2016-10-07 06:00

2016-10-07 06:00

Tillbaka med tro på Filipstad

FILIPSTAD: Christian Liljestrand tar ett steg i taget i Ica Kvantums generationsskifte

Christian Liljestrand har genom sin familj alltid haft ett starkt band till Ica.
Efter tre års ekonomistudier i Kalmar har han nu flyttat hem till Filipstad med siktet på att ta över Ica Kvantum om några år. Men det var nära att han hade valt en annan karriär.
– Efter gymnasiet var jag inställd på att bli byggnadsingenjör, säger han.

Christian Liljestrand har kommit hem till Filipstad.

Han säger att han har stortrivts under sina tre år som ekonomistudent på högskolan i Kalmar, men att det var ett självklart val att komma hem till Filipstad när studierna var klara.

– Jag tycker att det är otroligt kul att vara tillbaka i Filipstad och jag tror verkligen på Filipstads framtid. Det känns kul att få träffa nya och gamla kunder – att vara här känns helt rätt, säger han.

Det var dock inte självklart att han skulle anta utmaningen att en dag bli Ica-handlare. Butiken i Filipstad har varit i familjens ägo sedan många år tillbaka, men efter gymnasiet hade Christian Liljestrand ställt in sig på att flytta till Örebro för att studera till byggnadsingenjör.

– Men det var faktiskt en miss från början som gjorde att det blev det här i stället, säger han och ler.

På något sätt var det som att ödet gick in och styrde.

– Jag missade med en dag att tacka ja till min plats till utbildningen i Örebro. Och då kom jag inte in, säger han.

I det läget fick han stöttning av sin familj.

– De sa åt mig att synd att det blev såhär, men gör någonting bra av det här året. Och så släpptes jag iväg på en butiksledarutbildning inom Ica. Det var faktiskt lite komiskt att det blev så, säger han.

Sammanlagt blev det tre år på Ica i Filipstad efter studenten. Därefter bar det iväg till Kalmar för ekonomistudier.

– Jag hade två valmöjligheter, den ena var att fortsätta att utbildas internt inom Ica, eller att försöka få en bredare grund att stå på med en utbildning på högskolenivå, säger han.

Under tiden på högskolan jobbade han extra på Ica Maxi i Kalmar, liksom engagerade sig i högskolans studentförening där han under sista året blev vice ordförande.

Nu vill han ta tillvara på alla erfarenheter från studenttiden och fortsätta att utveckla Ica Kvantum i Filipstad. Om allt går enligt planen kommer han att ta över butiken om några år. Fram tills dess kommer han att ha rollen som färskvaruchef och fortsätta att utbilda sig inom Icas interna program.

– Vi står inför ett generationsskifte som jag och Roland (Levin, nuvarande ägaren) har lagt upp en plan för tillsammans med HR-avdelningen på Ica Sverige och försäljningschefen för Kvantum. Planen sträcker sig över fyra år.

Det måste kännas skönt att inte bara kastas in i rollen ägare för butiken?

– Ja, det känns bra att få växa in i rollen, eftersom det är så mycket att ta in.

Och när du kommer att ta över butiken, kommer du då att hålla dig inne på kontoret eller vara ute på golvet?

– Jag vill ut och träffa kunderna. När vi kommer att ha kunderna i butiken kommer jag att vilja vara där, på kontoret kan jag vara när vi inte har så många kunder inne.

Den dagliga kontakten med kunderna är det som Christian Liljestrand vill lyfta fram som det bästa med jobbet.

Men allt i livet handlar inte enbart om att jobba.

– Jag kommer aldrig att lägga musiken på is. Jag brinner mycket för den och den är en del av mig, så den släpper jag inte. Jag kommer inte att vara ute och spela så mycket som jag gjorde i somras på Öland och i Kalmar, men jag kommer även att uppträda framöver. Sen har jag även bowlingen där jag den här säsongen ska spela för Nobel i Karlskoga, den är också en del av mig, säger han.

Christian Liljestrand har kommit hem till Filipstad.

Han säger att han har stortrivts under sina tre år som ekonomistudent på högskolan i Kalmar, men att det var ett självklart val att komma hem till Filipstad när studierna var klara.

– Jag tycker att det är otroligt kul att vara tillbaka i Filipstad och jag tror verkligen på Filipstads framtid. Det känns kul att få träffa nya och gamla kunder – att vara här känns helt rätt, säger han.

Det var dock inte självklart att han skulle anta utmaningen att en dag bli Ica-handlare. Butiken i Filipstad har varit i familjens ägo sedan många år tillbaka, men efter gymnasiet hade Christian Liljestrand ställt in sig på att flytta till Örebro för att studera till byggnadsingenjör.

– Men det var faktiskt en miss från början som gjorde att det blev det här i stället, säger han och ler.

På något sätt var det som att ödet gick in och styrde.

– Jag missade med en dag att tacka ja till min plats till utbildningen i Örebro. Och då kom jag inte in, säger han.

I det läget fick han stöttning av sin familj.

– De sa åt mig att synd att det blev såhär, men gör någonting bra av det här året. Och så släpptes jag iväg på en butiksledarutbildning inom Ica. Det var faktiskt lite komiskt att det blev så, säger han.

Sammanlagt blev det tre år på Ica i Filipstad efter studenten. Därefter bar det iväg till Kalmar för ekonomistudier.

– Jag hade två valmöjligheter, den ena var att fortsätta att utbildas internt inom Ica, eller att försöka få en bredare grund att stå på med en utbildning på högskolenivå, säger han.

Under tiden på högskolan jobbade han extra på Ica Maxi i Kalmar, liksom engagerade sig i högskolans studentförening där han under sista året blev vice ordförande.

Nu vill han ta tillvara på alla erfarenheter från studenttiden och fortsätta att utveckla Ica Kvantum i Filipstad. Om allt går enligt planen kommer han att ta över butiken om några år. Fram tills dess kommer han att ha rollen som färskvaruchef och fortsätta att utbilda sig inom Icas interna program.

– Vi står inför ett generationsskifte som jag och Roland (Levin, nuvarande ägaren) har lagt upp en plan för tillsammans med HR-avdelningen på Ica Sverige och försäljningschefen för Kvantum. Planen sträcker sig över fyra år.

Det måste kännas skönt att inte bara kastas in i rollen ägare för butiken?

– Ja, det känns bra att få växa in i rollen, eftersom det är så mycket att ta in.

Och när du kommer att ta över butiken, kommer du då att hålla dig inne på kontoret eller vara ute på golvet?

– Jag vill ut och träffa kunderna. När vi kommer att ha kunderna i butiken kommer jag att vilja vara där, på kontoret kan jag vara när vi inte har så många kunder inne.

Den dagliga kontakten med kunderna är det som Christian Liljestrand vill lyfta fram som det bästa med jobbet.

Men allt i livet handlar inte enbart om att jobba.

– Jag kommer aldrig att lägga musiken på is. Jag brinner mycket för den och den är en del av mig, så den släpper jag inte. Jag kommer inte att vara ute och spela så mycket som jag gjorde i somras på Öland och i Kalmar, men jag kommer även att uppträda framöver. Sen har jag även bowlingen där jag den här säsongen ska spela för Nobel i Karlskoga, den är också en del av mig, säger han.