2016-10-11 06:00

2016-10-11 06:00

Älgjakten inleddes i vargaland

BRATTFORS: Området berörs av tre vargrevir

Tidigt på måndag morgon samlades omkring 35 jägare vid slaktladan i Brattfors. De jagar älg i Brattfors jaktvårdsklubb och älgjakten pågår fram till söndag, med uppehåll på fredagen.
FT var på plats för att följa den inledande jaktdagen.

Innan jaktledaren tar till orda blir det mycket småprat jaktkompisar emellan. Jaktledaren Jan Haglund berättar sedan om årets tilldelning och hur jakten läggs upp. Till sin hjälp har han Mattias Haglund och Alf Hellqvist, båda är vice jaktledare.

– Vi har ganska bra med älg på området jämfört med andra jaktlag, berättar Jan Haglund och konstaterar att många små jaktlag slutar att jaga helt på grund av att det finns för lite älg.

Att älgstammen har minskat under senare år är ett faktum.

– Vi har en tilldelning på fem tjurar och fyra kor i år, samt åtta kalvar. Det är en halvering på de senaste fem åren. Området vi jagar älg på är cirka 8 500 hektar stort, berättar Conny Johansson som varit med i laget sedan slutet på 90-talet.

Den främsta orsaken till att älgstammen minskar är naturligtvis rovdjurstrycket. Området som de jagar älg i berörs nu av tre olika vargrevir, bland annat Brattforsreviret. Det har gjorts flera vargobservationer och det har även hittats spillning från björn.

Släpper hundarna

Trots detta så släpper hundförarna sina jakthundar under jakten. Hittills har det gått bra, men förra året angreps en hund av varg under småviltsjakt. Hunden överlevde dock.

– Det är oroligt men man kan inte banda med hunden som är van att jaga, det är inte roligt att banda med en älghund. Det finns även mark som det inte går att ta sig förbi med hunden i koppel, berättar Teddy Wellander som är en av fem hundförare i laget.

Han har en spikväst på hunden som ska skydda vid eventuellt angrepp på ryggen, men halsen är fortfarande oskyddad.

Även om älgstammen minskar så verkar det ändå finns älg på området just nu. Förhoppningen är att laget ska kunna skjuta hela tilldelningen i år.

Laget har en jägare som är i 20-årsåldern, annars är medelådern hög. Lennart Gustavsson är lagets äldste jägare, han har fyllt 76 år. Han började jaga redan när han var 15 år gammal och har skjutit ett antal älgar genom åren, men han vill inte avslöja hur många.

Följer med ut

FT följer med Lennart ut på pass nummer 20 som ligger vid Stenåshöjden. Vi parkerar bilarna efter skogsvägen och går upp mot passet som ligger en bit från vägen. De andra jägarna åker också ut till sina pass och hundförarna gör sig beredda.

När vi kommer till passet ser vi att det är ganska tät skog och vi konstaterar att älgen måste stanna upp om det ska gå att skjuta här. Temperaturen ligger på cirka sex grader, det blåser och regnet hänger i luften.

Klockan är snart åtta och då drar älgjakten i gång.

– Det är spännande att jaga älg. I dag jagar jag bara älg, men tidigare jagade jag även rådjur.

Det är här under gran- och talltopparna han trivs som allra bäst, även yrkeslivet har han tillbringat i skogen.

– Jag började med att köra häst i skogen och sedan blev det traktor.

Lugn inledning

Till en början är det lugnt på passet, men efter en stund hör Lennart på jaktradion att en annan passkytt har sett en älgtjur. Sedan följer tystnad igen, tills vi hör en jakthund skälla en bit bort. Spänningen stiger för en kort stund, men skallen tystnar så småningom.

Lugnet lägger sig åter över skogen. Men dagen har bara börjat och någonstans därute finns den stora älgtjuren.

Innan jaktledaren tar till orda blir det mycket småprat jaktkompisar emellan. Jaktledaren Jan Haglund berättar sedan om årets tilldelning och hur jakten läggs upp. Till sin hjälp har han Mattias Haglund och Alf Hellqvist, båda är vice jaktledare.

– Vi har ganska bra med älg på området jämfört med andra jaktlag, berättar Jan Haglund och konstaterar att många små jaktlag slutar att jaga helt på grund av att det finns för lite älg.

Att älgstammen har minskat under senare år är ett faktum.

– Vi har en tilldelning på fem tjurar och fyra kor i år, samt åtta kalvar. Det är en halvering på de senaste fem åren. Området vi jagar älg på är cirka 8 500 hektar stort, berättar Conny Johansson som varit med i laget sedan slutet på 90-talet.

Den främsta orsaken till att älgstammen minskar är naturligtvis rovdjurstrycket. Området som de jagar älg i berörs nu av tre olika vargrevir, bland annat Brattforsreviret. Det har gjorts flera vargobservationer och det har även hittats spillning från björn.

Släpper hundarna

Trots detta så släpper hundförarna sina jakthundar under jakten. Hittills har det gått bra, men förra året angreps en hund av varg under småviltsjakt. Hunden överlevde dock.

– Det är oroligt men man kan inte banda med hunden som är van att jaga, det är inte roligt att banda med en älghund. Det finns även mark som det inte går att ta sig förbi med hunden i koppel, berättar Teddy Wellander som är en av fem hundförare i laget.

Han har en spikväst på hunden som ska skydda vid eventuellt angrepp på ryggen, men halsen är fortfarande oskyddad.

Även om älgstammen minskar så verkar det ändå finns älg på området just nu. Förhoppningen är att laget ska kunna skjuta hela tilldelningen i år.

Laget har en jägare som är i 20-årsåldern, annars är medelådern hög. Lennart Gustavsson är lagets äldste jägare, han har fyllt 76 år. Han började jaga redan när han var 15 år gammal och har skjutit ett antal älgar genom åren, men han vill inte avslöja hur många.

Följer med ut

FT följer med Lennart ut på pass nummer 20 som ligger vid Stenåshöjden. Vi parkerar bilarna efter skogsvägen och går upp mot passet som ligger en bit från vägen. De andra jägarna åker också ut till sina pass och hundförarna gör sig beredda.

När vi kommer till passet ser vi att det är ganska tät skog och vi konstaterar att älgen måste stanna upp om det ska gå att skjuta här. Temperaturen ligger på cirka sex grader, det blåser och regnet hänger i luften.

Klockan är snart åtta och då drar älgjakten i gång.

– Det är spännande att jaga älg. I dag jagar jag bara älg, men tidigare jagade jag även rådjur.

Det är här under gran- och talltopparna han trivs som allra bäst, även yrkeslivet har han tillbringat i skogen.

– Jag började med att köra häst i skogen och sedan blev det traktor.

Lugn inledning

Till en början är det lugnt på passet, men efter en stund hör Lennart på jaktradion att en annan passkytt har sett en älgtjur. Sedan följer tystnad igen, tills vi hör en jakthund skälla en bit bort. Spänningen stiger för en kort stund, men skallen tystnar så småningom.

Lugnet lägger sig åter över skogen. Men dagen har bara börjat och någonstans därute finns den stora älgtjuren.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.