2016-09-22 16:34

2016-09-22 16:34

Bjuder upp till dans på Folkets hus

HELGPRAT: Kusinerna Jonny Jönsson och Thomas "Massi" Schön – arrangören och underhållaren

På lördag kväll blir det svängigt hålligång på Folkets hus i Lesjöfors. Det buggvänliga dansbandet Xplays lovar då att göra allt i sin makt för att inga fötter ska stå stilla.
FT ringde upp Folkets hus-föreningens ordförande Jonny Jönsson och hans kusin Thomas ”Massi” Schön, bandets trummis och sångare, för att höra om förväntningarna inför helgen.

1 Jonny, är det populärt med dans i Lesjöfors?

– Det vi har arrangerat tidigare har varit bra. Men det var många år sedan vi hade en renodlad danskväll, så vi vill pröva och hoppas att det finns en efterfrågan bland de som gillar att gå ut och dansa. Det har inte varit mer än sporadiskt med sådana här arrangemang förut, men nu har vi försökt att få till det mera återkommande, en gång i månanden. Vi har gjort en spelkalender om vad som kommer att ske under hösten här. Vi försöker också framöver att vända oss till lite olika målgrupper.

2 Den här helgen är det Xplays som spelar, där medverkar din kusin Thomas?

– Ja, det stämmer. Det var genom honom som jag fick tag i det här bandet. Vi har ju lite gemensamt – jag fick ju för ett antal år sedan Lesjöforsprofilpriset och han har ju blivit utsedd till Motalaprofil, vi jobbar för samma saker men på olika ställen i landet.

3 Och Thomas, du kommer på besök i din kusins hemtrakter.

– Ja, vårt band är relativt starka i de regionerna – norra Närke och Värmland. Det ska bli riktigt kul. Jonny och jag har umgåtts rätt mycket i livet. Jag var väldigt mycket i Filipstad som barn, jag brukade vara hos Jonny hela somrarna så jag har rätt bra koll på området. Eftersom vi jobbar med lite samma saker, jag jobbar med evenemang här i Motala, försöker vi att hjälpa varandra Jonny och jag.

4 Vilka är X-plays?

– Vi är ett deltidsdansband som är på väg åt rätt håll, vi har bland annat precis släppt en skiva. Vi känner att vi börjar få vingar och vill försöka prova dem. Vi har funnits i sex år, spelat uppe i Malung i fem år på Dansbandsveckan tillsammans med ett antal större band. Vi har bland annat spelat med Wahlströms, Blender, Casanovas, Sannex och dom här. För vår del handlar det om att vi inte har gjort oss ett namn riktigt än, men vi försöker jobba på det.

5 Dansbandsmusik kommer ni bjuda på, såklart, men vilken typ av dansbandsmusik spelar ni?

– Det är lite mer åt det moderna hållet, lite åt bugghållet. Just bland buggarna brukar vi vara rätt så populära. Vi kör ju lite klassiskt också och blandar upp det med snabba låtar och lugna.

6 Det är ju ganska populärt nu med dansband, vad är det som lockar med den här musiken?

– Jag tror det är så, eller jag hoppas i alla fall att det är så, att gamla traditioner med svensk dansmusik börjar bära frukt igen. Det har ju varit en liten svacka i några år men nu känns det som om det är på väg åt rätt håll faktiskt. Man får ju försöka dra sitt strå till stacken, jag tror att de här mindre dansbanden måste tänka om lite – att man går ihop och gör evenemang tillsammans så att arrangören inte bara sliter med ekonomi och så. Man delar på kostnaderna helt enkelt.

7 Vad hoppas ni på inför lördag?

Jonny: – Jag hoppas att den danssugna publiken kommer. Och att det kan bli något återkommande med danskväll, det här är ju ett litet test och upp till bevis om det är värt att satsa på dansband i Lesjöfors. Det finns ju inte så många dansställen runt omkring här.

