2016-09-29 12:18

2016-09-29 12:18

Mozart först ut i höst

FILIPSTAD: Operapremiären hålls något senare

Visst blir det opera på Folkets hus i Filipstad även i höst.
Den första livesändningen som visas från Metropolitan blir ett mästerverk av Mozart – Don Giovanni.

Livesändningarna från andra sidan Atlanten, närmare bestämt från New York, startade för tio år sedan och har sedan dess blivit en mycket uppskattad höjdpunkt då operaföreställningarna visas hos flera svenska biosalonger.

Föreningen Folkets hus och parker, som gör dessa operasändningar möjliga, beskriver kommande höst och vårs operaprogram som en triumf för svenska operasångerskor då totalt tre svenskor framträder i de olika uppsättningarna.

Först ut bland dessa är Nina Stemme som än en gång ikläder sig rollen som Isolde i den klassiska Tristan och Isolde. Denna uppsättning äger rum den 8 oktober och är först ut bland livesändningarna, dock kommer den inte visas i Filipstad på grund av kommande omorganisering av Folkets hus-verksamheten.

Uppehåll till januari

Traktens operatörstande publik får i stället ge sig till tåls till den 22 oktober då Don Giovanni visas. För den svenska sånginsatsen svarar här Malin Byström som tar sig an karaktären Donna Elvira.

Operaföreställningarna gör sedan ett uppehåll fram till den 7 januari, då visas Verdis föreställning Nabucco.

Därefter följer ytterligare fem föreställningar – Romeo och Julia visas den 24 januari, Rusalka den 25 februari (där svenska Katarina Dalayman spelar Den utländska prinsessan), La Traviata den 11 mars, Idomeneo den 25 mars, Eugen Onegin den 22 mars och Rosenkavaljeren som avslutar denna gångs livesändningar visas den 13 maj.

Livesändningarna från andra sidan Atlanten, närmare bestämt från New York, startade för tio år sedan och har sedan dess blivit en mycket uppskattad höjdpunkt då operaföreställningarna visas hos flera svenska biosalonger.

Föreningen Folkets hus och parker, som gör dessa operasändningar möjliga, beskriver kommande höst och vårs operaprogram som en triumf för svenska operasångerskor då totalt tre svenskor framträder i de olika uppsättningarna.

Först ut bland dessa är Nina Stemme som än en gång ikläder sig rollen som Isolde i den klassiska Tristan och Isolde. Denna uppsättning äger rum den 8 oktober och är först ut bland livesändningarna, dock kommer den inte visas i Filipstad på grund av kommande omorganisering av Folkets hus-verksamheten.

Uppehåll till januari

Traktens operatörstande publik får i stället ge sig till tåls till den 22 oktober då Don Giovanni visas. För den svenska sånginsatsen svarar här Malin Byström som tar sig an karaktären Donna Elvira.

Operaföreställningarna gör sedan ett uppehåll fram till den 7 januari, då visas Verdis föreställning Nabucco.

Därefter följer ytterligare fem föreställningar – Romeo och Julia visas den 24 januari, Rusalka den 25 februari (där svenska Katarina Dalayman spelar Den utländska prinsessan), La Traviata den 11 mars, Idomeneo den 25 mars, Eugen Onegin den 22 mars och Rosenkavaljeren som avslutar denna gångs livesändningar visas den 13 maj.