2016-10-03 15:30

2016-10-03 15:33

En stor dos med kulturkul

FILIPSTAD: Arrangörerna nöjda – "Vi har lärt oss mycket. Det här är bara början"

Från klockan tolv mitt på dagen ända fram till midnatt – programmet var minst sagt välmatat med aktiviteter när Kulturmixen ägde rum. Arrangörerna beskriver premiärtillställningen som ett steg i rätt riktning.

Lördagen började med att besökarna kunde njuta av variationsrika bilder i fotoutställningen Filipstad i fokus, eller stanna till för att prata med lokala författare som samlats i Folkets hus foajé. Barnen fick sedan skratta gott åt tvåmansföreställningen Nasse hittar en bok medan fordonsentusiaster kunde vila ögongen på vackra pärlor som samlats på Viktoriagatan.

Dagen fortskred sedan med filmvisning, uppträdande av Kulturskolan, teatersketcher med PRO:s teatergrupp och Bondböneriket, dansuppvisning av Filipstads folkdansgille, modevisning, fler sång och dansframtädanden av lokala artister så som Andrew Blu, Philip Landeman och Jonny Svensson – bland annat.

Konceptet Kulturmix är helt nytt för i år, bakom satsningen står Filipstadsföretag i samverkan (FFIS) och kommunen. Per-Olov Örtlund, FFIS, kan så här i efterhand konstatera:

– Vissa saker gick riktigt bra, andra saker var mindre besökta, men det var vi lite beredda på. Vi vill ju känna på lite hur det här skulle fungera inför ett annat år. Och det var ett steg i rätt riktning, det får man säga. Vi lär oss en hel del och ser vad vi ska ha ett annat år.

Per-Olov tror mycket på idén att mixa ihop olika kulturgrenar till en enda, härligt matig kompott.

– Egentligen är ju det här en fortsättning av det som förut var Författarfestivalen. Vi ville bredda det och kalla det för kulturmix i stället och det var helt rätt tror jag. Vi avser att fortsätta på den linjen men vi ska se vilken typ av program som passar in bäst, men att det ska vara en mix, den saken är klar.

Lördagen började med att besökarna kunde njuta av variationsrika bilder i fotoutställningen Filipstad i fokus, eller stanna till för att prata med lokala författare som samlats i Folkets hus foajé. Barnen fick sedan skratta gott åt tvåmansföreställningen Nasse hittar en bok medan fordonsentusiaster kunde vila ögongen på vackra pärlor som samlats på Viktoriagatan.

Dagen fortskred sedan med filmvisning, uppträdande av Kulturskolan, teatersketcher med PRO:s teatergrupp och Bondböneriket, dansuppvisning av Filipstads folkdansgille, modevisning, fler sång och dansframtädanden av lokala artister så som Andrew Blu, Philip Landeman och Jonny Svensson – bland annat.

Konceptet Kulturmix är helt nytt för i år, bakom satsningen står Filipstadsföretag i samverkan (FFIS) och kommunen. Per-Olov Örtlund, FFIS, kan så här i efterhand konstatera:

– Vissa saker gick riktigt bra, andra saker var mindre besökta, men det var vi lite beredda på. Vi vill ju känna på lite hur det här skulle fungera inför ett annat år. Och det var ett steg i rätt riktning, det får man säga. Vi lär oss en hel del och ser vad vi ska ha ett annat år.

Per-Olov tror mycket på idén att mixa ihop olika kulturgrenar till en enda, härligt matig kompott.

– Egentligen är ju det här en fortsättning av det som förut var Författarfestivalen. Vi ville bredda det och kalla det för kulturmix i stället och det var helt rätt tror jag. Vi avser att fortsätta på den linjen men vi ska se vilken typ av program som passar in bäst, men att det ska vara en mix, den saken är klar.