2016-11-29 06:00

2016-12-01 14:45

Fotbollsstjärna köper ö i Yngen

PERSBERG: Skog och gruvor ingår i affären

Storön i Yngen är intressant ur ett kulturhistoriskt perspektiv, eftersom ön har ett flertal gamla gruvor.
Ön har under året varit till salu och nu fått en köpare – fotbollsstjärnan Christian Wilhelmsson, även kallad Chippen.

Christian Wilhelmssons betydelse för svensk fotboll är stor.

Under sin aktiva karriär hann han med att spela 79 landskamper för Sverige, samt representera klubbar som Mjällby, Anderlecht (Belgien), Nantes (Frankrike), La Coruna (Spanien), Al-Hilal (Saudiarabien) Al Ahli Doha (Qatar) och Los Angeles Galaxy (USA).

Efter karriären har han bosatt sig i Dubai tillsammans med sin fru Oksana Wilhelmsson och parets tre barn.

Och nu tycks Christian Wilhelmsson ta sikte på en ny karriär som skogsfastighetsägare, eftersom han har köpt Storön i Yngen.

Köpehandlingen som har kommit in till myndigheten Lantmäteriet är daterad den 9 september i år, men än är det säljaren Bergvik skog väst som har lagfarten. Christian Wilhelmsson hade till i går måndag på sig att komplettera sin lagfartsansökan med några papper.

Priset för skogsfastigheten, som officiellt går under namnet Yngshyttan 1:384, är inte klart. Mäklaren Areal i Karlstad, som jobbade på uppdrag av Bergvik skog, föreslog i sin presentation av fastigheten prisidén tre miljoner kronor. Taxeringsvärdet för skogsmarken är cirka 2,3 miljoner kronor.

Lillön på köpet

Varför Christian Wilhelmsson har valt att investera i skogsfastigheten är oklart. Hans fru Oksana Wilhelmsson har kopplingar till Karlstad, men det är inte allmänt känt om familjen Wilhelmsson skulle ha kopplingar till Persberg och Filipstad.

Klart är däremot att Christian Wilhelmsson, som skogsägare, får tillgång till två vackra öar, Storön och Lillön som följer med på köpet. Enligt mäklarens presentation av fastigheten är landarealen 63 hektar stor medan vattenarealen är 79 hektar.

På själva ön finns ingen bebyggelse, men den har en historisk betydelse för gruvdriften i Persberg då den har haft 13 olika gruvor där det bröts järnmalm på 1700-talet respektive 1800-talet.

I dag är Storön främst intressant för sin skogsmark. I mäklarens beskrivning framgår det att det finns 61,7 hektar produktiv skogsmark på ön, med ett sammanlagt virkesförråd om cirka 13 300 skogskubikmeter. Av den summan beräknas cirka 11 000 skogskubikmeter vara slutavverkningsskog. Virkesförrädet förväntas bestå av 62 procent tall, 33 procent gran, 3 procent löv och 2 procent björk.

Någon byggrätt, om Christian Wilhelmsson skulle vilja bygga hus på Storön, blir svår att få. Däremot får han jakträtt från tillträdesdagen, liksom fiskerätt i Yngen inom fastighetens vattenområde.

Christian Wilhelmssons betydelse för svensk fotboll är stor.

Under sin aktiva karriär hann han med att spela 79 landskamper för Sverige, samt representera klubbar som Mjällby, Anderlecht (Belgien), Nantes (Frankrike), La Coruna (Spanien), Al-Hilal (Saudiarabien) Al Ahli Doha (Qatar) och Los Angeles Galaxy (USA).

Efter karriären har han bosatt sig i Dubai tillsammans med sin fru Oksana Wilhelmsson och parets tre barn.

Och nu tycks Christian Wilhelmsson ta sikte på en ny karriär som skogsfastighetsägare, eftersom han har köpt Storön i Yngen.

Köpehandlingen som har kommit in till myndigheten Lantmäteriet är daterad den 9 september i år, men än är det säljaren Bergvik skog väst som har lagfarten. Christian Wilhelmsson hade till i går måndag på sig att komplettera sin lagfartsansökan med några papper.

Priset för skogsfastigheten, som officiellt går under namnet Yngshyttan 1:384, är inte klart. Mäklaren Areal i Karlstad, som jobbade på uppdrag av Bergvik skog, föreslog i sin presentation av fastigheten prisidén tre miljoner kronor. Taxeringsvärdet för skogsmarken är cirka 2,3 miljoner kronor.

Lillön på köpet

Varför Christian Wilhelmsson har valt att investera i skogsfastigheten är oklart. Hans fru Oksana Wilhelmsson har kopplingar till Karlstad, men det är inte allmänt känt om familjen Wilhelmsson skulle ha kopplingar till Persberg och Filipstad.

Klart är däremot att Christian Wilhelmsson, som skogsägare, får tillgång till två vackra öar, Storön och Lillön som följer med på köpet. Enligt mäklarens presentation av fastigheten är landarealen 63 hektar stor medan vattenarealen är 79 hektar.

På själva ön finns ingen bebyggelse, men den har en historisk betydelse för gruvdriften i Persberg då den har haft 13 olika gruvor där det bröts järnmalm på 1700-talet respektive 1800-talet.

I dag är Storön främst intressant för sin skogsmark. I mäklarens beskrivning framgår det att det finns 61,7 hektar produktiv skogsmark på ön, med ett sammanlagt virkesförråd om cirka 13 300 skogskubikmeter. Av den summan beräknas cirka 11 000 skogskubikmeter vara slutavverkningsskog. Virkesförrädet förväntas bestå av 62 procent tall, 33 procent gran, 3 procent löv och 2 procent björk.

Någon byggrätt, om Christian Wilhelmsson skulle vilja bygga hus på Storön, blir svår att få. Däremot får han jakträtt från tillträdesdagen, liksom fiskerätt i Yngen inom fastighetens vattenområde.