2016-09-30 06:00

2016-09-30 06:00

"Man får vara som man är"

HELGPRAT: Ingela Roshamre

Ett bra forum där livets stora och små saker kan diskuteras, där alla är välkomna precis som de är. Dessa orsaker tycker Ingela Roshamre är en god anledning till varför ungdomar ska konfirmera sig.
Hon har nyligen börjat jobba som konfirmandledare inom Filipstads församling.
FT stämde träff för att få veta mer.

Är intresset stort för att konfirmera sig?

– Vi har haft lite problem med att få konfirmander till Filipstad, vi har försökt på lite olika sätt. Just nu har vi runt tio stycken i Filipstad och lika många i Lesjöfors, så på sätt och vis har det ju varit enklare i Lesjöfors faktiskt, det är ju en mindre ort. Men det är väl så att man påverkar varandra, och på en mindre ort är det kanske enklare då.

Vad kommer att hända under de här träffarna?

– Under första träffen är det lite introduktion där vi pratar om vad konfan handlar om. Vi pratar lite om vilka vi är, gör lekar där vi lär känna varandra. Sen kommer vi följa lite olika teman. Andra gången vi träffas så kommer vi ha olika stationer, lite workshops, där vi hanterar olika saker. Det är vi och de unga ledarna som håller i de olika stationerna, jag ska bland annat hålla i en workshop som handlar om att du duger som du är, sedan är det stationer som tar upp dop, sorg, mys, bland annat. Vi kommer också prata lite om vad konfirmationen innebär och bara ha trevligt tillsammans, det blir lite avspänt och avdramatiserat runt hela situationen. Det är tanken.

Har du jobbat inom kyrkan här förut?

– Nej, det är också ganska nytt. Jag började i våras med att hjälpa till lite i barngrupperna och sen så frågade de mig om jag kunde tänka mig att göra det här nu när Lena Grindbo, som haft hand om konfirmanderna tidigare, är tjänstledig. Jag är förväntansfull och nyfiken på det som kommer, det ska bli väldigt roligt att sätta igång med det här!

Vad har du jobbat med innan?

– Jag har jobbat med lite olika saker, en del inom barnomsorgen. Snart ska jag också vara färdigutbildad lärare.

Varför ska man konfirmera sig, vad är en bra orsak?

– Det verkar vara en väldig sammanhållning här i grupperna och de gör mycket roliga och utvecklande saker. Man pratar om allt – från livet till döden. Och om sådant som man kanske inte får möjlighet att ventilera i skolan eller på fritiden, här får man tillfälle att prata om allvarliga saker. Och även om roliga saker. Det brukar vara vissa teman som sagt, tillexempel Kär och galen. Det är en stor anledning tycker jag till att man ska passa på – man får en chans att bli lyssnad på, precis som man är, under lugna förhållanden.

– Några som egentligen är bättre på att sätta ord på varför man ska konfirmera sig är de unga ledarna, säger Ingela och plockar fram sin telefon för att visa ett sms hon mottagit när hon ställt samma fråga till en av de unga ledarna.

”Man träffar så otroligt många nya vänner, vi lär oss hur vi ska tänka i olika livssituationer, man får möjlighet att utvecklas inom sig själv och inom sin tro, vi får ”verktyg” som kan hjälpa oss i livet, vi får åka på oförglömliga läger och vi gör många roliga saker ihop” är några av anledningarna.

6 Om man blir sugen på att konfirmera sig och har åldern inne, hur gör man då?

– Man kan anmäla sig på www.svenskakyrkan.se/filipstad, eller så tar man kontakt med mig direkt.

Är intresset stort för att konfirmera sig?

– Vi har haft lite problem med att få konfirmander till Filipstad, vi har försökt på lite olika sätt. Just nu har vi runt tio stycken i Filipstad och lika många i Lesjöfors, så på sätt och vis har det ju varit enklare i Lesjöfors faktiskt, det är ju en mindre ort. Men det är väl så att man påverkar varandra, och på en mindre ort är det kanske enklare då.

Vad kommer att hända under de här träffarna?

– Under första träffen är det lite introduktion där vi pratar om vad konfan handlar om. Vi pratar lite om vilka vi är, gör lekar där vi lär känna varandra. Sen kommer vi följa lite olika teman. Andra gången vi träffas så kommer vi ha olika stationer, lite workshops, där vi hanterar olika saker. Det är vi och de unga ledarna som håller i de olika stationerna, jag ska bland annat hålla i en workshop som handlar om att du duger som du är, sedan är det stationer som tar upp dop, sorg, mys, bland annat. Vi kommer också prata lite om vad konfirmationen innebär och bara ha trevligt tillsammans, det blir lite avspänt och avdramatiserat runt hela situationen. Det är tanken.

Har du jobbat inom kyrkan här förut?

– Nej, det är också ganska nytt. Jag började i våras med att hjälpa till lite i barngrupperna och sen så frågade de mig om jag kunde tänka mig att göra det här nu när Lena Grindbo, som haft hand om konfirmanderna tidigare, är tjänstledig. Jag är förväntansfull och nyfiken på det som kommer, det ska bli väldigt roligt att sätta igång med det här!

Vad har du jobbat med innan?

– Jag har jobbat med lite olika saker, en del inom barnomsorgen. Snart ska jag också vara färdigutbildad lärare.

Varför ska man konfirmera sig, vad är en bra orsak?

– Det verkar vara en väldig sammanhållning här i grupperna och de gör mycket roliga och utvecklande saker. Man pratar om allt – från livet till döden. Och om sådant som man kanske inte får möjlighet att ventilera i skolan eller på fritiden, här får man tillfälle att prata om allvarliga saker. Och även om roliga saker. Det brukar vara vissa teman som sagt, tillexempel Kär och galen. Det är en stor anledning tycker jag till att man ska passa på – man får en chans att bli lyssnad på, precis som man är, under lugna förhållanden.

– Några som egentligen är bättre på att sätta ord på varför man ska konfirmera sig är de unga ledarna, säger Ingela och plockar fram sin telefon för att visa ett sms hon mottagit när hon ställt samma fråga till en av de unga ledarna.

”Man träffar så otroligt många nya vänner, vi lär oss hur vi ska tänka i olika livssituationer, man får möjlighet att utvecklas inom sig själv och inom sin tro, vi får ”verktyg” som kan hjälpa oss i livet, vi får åka på oförglömliga läger och vi gör många roliga saker ihop” är några av anledningarna.

6 Om man blir sugen på att konfirmera sig och har åldern inne, hur gör man då?

– Man kan anmäla sig på www.svenskakyrkan.se/filipstad, eller så tar man kontakt med mig direkt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.