2016-09-23 06:00

2016-09-24 07:20

"Man måste våga för att vinna"

VECKANS FÖRETAG: Direkt efter studenten startade hon eget – i år firar Caroline Jansson elva år som egenföretagare

Yrkesvalet var till en börja inte lätt – polis eller frisör? När hon tillslut bestämde sig för det sistnämnda fanns inte längre någon tvekan.
Av beslutsamhet och tron på att följa sina drömmar byggde Caroline Jansson sedan sitt företag. I dag har hon drivit eget inom frisörbranschen i elva år. Vad hon under denna tid fått erfara är att frisör är så mycket mer än bara ett hantverksyrke.

– Nu ska färgen få sitta i 40 minuter, sedan är det dags att skölja.

Caroline drar en sista gång med penselns rödorangefärgade strån genom håret på kunden som sitter i frisörstolen. Kvinnan gör sig bekväm – plockar upp ett av de otaliga magasin som ligger på bordet framför henne, lutar sig tillbaks och gör sig redo för en avkopplande stund.

– Ja, jag tror faktiskt det är så, många känner sig avslappnade när de går till frisören. Flera kunder har även sagt att de trivs väldigt bra i den här lokalen, och det gör jag också! säger Caroline.

Att hon stannat kvar och under tio års tid drivit sitt företag Frisyrtrollet på ett och samma ställe här på Vikgatan i Filipstad, är kanske därför inte så konstigt. Caroline berättar att det var när hon skulle söka in till gymnasiet som hon bestämde sig för att det var frisöryrket hon ville satsa på och inget annat.

– Jag minns att jag sa till mamma: Kommer jag inte in ska jag inte gå i skolan mer! Jag ville så gärna gå där i Karlskoga, det fanns inget annat. Och jag kom in, det var verkligen en jättebra utbildning.

”Aldrig ångrat det”

Caroline började sedan sin yrkesbana med att hyra en stol på en annan salong. Lång tid hann dock inte passera innan hon visste att det var en annan väg hon var ämnad att vandra.

– Jag kände att jag ville stå på egna ben, så jag beslutade mig, tog steget och startade eget. Och det har jag aldrig ångrat!

Caroline hymlar dock inte med att det vissa dagar skulle vara skönt med ett åtta-till-fem-jobb, men menar samtidigt att alla fördelar med att vara sin egen chef starkt väger upp de stunderna.

– Det är väl friheten som många egenföretagare pratar om, att till viss del kunna styra sin tid själv. Om tio år? Ja, då håller jag nog fortfarande på, kanske till och med på samma ställe! Jag kan faktiskt inte se mig själv göra något annat.

Vad som får Caroline att älska sin profession så starkt är delvis den kreativa utmaningen – branschen är i ständig förnyelse och det gäller att hänga med bland trender, metoder och hårprodukter. Men, den allra största orsaken till den icke falnande glöden är mötet människor emellan. Att träffas som frisör och kund men skiljas utan epitet annat än människor, ibland kanske med något djupare som en groende vänskap, är en god lön.

– En del som kommer till mig för att klippa sig eller färga håret har följt mig sedan min praktik. Det känns fantastiskt roligt, sånt värmer.

Långa dagar och hembesök

En vanlig arbetsdag i Carolines liv startar vid klockan tio på förmiddagen då hon öppnar salongen. Sedan avlöser klippningar och hårfärgningar varandra. Tio, elva timmar senare är det dags att ta kvällen.

– Det blir en hel del långa dagar, det är så det är. Men det är roligt och varierande. Jag gör bland annat en del hembesök, det är alltid så uppskattat och det ger även mig så himla mycket.

När Caroline ser tillbaks på sina yrkesverksamma år så här långt, finns det många fina stunder att glädjas åt. Något hon kommer att tänka på var då hon deltog i samarbetet Gör om mig. Personer stylades om med nya kläder, ny frisyr och nya träningsrutiner.

– Det var jättekul! Det var ett samarbete med andra företagare. Sedan har det varit en del visningar och modeshower som jag färgat och fixat till, berättar hon.

Att frisör skulle vara ett rent hantverksyrke stämmer inte fullt ut. För visst är det så att frisörer också delvis fungerar som psykologer?

– Haha, ja så skulle man kunna säga. Man får höra en hel del och det är väl det att folk känner sig avslappnade här, det kanske är lättare att prata om saker med någon helt utomstående, tror Caroline.

Som nämnt var det dels beslutsamhet och dels övertygelsen att följa sitt hjärtas dröm, som fick Caroline att starta eget. Resan hit där hon befinner sig i dag, har fört med sig stor kunskap och god lärdom. Och ska hon dela med sig något av detta är det att:

– Man måste våga för att vinna. Gör det bara. Det är mycket jobb med allt och mycket att sätta sig in i men det är absolut värt det. Jobbar man hårt i början har man igen det sen. Jag fick tillexempel inget starta eget-bidrag när jag drog igång, jag var för ung. Men jag tog ett lån för att köpa in det nödvändigaste när jag skulle öppna salongen, det funkade. Det gäller att våga.

