breddningen av rörelsen har inneburit en större trygghet.

– Vi försöker hela tiden att marknadsföra oss hårdare mot byggsidan, det är bra för att få jobb året om. I januari är det kanske inte så roligt med fönsterbyten, även om det har varit fullt möjligt under de senaste milda vintrarna. Men under vintern kan man med fördel i stället göra om badrum och kök, för när vi nu närmar oss semestertider har vi kanske i stället ett större behov av att kunna ha tillgång till köket, säger han.

Staffan Eriksson har nu kommit så långt i byggandet av sitt företag att han har tillgång till en mängd olika maskiner och verktyg, han har även möjlighet att kunna hyra ut byggnadsställningar när han inte behöver använda dem själv.

– När jag startade företaget sa folk till mig att det kommer att ta fem år innan man har byggt upp allt – och det visade sig att det inte var taget ur intet. För mig har det varit viktigt att bygga upp företaget successivt. Att inte använda lånade pengar till investeringar utan att i stället genomföra dem med eget kapital, säger han.

Under långa perioder har personalstyrkan bestått av honom själv och Jimmy Eriksson. Men sedan fem år tillbaka har han också hyrt in personal när det har behövts. Det senaste året har också inneburit att företaget startat ett samarbete med Spångbergsgymnasiet.

– Vi hade en kille (Filip Sundby) hos oss som gick det tredje året på Spångbergsgymnasiet, det var ett år som var utvecklande både för oss och för honom. Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att få i gång eleverna tidigt i arbetslivet på det här sättet, att de får vara med och se hur det fungerar ute på arbetsplatserna, säger Staffan Eriksson.

Och fortsätter:

– Vi ska inte ta åt oss äran för det här, men det kändes bra och roligt att han var en av eleverna som fick stipendium i samband med studenten.

Kan du tänka dig att ta in en byggelev från Spångbergsgymnasiet även nästa läsår?

– Absolut! Det är bara för skolan att skicka hit någon.

Under årens lopp har Byt fönster & bygg gjort jobb på många olika platser, merparten av uppdragen görs i Filipstads kommun liksom i Hällefors. Under intervjun med FT ringde Staffans telefon ett antal gånger där potentiella kunder kom med frågor om jobb.

– Så här kommer det nog att vara ett tag framöver. Men skulle rotavdraget tas bort och räntorna stiga kraftigt skulle kunderna inte ha råd att bygga lika mycket. I det läget skulle det kunna bli en gallring bland företagen byggbranschen, säger han.

I ett fint hus i Filipstads centrala delar stod bröderna Staffan Eriksson och Jimmy Eriksson på baksidan med en grönskande trädgård som utsikt.

Men förmodligen hann de inte se så mycket av grönskan eller njuta av lugnet, för deras fokus låg på att glasa in en altan.

Med noggrann precision sågades delarna till bygget till. För någon med tummen mitt i handen skulle jobbet framkalla pustar av ångest och timmarna skulle ticka iväg, men bröderna Eriksson fick jobbet att se lätt och smidigt ut.

Förr byggde affärsidén nästan uteslutande på glas- och fönsterjobb, men med tiden har Staffan Eriksson vågat att bredda verksamheten till att även göra byggjobb.

– Många av våra projekt handlar fortfarande om inglasningar av olika slag, men vi har även gjort många takjobb, badrum och kök, säger Staffan Eriksson.

Företaget har oftast haft gott om jobb, men breddningen av rörelsen har inneburit en större trygghet.

– Vi försöker hela tiden att marknadsföra oss hårdare mot byggsidan, det är bra för att få jobb året om. I januari är det kanske inte så roligt med fönsterbyten, även om det har varit fullt möjligt under de senaste milda vintrarna. Men under vintern kan man med fördel i stället göra om badrum och kök, för när vi nu närmar oss semestertider har vi kanske i stället ett större behov av att kunna ha tillgång till köket, säger han.

Staffan Eriksson har nu kommit så långt i byggandet av sitt företag att han har tillgång till en mängd olika maskiner och verktyg, han har även möjlighet att kunna hyra ut byggnadsställningar när han inte behöver använda dem själv.

– När jag startade företaget sa folk till mig att det kommer att ta fem år innan man har byggt upp allt – och det visade sig att det inte var taget ur intet. För mig har det varit viktigt att bygga upp företaget successivt. Att inte använda lånade pengar till investeringar utan att i stället genomföra dem med eget kapital, säger han.

Under långa perioder har personalstyrkan bestått av honom själv och Jimmy Eriksson. Men sedan fem år tillbaka har han också hyrt in personal när det har behövts. Det senaste året har också inneburit att företaget startat ett samarbete med Spångbergsgymnasiet.

– Vi hade en kille (Filip Sundby) hos oss som gick det tredje året på Spångbergsgymnasiet, det var ett år som var utvecklande både för oss och för honom. Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att få i gång eleverna tidigt i arbetslivet på det här sättet, att de får vara med och se hur det fungerar ute på arbetsplatserna, säger Staffan Eriksson.

Och fortsätter:

– Vi ska inte ta åt oss äran för det här, men det kändes bra och roligt att han var en av eleverna som fick stipendium i samband med studenten.

Kan du tänka dig att ta in en byggelev från Spångbergsgymnasiet även nästa läsår?

– Absolut! Det är bara för skolan att skicka hit någon.

Under årens lopp har Byt fönster & bygg gjort jobb på många olika platser, merparten av uppdragen görs i Filipstads kommun liksom i Hällefors. Under intervjun med FT ringde Staffans telefon ett antal gånger där potentiella kunder kom med frågor om jobb.

– Så här kommer det nog att vara ett tag framöver. Men skulle rotavdraget tas bort och räntorna stiga kraftigt skulle kunderna inte ha råd att bygga lika mycket. I det läget skulle det kunna bli en gallring bland företagen byggbranschen, säger han.