2017-05-19 06:00

2017-05-19 06:00

Låter böckerna inspirera

FILIPSTAD: Klass 1B från Strandvägsskolan håller utställning på biblioteket

Med inspiration från boken Måntornet har eleverna i klass 1B på Strandvägsskolan skapat fantasirika alster som just nu visas på Filipstads bibliotek.
Skapandet har varit en del i ett projekt som ska främja läslusten.

I klunga går eleverna runt på biblioteket och beundrar de nyss uppsatta konstverken de var och en varit med och skapat. Efter att ha läst författaren Per Gustavssons bok Måntornet har de fått ge uttryck för sina känslor – eleverna har således målat akvarell på vita ark, färgat och klistrat på papptallrikar och byggt ställningar av pinnar och snören.

Barn- och ungdomsbibliotekarien Sandra Nelson, kan konstatera att projektet varit populärt.

– Vi har jobbat med det här hela vårterminen, eftersom det inte finns något bemannat skolbibliotek har jag varit på skolan varje fredag. Vi har börjat med att läsa sedan har vi gjort pyssel på teman efter boken. Och jag måste säga att det är en väldigt kreativ klass – de har ingen tvekan, de bara gör. Jag är övertygad om att jag har lärt mig minst lika mycket som dem! säger hon.

Vill nå fler

Syftet med projektet har varit att främja läslusten och få yngre att upptäcka litteraturens fängslande värld.

– Vi vill nå de vi inte når i dag. Många kommer inte naturligt in på biblioteket men genom att göra sådana här projekt kan vi kanske skapa ett intresse som håller i säg även när de blir äldre. Jag skulle gärna se att det gick att genomföra fler sådana här projekt, fler strukturerade samarbeten, säger Sandra.

Att bara läsa tror hon inte är rätt sätt att få eleverna intresserade av litteratur – Sandra menar att det handlar om att prata om det de läser och få dem att kunna sätta det i relation till sina egna liv.

– Per Gustavsson som vi valt att läsa nu är en mycket populär författare. Han har även varit på besök i klassen. Och att få göra något mer än att läsa, att få pyssla och att få göra det på sitt sätt, tror jag är viktigt. Eleverna har verkligen gjort sitt bästa!

Någon som tagit sig an uppgiften med stor glädje är Linda Boatemaa. Hon gillar att läsa och uppskattar Per Gustavssons böcker mycket.

– Fast jag tycker väldigt mycket om Bamse också!

”Spännande bok”

Linda har gjort flera teckningar som nu hänger på bibliotekets väggar. Den svåraste uppgiften eleverna fick jobba med var att bygga torn av pinnar, tycker hon.

– Men det gick bra.

Även Lindas klasskompis Sandra Vu tyckte om att få skapa efter att ha läst Måntornet.

– Det var en bra och spännande bok och roligt att få pyssla efteråt.

Utställningen av elevernas alster visas på Filipstads bibliotek fram till den 16 juni.

I klunga går eleverna runt på biblioteket och beundrar de nyss uppsatta konstverken de var och en varit med och skapat. Efter att ha läst författaren Per Gustavssons bok Måntornet har de fått ge uttryck för sina känslor – eleverna har således målat akvarell på vita ark, färgat och klistrat på papptallrikar och byggt ställningar av pinnar och snören.

Barn- och ungdomsbibliotekarien Sandra Nelson, kan konstatera att projektet varit populärt.

– Vi har jobbat med det här hela vårterminen, eftersom det inte finns något bemannat skolbibliotek har jag varit på skolan varje fredag. Vi har börjat med att läsa sedan har vi gjort pyssel på teman efter boken. Och jag måste säga att det är en väldigt kreativ klass – de har ingen tvekan, de bara gör. Jag är övertygad om att jag har lärt mig minst lika mycket som dem! säger hon.

Vill nå fler

Syftet med projektet har varit att främja läslusten och få yngre att upptäcka litteraturens fängslande värld.

– Vi vill nå de vi inte når i dag. Många kommer inte naturligt in på biblioteket men genom att göra sådana här projekt kan vi kanske skapa ett intresse som håller i säg även när de blir äldre. Jag skulle gärna se att det gick att genomföra fler sådana här projekt, fler strukturerade samarbeten, säger Sandra.

Att bara läsa tror hon inte är rätt sätt att få eleverna intresserade av litteratur – Sandra menar att det handlar om att prata om det de läser och få dem att kunna sätta det i relation till sina egna liv.

– Per Gustavsson som vi valt att läsa nu är en mycket populär författare. Han har även varit på besök i klassen. Och att få göra något mer än att läsa, att få pyssla och att få göra det på sitt sätt, tror jag är viktigt. Eleverna har verkligen gjort sitt bästa!

Någon som tagit sig an uppgiften med stor glädje är Linda Boatemaa. Hon gillar att läsa och uppskattar Per Gustavssons böcker mycket.

– Fast jag tycker väldigt mycket om Bamse också!

”Spännande bok”

Linda har gjort flera teckningar som nu hänger på bibliotekets väggar. Den svåraste uppgiften eleverna fick jobba med var att bygga torn av pinnar, tycker hon.

– Men det gick bra.

Även Lindas klasskompis Sandra Vu tyckte om att få skapa efter att ha läst Måntornet.

– Det var en bra och spännande bok och roligt att få pyssla efteråt.

Utställningen av elevernas alster visas på Filipstads bibliotek fram till den 16 juni.