Thomas: – Att det blir bra med fart. Jonny har marknadsfört det länge så det känns som om det skulle bli det. Det ska bli skoj, vi ser mycket fram emot spelningen. Jag hoppas också att folk stöttar Jonny och föreningen genom att gå till Folkets hus på lördag. Det är inte gratis att arrangera och även om man gör bra dealer med band så kostar allt runt omkring och då gäller det lokalbefolkningen ställer upp. Så det skulle jag vilja framhäva att även vi uppmanar folk att gå dit.

1 Jonny, är det populärt med dans i Lesjöfors?

– Det vi har arrangerat tidigare har varit bra. Men det var många år sedan vi hade en renodlad danskväll, så vi vill pröva och hoppas att det finns en efterfrågan bland de som gillar att gå ut och dansa. Det har inte varit mer än sporadiskt med sådana här arrangemang förut, men nu har vi försökt att få till det mera återkommande, en gång i månanden. Vi har gjort en spelkalender om vad som kommer att ske under hösten här. Vi försöker också framöver att vända oss till lite olika målgrupper.

2 Den här helgen är det Xplays som spelar, där medverkar din kusin Thomas?

– Ja, det stämmer. Det var genom honom som jag fick tag i det här bandet. Vi har ju lite gemensamt – jag fick ju för ett antal år sedan Lesjöforsprofilpriset och han har ju blivit utsedd till Motalaprofil, vi jobbar för samma saker men på olika ställen i landet.

3 Och Thomas, du kommer på besök i din kusins hemtrakter.

– Ja, vårt band är relativt starka i de regionerna – norra Närke och Värmland. Det ska bli riktigt kul. Jonny och jag har umgåtts rätt mycket i livet. Jag var väldigt mycket i Filipstad som barn, jag brukade vara hos Jonny hela somrarna så jag har rätt bra koll på området. Eftersom vi jobbar med lite samma saker, jag jobbar med evenemang här i Motala, försöker vi att hjälpa varandra Jonny och jag.

4 Vilka är X-plays?

– Vi är ett deltidsdansband som är på väg åt rätt håll, vi har bland annat precis släppt en skiva. Vi känner att vi börjar få vingar och vill försöka prova dem. Vi har funnits i sex år, spelat uppe i Malung i fem år på Dansbandsveckan tillsammans med ett antal större band. Vi har bland annat spelat med Wahlströms, Blender, Casanovas, Sannex och dom här. För vår del handlar det om att vi inte har gjort oss ett namn riktigt än, men vi försöker jobba på det.

5 Dansbandsmusik kommer ni bjuda på, såklart, men vilken typ av dansbandsmusik spelar ni?

– Det är lite mer åt det moderna hållet, lite åt bugghållet. Just bland buggarna brukar vi vara rätt så populära. Vi kör ju lite klassiskt också och blandar upp det med snabba låtar och lugna.

6 Det är ju ganska populärt nu med dansband, vad är det som lockar med den här musiken?

– Jag tror det är så, eller jag hoppas i alla fall att det är så, att gamla traditioner med svensk dansmusik börjar bära frukt igen. Det har ju varit en liten svacka i några år men nu känns det som om det är på väg åt rätt håll faktiskt. Man får ju försöka dra sitt strå till stacken, jag tror att de här mindre dansbanden måste tänka om lite – att man går ihop och gör evenemang tillsammans så att arrangören inte bara sliter med ekonomi och så. Man delar på kostnaderna helt enkelt.

7 Vad hoppas ni på inför lördag?

Jonny: – Jag hoppas att den danssugna publiken kommer. Och att det kan bli något återkommande med danskväll, det här är ju ett litet test och upp till bevis om det är värt att satsa på dansband i Lesjöfors. Det finns ju inte så många dansställen runt omkring här.

Thomas: – Att det blir bra med fart. Jonny har marknadsfört det länge så det känns som om det skulle bli det. Det ska bli skoj, vi ser mycket fram emot spelningen. Jag hoppas också att folk stöttar Jonny och föreningen genom att gå till Folkets hus på lördag. Det är inte gratis att arrangera och även om man gör bra dealer med band så kostar allt runt omkring och då gäller det lokalbefolkningen ställer upp. Så det skulle jag vilja framhäva att även vi uppmanar folk att gå dit.