2017-04-21 06:00

2017-04-21 06:00

Nämnden sa ja till nya friförskolan

FILIPSTAD: Klart för Saltkråkan i Finnshyttan

FT har tidigare berättat om planerna på en ny förskola i Finnshyttan. När barn- och utbildningsnämnden höll sitt månadsmöte i tisdags i Lesjöfors fick friförskolan Saltkråkan ett tydligt ja från politikerna.
– Förskolan behövs, säger bun-ordföranden Torbjörn Parling (S).

Friförskolan Saltkråkan har fått grönt ljus för att etablera sig i Finnshyttan, i de lokaler som Filipstads Tidning kommer att lämna för att i sin tur flytta till Sparbanksgatan i centrala Filipstad. I Saltkråkan ska det finnas plats för 18-20 barn i åldrarna 1-5 år.

Barn- och utbildningsnämnden såg ingen anledning att stoppa den nya friförskolan och den kommer också att ha rätt till bidrag enligt skollagen.

– Det innebär att friförskolan får bidrag som kostnaden är per plats i den kommunala förskolan, säger Torbjörn Parling.

Beslutet att säga ja har sin grund i att det finns en tro på att verksamheten kommer att uppfylla de lagkrav och förordningar som finns.

– Vi säger givetvis ja till den (förskolan) när den gör det, säger Torbjörn Parling.

Och fortsätter:

– Sen är det som så att nämnden, när det gäller alla friförskolor, har ett tillsynsansvar. Det är inte Skolinspektionen som har det utan kommunen genom barn- och utbildningsnämnden som följer upp att förskolan lever upp till lagkraven.

Vad tycker du då personligen om att en ny friförskola ska öppna i Filipstad?

– Det kan hjälpa oss av att beta av den kö som finns och de behov vi kommer att ha framöver. För det ser inte ut att minska med barn framöver – och det är ju bra att vi har barn i kommunen och får nya barn.

Friförskolan Saltkråkan har fått grönt ljus för att etablera sig i Finnshyttan, i de lokaler som Filipstads Tidning kommer att lämna för att i sin tur flytta till Sparbanksgatan i centrala Filipstad. I Saltkråkan ska det finnas plats för 18-20 barn i åldrarna 1-5 år.

Barn- och utbildningsnämnden såg ingen anledning att stoppa den nya friförskolan och den kommer också att ha rätt till bidrag enligt skollagen.

– Det innebär att friförskolan får bidrag som kostnaden är per plats i den kommunala förskolan, säger Torbjörn Parling.

Beslutet att säga ja har sin grund i att det finns en tro på att verksamheten kommer att uppfylla de lagkrav och förordningar som finns.

– Vi säger givetvis ja till den (förskolan) när den gör det, säger Torbjörn Parling.

Och fortsätter:

– Sen är det som så att nämnden, när det gäller alla friförskolor, har ett tillsynsansvar. Det är inte Skolinspektionen som har det utan kommunen genom barn- och utbildningsnämnden som följer upp att förskolan lever upp till lagkraven.

Vad tycker du då personligen om att en ny friförskola ska öppna i Filipstad?

– Det kan hjälpa oss av att beta av den kö som finns och de behov vi kommer att ha framöver. För det ser inte ut att minska med barn framöver – och det är ju bra att vi har barn i kommunen och får nya barn.