2016-10-03 16:47

2016-10-03 16:47

Engagerar sig för världens barn

FILIPSTAD: Ungdomar samlade in pengar för att hjälpa

Sång, dans och konst – kreativiteten var stor när pengar skulle samlas in till Världens barn. Curt Engström, regionansvarig för kampanjen i Värmland, var på plats i Ungdomens hus.
– Det är roligt när ungdomarna engagerar sig.

Förra året samlades över 80 miljoner kronor in till Världens barn. Curt Engström berättar att målsättningen i år är att slå den siffran. Under lördagen gjorde ungdomar från runt om i kommunen vad de kunde för att hjälpa till att nå den visionen.

Ungdomens hus höll öppet hela dagen och bjöd besökarna på olika aktiviteter och uppträdanden. Förutom hembakat fika gick det njuta av vacker sång, skickliga dansframträdanden och konst som ungdomarna själva skapat med färg och material som Vasakyrkan bidragit med.

– Jättetrevligt! Det är kul när ungdomarna gör något och låter sig engageras, det är jätteviktigt, säger Curt Engström, regionsansvarig för Världens barnkampanjen i Värmland.

Hans uppdrag är att informera och inspirera runt om i Värmlands 16 kommuner så att det på olika sätt startas upp insamlingar.

– Jag ska alltså supporta och backa upp ideellt arbetande människor runt om, säger han.

Och just nu, när kampanjen är inne i sitt crescendo, pågår aktiviteter i varenda kommun. Insamlingarna kan dock te sig lite olika.

– Det är väldigt varierande – en del står med bössor andra arrangerar olika aktiviteter. Vi vet inte exakt men omkring 40 000 till 50 000 frivilliga engagerar sig på olika sätt runt om i landet. Världens barn är ju en insamlingskampanj så det är ingen egen organisation, det är alltså inte att jämföra med Röda korset eller Rädda barnen eller så. Det är helt enkelt en insamling som Radiohjälpen är huvudman för och där 15 svenska biståndsorganisationer medverkar, förtydligar Curt.

Just insamlingen på Ungdomens hus ser han som mycket positiv.

– Det är ett härligt tecken på att ungdomar också vill vara med och hjälpa, de här frågorna är liksom inget som är helt ointressant för dem. Ibland pratar vuxna om att ungdomar vill inget, de sitter bara och spelar datorspel, men det är inte riktigt sant – om man lyckas engagera dem så finns det mycket kraft hos dem.

Förra året samlades över 80 miljoner kronor in till Världens barn. Curt Engström berättar att målsättningen i år är att slå den siffran. Under lördagen gjorde ungdomar från runt om i kommunen vad de kunde för att hjälpa till att nå den visionen.

Ungdomens hus höll öppet hela dagen och bjöd besökarna på olika aktiviteter och uppträdanden. Förutom hembakat fika gick det njuta av vacker sång, skickliga dansframträdanden och konst som ungdomarna själva skapat med färg och material som Vasakyrkan bidragit med.

– Jättetrevligt! Det är kul när ungdomarna gör något och låter sig engageras, det är jätteviktigt, säger Curt Engström, regionsansvarig för Världens barnkampanjen i Värmland.

Hans uppdrag är att informera och inspirera runt om i Värmlands 16 kommuner så att det på olika sätt startas upp insamlingar.

– Jag ska alltså supporta och backa upp ideellt arbetande människor runt om, säger han.

Och just nu, när kampanjen är inne i sitt crescendo, pågår aktiviteter i varenda kommun. Insamlingarna kan dock te sig lite olika.

– Det är väldigt varierande – en del står med bössor andra arrangerar olika aktiviteter. Vi vet inte exakt men omkring 40 000 till 50 000 frivilliga engagerar sig på olika sätt runt om i landet. Världens barn är ju en insamlingskampanj så det är ingen egen organisation, det är alltså inte att jämföra med Röda korset eller Rädda barnen eller så. Det är helt enkelt en insamling som Radiohjälpen är huvudman för och där 15 svenska biståndsorganisationer medverkar, förtydligar Curt.

Just insamlingen på Ungdomens hus ser han som mycket positiv.

– Det är ett härligt tecken på att ungdomar också vill vara med och hjälpa, de här frågorna är liksom inget som är helt ointressant för dem. Ibland pratar vuxna om att ungdomar vill inget, de sitter bara och spelar datorspel, men det är inte riktigt sant – om man lyckas engagera dem så finns det mycket kraft hos dem.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.