Årets företagsklimatsrankning presenterades i veckan. Detta års undersökning visade att Filipstad klättrat flera placeringar jämfört med i fjol. Hur är det att vara företagare i den här kommunen tycker du?

– Jag tycker det är bra. Det görs en hel del för företagare och det finns väldigt många som driver företag här.

– Nu ska färgen få sitta i 40 minuter, sedan är det dags att skölja.

Caroline drar en sista gång med penselns rödorangefärgade strån genom håret på kunden som sitter i frisörstolen. Kvinnan gör sig bekväm – plockar upp ett av de otaliga magasin som ligger på bordet framför henne, lutar sig tillbaks och gör sig redo för en avkopplande stund.

– Ja, jag tror faktiskt det är så, många känner sig avslappnade när de går till frisören. Flera kunder har även sagt att de trivs väldigt bra i den här lokalen, och det gör jag också! säger Caroline.

Att hon stannat kvar och under tio års tid drivit sitt företag Frisyrtrollet på ett och samma ställe här på Vikgatan i Filipstad, är kanske därför inte så konstigt. Caroline berättar att det var när hon skulle söka in till gymnasiet som hon bestämde sig för att det var frisöryrket hon ville satsa på och inget annat.

– Jag minns att jag sa till mamma: Kommer jag inte in ska jag inte gå i skolan mer! Jag ville så gärna gå där i Karlskoga, det fanns inget annat. Och jag kom in, det var verkligen en jättebra utbildning.

”Aldrig ångrat det”

Caroline började sedan sin yrkesbana med att hyra en stol på en annan salong. Lång tid hann dock inte passera innan hon visste att det var en annan väg hon var ämnad att vandra.

– Jag kände att jag ville stå på egna ben, så jag beslutade mig, tog steget och startade eget. Och det har jag aldrig ångrat!

Caroline hymlar dock inte med att det vissa dagar skulle vara skönt med ett åtta-till-fem-jobb, men menar samtidigt att alla fördelar med att vara sin egen chef starkt väger upp de stunderna.

– Det är väl friheten som många egenföretagare pratar om, att till viss del kunna styra sin tid själv. Om tio år? Ja, då håller jag nog fortfarande på, kanske till och med på samma ställe! Jag kan faktiskt inte se mig själv göra något annat.

Vad som får Caroline att älska sin profession så starkt är delvis den kreativa utmaningen – branschen är i ständig förnyelse och det gäller att hänga med bland trender, metoder och hårprodukter. Men, den allra största orsaken till den icke falnande glöden är mötet människor emellan. Att träffas som frisör och kund men skiljas utan epitet annat än människor, ibland kanske med något djupare som en groende vänskap, är en god lön.

– En del som kommer till mig för att klippa sig eller färga håret har följt mig sedan min praktik. Det känns fantastiskt roligt, sånt värmer.

Långa dagar och hembesök

En vanlig arbetsdag i Carolines liv startar vid klockan tio på förmiddagen då hon öppnar salongen. Sedan avlöser klippningar och hårfärgningar varandra. Tio, elva timmar senare är det dags att ta kvällen.

– Det blir en hel del långa dagar, det är så det är. Men det är roligt och varierande. Jag gör bland annat en del hembesök, det är alltid så uppskattat och det ger även mig så himla mycket.

När Caroline ser tillbaks på sina yrkesverksamma år så här långt, finns det många fina stunder att glädjas åt. Något hon kommer att tänka på var då hon deltog i samarbetet Gör om mig. Personer stylades om med nya kläder, ny frisyr och nya träningsrutiner.

– Det var jättekul! Det var ett samarbete med andra företagare. Sedan har det varit en del visningar och modeshower som jag färgat och fixat till, berättar hon.

Att frisör skulle vara ett rent hantverksyrke stämmer inte fullt ut. För visst är det så att frisörer också delvis fungerar som psykologer?

– Haha, ja så skulle man kunna säga. Man får höra en hel del och det är väl det att folk känner sig avslappnade här, det kanske är lättare att prata om saker med någon helt utomstående, tror Caroline.

Som nämnt var det dels beslutsamhet och dels övertygelsen att följa sitt hjärtas dröm, som fick Caroline att starta eget. Resan hit där hon befinner sig i dag, har fört med sig stor kunskap och god lärdom. Och ska hon dela med sig något av detta är det att:

– Man måste våga för att vinna. Gör det bara. Det är mycket jobb med allt och mycket att sätta sig in i men det är absolut värt det. Jobbar man hårt i början har man igen det sen. Jag fick tillexempel inget starta eget-bidrag när jag drog igång, jag var för ung. Men jag tog ett lån för att köpa in det nödvändigaste när jag skulle öppna salongen, det funkade. Det gäller att våga.

Årets företagsklimatsrankning presenterades i veckan. Detta års undersökning visade att Filipstad klättrat flera placeringar jämfört med i fjol. Hur är det att vara företagare i den här kommunen tycker du?

– Jag tycker det är bra. Det görs en hel del för företagare och det finns väldigt många som driver företag här.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.