2016-09-27 06:00

2016-09-27 06:00

Headagen nästa

FILIPSTAD: På med vandringskängorna på söndag

En av höstens verkliga högtidsdagar närmar sig. Söndagen den 2 oktober är det Headagen, med chans till en höstfager vandring på Brattforsheden.

Förra året kom 420 vuxna och 60 barn för att vandra och svara på tipsfrågor längs den natursköna vandringsleden. I år är sig evenemanget likt sedan i fjol: man tar sig till Ångsågen och därifrån väntar busstransport till själva vandringens startpunkt. Sedan är det bara att traska på i valfri takt tills man åter når Ångsågen.

Längs vägen väntar tipsfrågor, men också chans till fika – korv, saft och kaffe kan man förvänta sig. Mera i matväg blir det vid Brattfors bygdegård, där det också år blir kolbullestekning.

Headagen har blivit en långvarig tradition och även om arrangörerna varierat konceptet lite grann genom årens lopp, är grundidén samma som alltid: att ge folk chansen att upptäcka skönheten på Brattforsheden.

Rundslinga nästa?

För framtiden smids det för övrigt vissa planer på en ny sträckning, för att man ska kunna ha start och mål på samma ställe och därmed slippa krångla med bussar.

Idén med en rundslinga är något som Lennart Svensson i Molkom stöttar. Han är aktiv Headagsarrangör, men vandrar ofta på Hea också i vardagslag. Han vill gärna att folk ska upptäcka fler fina ställen på heden.

– Det finns många fina sträckor att gå, påminner han och visst har han flera förslag i bakfickan.

Redan i år plockar han förresten fram ett ess ur rockärmen när han designat en gourmetsoffa, som de som tar sig till Brattfors bygdegård kan tävla om. Det är en trädgårdssoffa som har fått utfällbara små bord på armstöden.

– Där kan man sätta sig och vila och sen kan man fälla ut bordet och sätta kaffe och en äggsmörgås där och eftersom det heter gourmetsoffa går det bra med räksmörgås och ett glas vin också!

Vid sin egen station på hea bjuder han i år på smakprov på bröd bakat på svedjeråg – inte glamoröst men historiskt!

Förra året kom 420 vuxna och 60 barn för att vandra och svara på tipsfrågor längs den natursköna vandringsleden. I år är sig evenemanget likt sedan i fjol: man tar sig till Ångsågen och därifrån väntar busstransport till själva vandringens startpunkt. Sedan är det bara att traska på i valfri takt tills man åter når Ångsågen.

Längs vägen väntar tipsfrågor, men också chans till fika – korv, saft och kaffe kan man förvänta sig. Mera i matväg blir det vid Brattfors bygdegård, där det också år blir kolbullestekning.

Headagen har blivit en långvarig tradition och även om arrangörerna varierat konceptet lite grann genom årens lopp, är grundidén samma som alltid: att ge folk chansen att upptäcka skönheten på Brattforsheden.

Rundslinga nästa?

För framtiden smids det för övrigt vissa planer på en ny sträckning, för att man ska kunna ha start och mål på samma ställe och därmed slippa krångla med bussar.

Idén med en rundslinga är något som Lennart Svensson i Molkom stöttar. Han är aktiv Headagsarrangör, men vandrar ofta på Hea också i vardagslag. Han vill gärna att folk ska upptäcka fler fina ställen på heden.

– Det finns många fina sträckor att gå, påminner han och visst har han flera förslag i bakfickan.

Redan i år plockar han förresten fram ett ess ur rockärmen när han designat en gourmetsoffa, som de som tar sig till Brattfors bygdegård kan tävla om. Det är en trädgårdssoffa som har fått utfällbara små bord på armstöden.

– Där kan man sätta sig och vila och sen kan man fälla ut bordet och sätta kaffe och en äggsmörgås där och eftersom det heter gourmetsoffa går det bra med räksmörgås och ett glas vin också!

Vid sin egen station på hea bjuder han i år på smakprov på bröd bakat på svedjeråg – inte glamoröst men historiskt!