2016-10-07 06:00

2016-10-07 06:00

60 deltog i stadsvandring i Filipstad

FILIPSTAD: Nils Ferlin skriv sin första dikt som 10-åring

I strålande höstsol mötte ett 60-tal deltagare upp när det på torsdagseftermiddagen var stadsvandring i Filipstad. Lena och Birger Johansson guidade och var överväldigade över att så många kommit för att delta.

Filipstad blev stad 1611 tack vare järnmalmshanteringen i Persberg, Nordmark och Långban.

– Men långt innan, 1413, beviljades Erik av Pommern att han skulle få bryta malmen i området, säger Lena Johansson som guidar. Bakom Kalhyttan fanns en kyrka och det beslutades att den skulle flyttas till Hötorget när Filipstad blev stad. Hötorget var på den tiden stadens centrum.

1694 brann mer än halva Filipstad upp och fler än 80 hus eldhärjades då de var byggda i trä.

– Då skickade man hit soldater som att staden inte fick byggas upp igen, berättar Lena Johansson. Det var ont om trä och det som fanns skulle användas vid malmbrytningen och kolningen. När det gäller malmbrytningen heter det tillmakning och det innebar att man eldade på berget så att det skulle spricka och på det viste fick man fram järnmalmen.

Runt Hötorget finns byggnader från 1700-1800-talet och en av dessa byggdes av en släkting till Selma Lagerlöf som härstammar från Filipstad på sin mors sida. Från Hötorget syns också den gamla kvarnen som i dag är museum, men som från 1867 försåg Wasabröd med mjöl.

Vandringen gick vidare till Asphyttebron som byggdes 1785.

– Asphyttebron byggdes 1785 över Skillerälven och det var vägen till Kristinehamn och Karlstad, säger Lena Johansson. Asphyttebron är lika gammal som kyrkan i Filipstad.

Nils Ferlin står staty i Filipstad dit han flyttade som 10-åring från Karlstad. Ferlin skrev mest dikter, men också en barnbok som heter Lars och Lisa i Stockholm. Som 10-åring i Filipstad skrev Nils Ferlin sin första dikt och den får avsluta denna artikel.

”Jag är en liten gosse jag, som går i skolan varje dag. Och när jag slutat där en gång, så går jag ut i världen på livets smala spång. Och när jag över spången gått får jag skörda vad jag sått”.

Filipstad blev stad 1611 tack vare järnmalmshanteringen i Persberg, Nordmark och Långban.

– Men långt innan, 1413, beviljades Erik av Pommern att han skulle få bryta malmen i området, säger Lena Johansson som guidar. Bakom Kalhyttan fanns en kyrka och det beslutades att den skulle flyttas till Hötorget när Filipstad blev stad. Hötorget var på den tiden stadens centrum.

1694 brann mer än halva Filipstad upp och fler än 80 hus eldhärjades då de var byggda i trä.

– Då skickade man hit soldater som att staden inte fick byggas upp igen, berättar Lena Johansson. Det var ont om trä och det som fanns skulle användas vid malmbrytningen och kolningen. När det gäller malmbrytningen heter det tillmakning och det innebar att man eldade på berget så att det skulle spricka och på det viste fick man fram järnmalmen.

Runt Hötorget finns byggnader från 1700-1800-talet och en av dessa byggdes av en släkting till Selma Lagerlöf som härstammar från Filipstad på sin mors sida. Från Hötorget syns också den gamla kvarnen som i dag är museum, men som från 1867 försåg Wasabröd med mjöl.

Vandringen gick vidare till Asphyttebron som byggdes 1785.

– Asphyttebron byggdes 1785 över Skillerälven och det var vägen till Kristinehamn och Karlstad, säger Lena Johansson. Asphyttebron är lika gammal som kyrkan i Filipstad.

Nils Ferlin står staty i Filipstad dit han flyttade som 10-åring från Karlstad. Ferlin skrev mest dikter, men också en barnbok som heter Lars och Lisa i Stockholm. Som 10-åring i Filipstad skrev Nils Ferlin sin första dikt och den får avsluta denna artikel.

”Jag är en liten gosse jag, som går i skolan varje dag. Och när jag slutat där en gång, så går jag ut i världen på livets smala spång. Och när jag över spången gått får jag skörda vad jag sått”.