2017-05-16 06:00

2017-05-16 06:00

Hon lämnade en högerextrem värld

FILIPSTAD: Anna-Lena Joners Larsson berättade sin historia på Filipstads bibliotek

Anna-Lena Joners Larsson var politiskt ointresserad, men hon blev en högerextremist som arrangerade demonstrationer och sjöng i ett vit maktmusik-band.
Hon lyckades dock att bryta med och lämna den högerextrema världen.
I torsdags kväll kom hon till Filipstads bibliotek för att ge sin berättelse och prata om sin och Jessika Deverts bok Nazibruden: en sann historia.

Anna-Lena Joners Larsson åker över hela landet för att föreläsa om en tid som hon har lagt bakom sig, om sitt liv som högerextremist.

När hon kom till Filipstad i torsdags kom det 85 besökare till Filipstads bibliotek för att lyssna på hennes berättelse. Författarkvällarna på biblioteket brukar vara välbesökta, men publiken på 85 går in på topplistan över de mest välbesökta kvällarna. Att personalen fick ställa fram fler stolar framför scenen är ett gott betyg.

– Det var jättetrevligt att det kom så många. Jag tror att det mycket har med ämnet att göra. Det har alltid varit ett aktuellt ämne och nu är det extremt aktuellt och viktigt, säger Anna-Lena Joners som oftast föreläser på skolor och bibliotek samt hos församlingar.

I sitt berättande utgick hon från sin och journalisten Jessika Devert bok, Nazibruden: en sann historia.

Processen med att skriva boken gav Anna-Lena Joners Larsson värdefull terapi.

– Att skriva en bok var den bästa terapin jag kunde få. Jag inser att alla inte har den möjligheten. När jag blev intervjuad när boken skrevs fick hon (Jessika Devert) ställa samma fråga cirka 40 gånger, för jag hade förträngt mycket från den här tiden. Det var skitjobbigt att sätta sig in i de tankarna igen, men otroligt nyttigt, säger hon.

Under sin föreläsning försökte Anna-Lena Joners Larsson ta med besökarna från början till slut, om sina första möten med den högerextrema världen och hur hon en dag gick från att vara ointresserad av dess politik till att plötsligt sprida rörelsens budskap och försöka bygga upp vi och dom-känslor i samhället.

Hon berättade också om hur det kändes när tvivlen började komma och om hur det var att bryta med sitt liv som högerextremist.

Och hon ställde sig en fråga som det kändes osäkert på om hon har lyckats att hitta ett svar på själv.

– Jag var 32 år, berest och med skinn på näsan – trodde jag. Men jag gick rakt in i den här världen och köpte den, hur kunde det ske? Jag tror att det handlar mycket om det som hände mig, att samhället svek mig samtdigt som jag kände mig rastlös och rotlös. Jag har svårt att säga än i dag varför det gick så långt som det gjorde, sa hon inför publiken i biblioteket.

Hur känns det i dag när du ser högerextremister marschera i en stor demonstration som i till exempel Falun?

– Det känns fruktansvärt. Och att de i dag har blivit fler känns i hjärtat. Det var många unga människor i det tåget som jag inte känner till. Det var hemskt att se att de i dag lever i samma bubbla som jag en gång levde i – det är beklagligt på alla sätt och vis.

Anna-Lena Joners Larsson åker över hela landet för att föreläsa om en tid som hon har lagt bakom sig, om sitt liv som högerextremist.

När hon kom till Filipstad i torsdags kom det 85 besökare till Filipstads bibliotek för att lyssna på hennes berättelse. Författarkvällarna på biblioteket brukar vara välbesökta, men publiken på 85 går in på topplistan över de mest välbesökta kvällarna. Att personalen fick ställa fram fler stolar framför scenen är ett gott betyg.

– Det var jättetrevligt att det kom så många. Jag tror att det mycket har med ämnet att göra. Det har alltid varit ett aktuellt ämne och nu är det extremt aktuellt och viktigt, säger Anna-Lena Joners som oftast föreläser på skolor och bibliotek samt hos församlingar.

I sitt berättande utgick hon från sin och journalisten Jessika Devert bok, Nazibruden: en sann historia.

Processen med att skriva boken gav Anna-Lena Joners Larsson värdefull terapi.

– Att skriva en bok var den bästa terapin jag kunde få. Jag inser att alla inte har den möjligheten. När jag blev intervjuad när boken skrevs fick hon (Jessika Devert) ställa samma fråga cirka 40 gånger, för jag hade förträngt mycket från den här tiden. Det var skitjobbigt att sätta sig in i de tankarna igen, men otroligt nyttigt, säger hon.

Under sin föreläsning försökte Anna-Lena Joners Larsson ta med besökarna från början till slut, om sina första möten med den högerextrema världen och hur hon en dag gick från att vara ointresserad av dess politik till att plötsligt sprida rörelsens budskap och försöka bygga upp vi och dom-känslor i samhället.

Hon berättade också om hur det kändes när tvivlen började komma och om hur det var att bryta med sitt liv som högerextremist.

Och hon ställde sig en fråga som det kändes osäkert på om hon har lyckats att hitta ett svar på själv.

– Jag var 32 år, berest och med skinn på näsan – trodde jag. Men jag gick rakt in i den här världen och köpte den, hur kunde det ske? Jag tror att det handlar mycket om det som hände mig, att samhället svek mig samtdigt som jag kände mig rastlös och rotlös. Jag har svårt att säga än i dag varför det gick så långt som det gjorde, sa hon inför publiken i biblioteket.

Hur känns det i dag när du ser högerextremister marschera i en stor demonstration som i till exempel Falun?

– Det känns fruktansvärt. Och att de i dag har blivit fler känns i hjärtat. Det var många unga människor i det tåget som jag inte känner till. Det var hemskt att se att de i dag lever i samma bubbla som jag en gång levde i – det är beklagligt på alla sätt och vis.