2017-04-21 06:00

2017-04-21 06:00

Naken man sexofredade fyra kvinnor – åtalas

FILIPSTAD: Man i 60-årsåldern åtalas för sexuellt ofredande

En man i 60-årsåldern åtalas för flera fall av sexuellt ofredande mot fyra olika kvinnor i Filipstad. Han har enligt åklagaren under drygt ett års tid vid ett flertal tillfällen bland annat öppet onanerat, så att grannarna i närområdet såg.
– Han har förföljt kvinnor, säger en av de fyra drabbade.

Tre av de fyra målsägande är kvinnor som bott grannar med mannen och tvingats se honom stå i sitt fönster och onanera. Enligt åtalet har han vid ett flertal tillfällen klätt av sig på underkroppen, klivit upp på en stol eller liknande i sitt fönster och onanerat när han sett en kvinna i fönstret på andra sidan gatan. Vid vissa tillfällen har han varit helt naken.

Den fjärde kvinnan är väninna med en av de tre andra och brukar hjälpa henne att städa, bland annat med fönsterputsning.

– När hon berättade för mig trodde jag först att hon skämtade och jag sa att så farligt kan det väl inte vara, men så när jag stod där och putsade fönster dök han upp och visade sig för mig också, berättar hon för FT.

Vad gjorde du då?

– Jag gömde mig. Jag tyckte det var så genant och samtidigt olustigt hur en människa kan göra så här.

Hon berättar också om en rad händelser som inte finns med i åtalet, men som också upplevts som störande av de drabbade.

– Han har satt lappar med telefonnummer på min bil och stod och vinkade och slickade sig om munnen och ville att jag skulle komma in till honom.

Blev du rädd?

– Nej, jag tyckte mer det var obehagligt, men rädd blev jag inte eftersom jag inte själv bor där. Men min väninna blev ju rädd för så fort hon gick ut följde han efter henne och han lämnade presenter på hennes balkong – han har verkligen förföljt henne. Hon har inte kunnat gå ut ensam, säger kvinnan.

En av grannarna har även fått stå ut med att mannen gått fram till hennes köksfönster och stirrat på henne och slickat sig om munnen. Han har även gått in på hennes uteplats. Mannen ska enligt åtalet också gått ut från sin egen uteplats och ut på en gräsmatta för att onanera vänd mot en annan kvinna som också bor i grannskapet.

Enligt åtalet har mannen begått brotten med uppsåt – och det verkar på beskrivningarna som att han aktivt sökt upp kvinnorna och ville bli sedd.

– Han ställde sig i fönstret så man såg hela honom! Och ibland när man kom dit kunde hans gardiner vara fördragna, men när man kom närmare åkte de isär och så stod han där.

Själv har mannen under förundersökningen nekat till brott. Efter att utredningen drog i gång verkar trakasserierna ha upphört.

– Jag har sett honom men han tittade inte ens åt mitt håll, så nu har det varit lugnt.

Åtalet omfattar fyra åtalspunkter. Samtliga rubriceras sexuellt ofredande och under varje punkt finns en utsatt kvinna. Varje åtalspunkt omfattar enligt åklagaren ett stort antal tillfällen under en period av som längst drygt ett år.

För två av kvinnornas räkning begär åklagaren skadestånd på 5000 kronor vardera för kränkning.

Tre av de fyra målsägande är kvinnor som bott grannar med mannen och tvingats se honom stå i sitt fönster och onanera. Enligt åtalet har han vid ett flertal tillfällen klätt av sig på underkroppen, klivit upp på en stol eller liknande i sitt fönster och onanerat när han sett en kvinna i fönstret på andra sidan gatan. Vid vissa tillfällen har han varit helt naken.

Den fjärde kvinnan är väninna med en av de tre andra och brukar hjälpa henne att städa, bland annat med fönsterputsning.

– När hon berättade för mig trodde jag först att hon skämtade och jag sa att så farligt kan det väl inte vara, men så när jag stod där och putsade fönster dök han upp och visade sig för mig också, berättar hon för FT.

Vad gjorde du då?

– Jag gömde mig. Jag tyckte det var så genant och samtidigt olustigt hur en människa kan göra så här.

Hon berättar också om en rad händelser som inte finns med i åtalet, men som också upplevts som störande av de drabbade.

– Han har satt lappar med telefonnummer på min bil och stod och vinkade och slickade sig om munnen och ville att jag skulle komma in till honom.

Blev du rädd?

– Nej, jag tyckte mer det var obehagligt, men rädd blev jag inte eftersom jag inte själv bor där. Men min väninna blev ju rädd för så fort hon gick ut följde han efter henne och han lämnade presenter på hennes balkong – han har verkligen förföljt henne. Hon har inte kunnat gå ut ensam, säger kvinnan.

En av grannarna har även fått stå ut med att mannen gått fram till hennes köksfönster och stirrat på henne och slickat sig om munnen. Han har även gått in på hennes uteplats. Mannen ska enligt åtalet också gått ut från sin egen uteplats och ut på en gräsmatta för att onanera vänd mot en annan kvinna som också bor i grannskapet.

Enligt åtalet har mannen begått brotten med uppsåt – och det verkar på beskrivningarna som att han aktivt sökt upp kvinnorna och ville bli sedd.

– Han ställde sig i fönstret så man såg hela honom! Och ibland när man kom dit kunde hans gardiner vara fördragna, men när man kom närmare åkte de isär och så stod han där.

Själv har mannen under förundersökningen nekat till brott. Efter att utredningen drog i gång verkar trakasserierna ha upphört.

– Jag har sett honom men han tittade inte ens åt mitt håll, så nu har det varit lugnt.

Åtalet omfattar fyra åtalspunkter. Samtliga rubriceras sexuellt ofredande och under varje punkt finns en utsatt kvinna. Varje åtalspunkt omfattar enligt åklagaren ett stort antal tillfällen under en period av som längst drygt ett år.

För två av kvinnornas räkning begär åklagaren skadestånd på 5000 kronor vardera för kränkning.