2016-09-22 16:28

2016-09-22 16:28

Fartfylld lördag stundar

FILIPSTAD: Veteranbilar intar grusgropen för att köra Hot rod rumble

Deltagarrekord och finväder – prognoserna inför helgens veteranfordonstävling ser just nu mycket lovande ut.
Förutom kära återseenden utlovar arrangörerna även spännande debutanter i startfältet.
– Vi har också en sak vi skulle vilja be publiken, säger Tommy Borg.

Hjulhäljas tävlingsarrangemang är vida kända – inte bara inom Filipstads kommun och Svea rike utan även i flera av våra grannländer.

Och nu har det blivit dags för ännu en veteranfordonsfest – på lördag den 24 september körs den årliga hösttävlingen Hot rod rumble – sideways in the dirt på Flottuvans motorstadio.

Bara bilar

Denna regularitetstävling är på många sätt lik de andra veteranfordonsarrangemang som föreningen med framgång brukar anordna – skillnaden denna gång jämfört med racet som kördes i grusgropen i vintras är att nu får endast bilar delta.

– Vi har aldrig kört motorcyklar ute i grusgropen. Framför allt beror det på olycksrisken, vi vill minimera eventuella skador som kan uppstå. I vintras körde vi däremot motorcyklar där ute, men då var den tävlingen en ersättningstävling för Färnsjörepan som uteblev. Dit var det ju motorcyklar som var anmälda och då kunde man ju inte bara ta bort dom när tävlingen inte blev av på isen. Och då är det ju lite annorlunda – det är halt, det är is, det går inte lika fort, säger Tommy Borg en av Hjulhäljas eldsjälar.

Veckan som gått har varit hektisk för föreningen – många timmar har gått åt till att finslipa inför tävlingen.

– Vi vill ju att det ska flyta på så smidigt som möjligt, säger Tommy som samtidigt vill be publiken att tänka på vissa saker för att undvika trafikkaos.

– Vi har ju vissa skyldigheter mot räddningstjänst och så vidare, att hålla vägbanan ut mot tävlingsområdet fri. Därför ber vi att man följer de hänvisningar som ges när man parkerar. när man åker in till Flottuvan från industriområdet är det bra om man inte vänder och åker tillbaka i motsatt riktning – man åker från tävlingen i den riktning man kommer in och fortsätter runt Färnsjön.

Vägen till motorstadions entré via Kalhytteområdet ser föreningen att publiken helst undviker helt.

– Om man ändå tar den vägen får man faktiskt vända och ta sig ut åt samma håll man kom, säger Tommy.

Tror på härlig lördag

Med goda väderprognoser och med ett 40-tal anmälda ekipage tror Tommy att helgen kommer bjuda på ett härligt arrangemang.

– Det deltagarantalet vi har nu är faktiskt rekord när det kommer till en tävling med bara bilar. Och vädret verkar vi ha med oss så det kan ju inte bli bättre! Och som vanligt har vi frivillig entré. Det betyder inte att det är gratis, utan man får ge vad man tycker det är värt. Kommer det en barnfamilj ska de ha råd att gå in. Så vill man gå ut och se något roligt och inte vill att det ska kosta skjortan då ska man vara där ute på lördag! Det kommer bli kul!

Hjulhäljas tävlingsarrangemang är vida kända – inte bara inom Filipstads kommun och Svea rike utan även i flera av våra grannländer.

Och nu har det blivit dags för ännu en veteranfordonsfest – på lördag den 24 september körs den årliga hösttävlingen Hot rod rumble – sideways in the dirt på Flottuvans motorstadio.

Bara bilar

Denna regularitetstävling är på många sätt lik de andra veteranfordonsarrangemang som föreningen med framgång brukar anordna – skillnaden denna gång jämfört med racet som kördes i grusgropen i vintras är att nu får endast bilar delta.

– Vi har aldrig kört motorcyklar ute i grusgropen. Framför allt beror det på olycksrisken, vi vill minimera eventuella skador som kan uppstå. I vintras körde vi däremot motorcyklar där ute, men då var den tävlingen en ersättningstävling för Färnsjörepan som uteblev. Dit var det ju motorcyklar som var anmälda och då kunde man ju inte bara ta bort dom när tävlingen inte blev av på isen. Och då är det ju lite annorlunda – det är halt, det är is, det går inte lika fort, säger Tommy Borg en av Hjulhäljas eldsjälar.

Veckan som gått har varit hektisk för föreningen – många timmar har gått åt till att finslipa inför tävlingen.

– Vi vill ju att det ska flyta på så smidigt som möjligt, säger Tommy som samtidigt vill be publiken att tänka på vissa saker för att undvika trafikkaos.

– Vi har ju vissa skyldigheter mot räddningstjänst och så vidare, att hålla vägbanan ut mot tävlingsområdet fri. Därför ber vi att man följer de hänvisningar som ges när man parkerar. när man åker in till Flottuvan från industriområdet är det bra om man inte vänder och åker tillbaka i motsatt riktning – man åker från tävlingen i den riktning man kommer in och fortsätter runt Färnsjön.

Vägen till motorstadions entré via Kalhytteområdet ser föreningen att publiken helst undviker helt.

– Om man ändå tar den vägen får man faktiskt vända och ta sig ut åt samma håll man kom, säger Tommy.

Tror på härlig lördag

Med goda väderprognoser och med ett 40-tal anmälda ekipage tror Tommy att helgen kommer bjuda på ett härligt arrangemang.

– Det deltagarantalet vi har nu är faktiskt rekord när det kommer till en tävling med bara bilar. Och vädret verkar vi ha med oss så det kan ju inte bli bättre! Och som vanligt har vi frivillig entré. Det betyder inte att det är gratis, utan man får ge vad man tycker det är värt. Kommer det en barnfamilj ska de ha råd att gå in. Så vill man gå ut och se något roligt och inte vill att det ska kosta skjortan då ska man vara där ute på lördag! Det kommer bli kul!