2016-09-27 16:44

2016-09-27 16:44

Föreslår att säga ja

REGIONINDELNINGSFRÅGAN: På måndag sammanträder kommunstyrelsen

Ja till förslaget att låta Värmland ingå i en storregion med Västra Götaland.
Så lyder Filipstads kommuns förslag till remissvar i regionindelningsfrågan.

Den föreslagna regionindelningen har skickats på remiss till landets kommuner. Senast den 6 oktober måste kommunernas yttranden ha landat hos finansdepartementet. För att komma fram till vilket svar Filipstad ska lämna i frågan, hålls på måndag morgon ett kommunstyrelsesammanträde där saken ska diskuteras.

Svarsförslaget som då kommer presenteras bifaller indelningskommitténs föreslag, det vill säga att Filipstad och Värmland ska tillhöra Västra Götalandsregionen.

Detta förslag har upprättats av kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) och kommunchef Claes Hultgren.

I sitt förslag skriver de:

”Visserligen skulle det för Filipstads kommun vara en fördel rent geografiskt att tillhöra Svealand. Men sammanvägt är sambandet med Karlstad och övriga Värmland och vikten av att en ny regional indelning kommer till stånd viktigare argument.”

Oppositionen i Filipstad har många gånger uttryckt ett ogillande till indelningsförslaget. Moderaterna har förespråkat att Värmland ska bilda en egen region. Vid en sammanslagning har M dock ansett Svealandsregionen som mer lämplig.

Vilket svar Filipstad lämnar fastställs som nämnt på måndag.

Den föreslagna regionindelningen har skickats på remiss till landets kommuner. Senast den 6 oktober måste kommunernas yttranden ha landat hos finansdepartementet. För att komma fram till vilket svar Filipstad ska lämna i frågan, hålls på måndag morgon ett kommunstyrelsesammanträde där saken ska diskuteras.

Svarsförslaget som då kommer presenteras bifaller indelningskommitténs föreslag, det vill säga att Filipstad och Värmland ska tillhöra Västra Götalandsregionen.

Detta förslag har upprättats av kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) och kommunchef Claes Hultgren.

I sitt förslag skriver de:

”Visserligen skulle det för Filipstads kommun vara en fördel rent geografiskt att tillhöra Svealand. Men sammanvägt är sambandet med Karlstad och övriga Värmland och vikten av att en ny regional indelning kommer till stånd viktigare argument.”

Oppositionen i Filipstad har många gånger uttryckt ett ogillande till indelningsförslaget. Moderaterna har förespråkat att Värmland ska bilda en egen region. Vid en sammanslagning har M dock ansett Svealandsregionen som mer lämplig.

Vilket svar Filipstad lämnar fastställs som nämnt på måndag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.