2017-05-17 17:19

2017-05-17 17:19

Filipstad billigast på elnät

FILIPSTAD: Nils Holgersson-rapporten visar på stora skillnader

Filipstad har Värmlands lägsta elnätsavgifter. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Rapporten pekar på stora skillnader i avgiftsnivå mellan olika kommuner i länet och det är kommuner där Ellevio är elnätsleverantör som ligger högst när det gäller elnätsavgifterna.

Elnätsavgiften är enligt rapporten 58 procent dyrare i till exempel Hammarö och Storfors jämfört med Filipstad, som ligger lägst. Elnätsavgiften i Filipstad – som har det kommunala bolaget Filipstads energinät AB – ligger på 76,1 öre per kWh, momsen inräknad.

I kommunerna som ligger högst är prislappen 120,6 öre per kWh.

Låg höjning

Undersökningen visar också att elnätsavgifterna ökat mer i Värmland än i riket i snitt. Under de senaste fem åren har avgifterna gått upp med 25 procent i genomsnitt på Sverigenivå, medan ökningen i Värmland är 32,7 procent.

Också på denna punkt är det dock goda nyheter för Filipstadsbornas del.

Tittar man enbart på Filipstad är ökningen nämligen 14,6 procent under samma tidsperiod. Mellan 2016 och 2017 höjdes inte elnätsavgiften alls i Filipstad.

– Skillnaderna mellan de olika kommunerna är stor och kunderna är helt i händerna på elnätsleverantörerna. Höjningarna visar tydligt att trots en skärpning av regelverket för elnätsföretagens intäktsramar så räcker det inte. I slutänden är det konsumenterna som får stå för notan, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.

Rapporten pekar på stora skillnader i avgiftsnivå mellan olika kommuner i länet och det är kommuner där Ellevio är elnätsleverantör som ligger högst när det gäller elnätsavgifterna.

Elnätsavgiften är enligt rapporten 58 procent dyrare i till exempel Hammarö och Storfors jämfört med Filipstad, som ligger lägst. Elnätsavgiften i Filipstad – som har det kommunala bolaget Filipstads energinät AB – ligger på 76,1 öre per kWh, momsen inräknad.

I kommunerna som ligger högst är prislappen 120,6 öre per kWh.

Låg höjning

Undersökningen visar också att elnätsavgifterna ökat mer i Värmland än i riket i snitt. Under de senaste fem åren har avgifterna gått upp med 25 procent i genomsnitt på Sverigenivå, medan ökningen i Värmland är 32,7 procent.

Också på denna punkt är det dock goda nyheter för Filipstadsbornas del.

Tittar man enbart på Filipstad är ökningen nämligen 14,6 procent under samma tidsperiod. Mellan 2016 och 2017 höjdes inte elnätsavgiften alls i Filipstad.

– Skillnaderna mellan de olika kommunerna är stor och kunderna är helt i händerna på elnätsleverantörerna. Höjningarna visar tydligt att trots en skärpning av regelverket för elnätsföretagens intäktsramar så räcker det inte. I slutänden är det konsumenterna som får stå för notan, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.