2017-04-20 17:15

2017-04-24 06:50

Så påverkas tv-tittandet

FILIPSTAD: Teracom förebereder en omfattande frekvensomläggning i marknätet

Om du under dagen på tisdag planerar att bänka dig i tv-soffan för att se ditt favoritprogram ska du inte bli bestört om rutan är svart. Teracom planerar nämligen att då genomföra en omfattande frekvensomläggning som utan rätt utrusning även kan komma att påverka tv-tittandet framöver.

För att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet genomför Teracom frekvensomläggningar i hela landet. Tisdagen den 25 april ska flera orter i Värmland, däribland Filipstad, få sitt marknät omlagt.

Teracoms kommunikationschef Marcus Hartmann berättar att detta görs för att säkerställa att tittarna ska få samma utbud som i dag. Han förklarar även mer ingående bakgrunden till arbetet.

Måste lägga om

– Vad det grundar sig i är att regeringen för några år sedan fattade beslut om att ett av de frekvensband som vi sänder ut tv på, i stället ska användas åt något annat, exempelvis mobiltbredband eller ett nytt kommunikationsnät för polisen, räddningstjänsten eller något sådant – det ska hur som helst inte vara för tv längre.

Hartmann menar att de därför nu behöver hitta andra frekvenser för tv-kanalerna.

– Och då måste man göra en frekvensomläggning som påverkar dem som tittar på tv i marknätet för att se till så att de får tillgång till samma antal kanaler som de har i dag.

Arbetet med frekvensomläggningen beräknas starta runt klockan tio på tisdagsförmiddagen och vara klart någon gång runt klockan fem, sex på kvällen.

Hur kommer tv-tittarna att påverkas av det här?

– Den direkta påverkan är under den dagen då man kan uppleva att det är störningar och avbrott eftersom vi stänger ner när vi arbetar med sändarna. Sen när man kommer hem kan det vara så att man behöver göra en kanalsökning på sin tv eller på sin digitalbox. Om man måste det eller inte beror ju lite på – vissa har så att det uppdaterar sig själv men många kommer behöva göra en kanalsökning.

Kanalerna kommer alltså inte att försvinna?

– Det som är, är att – inga kanaler kommer att försvinna, men om man är kund hos Boxer och har ett betal-tv-abonnemang så byter vissa av de kanalerna utsändningsteknik. Men är man kund hos Boxer ska man ha fått den informationen och möjligheten att uppgradera sin utrustning eller få hjälp den vägen. Men alla kanaler kommer alltså finnas kvar, men det kan komma att behövas en kanalsökning. Sen kan det vara så att om man upplever att man tappat kanaler så kan man kontakta Teracoms kundtjänst eller Boxers kundtjänst för att få hjälp med vad det är som har hänt, förklarar Hartmann.

Märks på tisdag

Även andra betal- tv-tittare som i dag inte har DVB-T2 mottagare beöver byta ut sin utustning för att kunna se samma utbud som tidigare.

Går det som tv-tittare att förbereda sig för detta på något vis?

– Det man kan göra är att om man har betal-tv-kanaler i marknätet så kan man kolla att man har rätt utrustning. Men utöver det så är det inte förrän efteråt man kan göra en kanalsökning, de flesta kommer inte kunna göra något innan.

För att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet genomför Teracom frekvensomläggningar i hela landet. Tisdagen den 25 april ska flera orter i Värmland, däribland Filipstad, få sitt marknät omlagt.

Teracoms kommunikationschef Marcus Hartmann berättar att detta görs för att säkerställa att tittarna ska få samma utbud som i dag. Han förklarar även mer ingående bakgrunden till arbetet.

Måste lägga om

– Vad det grundar sig i är att regeringen för några år sedan fattade beslut om att ett av de frekvensband som vi sänder ut tv på, i stället ska användas åt något annat, exempelvis mobiltbredband eller ett nytt kommunikationsnät för polisen, räddningstjänsten eller något sådant – det ska hur som helst inte vara för tv längre.

Hartmann menar att de därför nu behöver hitta andra frekvenser för tv-kanalerna.

– Och då måste man göra en frekvensomläggning som påverkar dem som tittar på tv i marknätet för att se till så att de får tillgång till samma antal kanaler som de har i dag.

Arbetet med frekvensomläggningen beräknas starta runt klockan tio på tisdagsförmiddagen och vara klart någon gång runt klockan fem, sex på kvällen.

Hur kommer tv-tittarna att påverkas av det här?

– Den direkta påverkan är under den dagen då man kan uppleva att det är störningar och avbrott eftersom vi stänger ner när vi arbetar med sändarna. Sen när man kommer hem kan det vara så att man behöver göra en kanalsökning på sin tv eller på sin digitalbox. Om man måste det eller inte beror ju lite på – vissa har så att det uppdaterar sig själv men många kommer behöva göra en kanalsökning.

Kanalerna kommer alltså inte att försvinna?

– Det som är, är att – inga kanaler kommer att försvinna, men om man är kund hos Boxer och har ett betal-tv-abonnemang så byter vissa av de kanalerna utsändningsteknik. Men är man kund hos Boxer ska man ha fått den informationen och möjligheten att uppgradera sin utrustning eller få hjälp den vägen. Men alla kanaler kommer alltså finnas kvar, men det kan komma att behövas en kanalsökning. Sen kan det vara så att om man upplever att man tappat kanaler så kan man kontakta Teracoms kundtjänst eller Boxers kundtjänst för att få hjälp med vad det är som har hänt, förklarar Hartmann.

Märks på tisdag

Även andra betal- tv-tittare som i dag inte har DVB-T2 mottagare beöver byta ut sin utustning för att kunna se samma utbud som tidigare.

Går det som tv-tittare att förbereda sig för detta på något vis?

– Det man kan göra är att om man har betal-tv-kanaler i marknätet så kan man kolla att man har rätt utrustning. Men utöver det så är det inte förrän efteråt man kan göra en kanalsökning, de flesta kommer inte kunna göra något innan.