2016-09-20 06:00

2016-09-20 06:00

Tekalas med mersmak

PARDISHYTTAN: Afternoon tea i bygdegården

– Jättegott! Och vad roligt att få pröva nya sorter!
Pelle Hellberg var en av många nöjda fikagäster när bygdegårdsföreningen i Pardis dukade upp till afternoon tea på söndagseftermiddagen.

Faktum är att Pelle var så nöjd och glad att han på sittande ände råkade lova sin fru att göra ett eget afternoon tea nästa helg. Barbro ser skeptisk ut, men infrias löftet blir det en glad överraskning.

– Jag har faktiskt bakat scones, försvarar sig Pelle.

I Pardishyttan finns det dock gott om folk som alldeles säkert kan baka, både scones och småkakor samt morotskaka. Lägg därtill hemkokta marmelader, lemon curd och specialiteten clotted cream. Det sistnämnda är en tjock grädde som är god till scones och kräver en hel del tålamod av den som står vid spisen – grädden ska sjudas i vattenbad i en och en halv timme, och sedan stå i kyl i minst tolv timmar. Sedan skummar man av den tjocka ytan som bildats och först då har man sin färdiga clotted cream.

Till ett äkta afternoon tea hör också eleganta smörgåsar och visst fanns det små, snygga och smakrika sandwiches på kakfaten som bars ut från köket i bygdegården. Därinne var det hett och stressigt, när tekannor skulle fyllas på och kakfat i flera våningar skulle laddas. Det blev mycket folk och lång kö i dörren till stora salen vid tre-slaget, när serveringen öppnade.

Sen mumsades det och dracks te - och även lite kaffe här och var. I Sverige är kaffet fortfarande den större drycken och inte heller i Tyskland har den engelska tekalas-traditionen fått genomslag, berättar Gisela Hintze.

– Å, jag har längtat hela livet efter att få ett afternoon tea, och så händer det här! säger hon, som bor i Tyskland och har fritidshus i Västerud.

Nu fikade hon med glädje tillsammans med sin man Michael och närmaste grannarna.

Faktum är att Pelle var så nöjd och glad att han på sittande ände råkade lova sin fru att göra ett eget afternoon tea nästa helg. Barbro ser skeptisk ut, men infrias löftet blir det en glad överraskning.

– Jag har faktiskt bakat scones, försvarar sig Pelle.

I Pardishyttan finns det dock gott om folk som alldeles säkert kan baka, både scones och småkakor samt morotskaka. Lägg därtill hemkokta marmelader, lemon curd och specialiteten clotted cream. Det sistnämnda är en tjock grädde som är god till scones och kräver en hel del tålamod av den som står vid spisen – grädden ska sjudas i vattenbad i en och en halv timme, och sedan stå i kyl i minst tolv timmar. Sedan skummar man av den tjocka ytan som bildats och först då har man sin färdiga clotted cream.

Till ett äkta afternoon tea hör också eleganta smörgåsar och visst fanns det små, snygga och smakrika sandwiches på kakfaten som bars ut från köket i bygdegården. Därinne var det hett och stressigt, när tekannor skulle fyllas på och kakfat i flera våningar skulle laddas. Det blev mycket folk och lång kö i dörren till stora salen vid tre-slaget, när serveringen öppnade.

Sen mumsades det och dracks te - och även lite kaffe här och var. I Sverige är kaffet fortfarande den större drycken och inte heller i Tyskland har den engelska tekalas-traditionen fått genomslag, berättar Gisela Hintze.

– Å, jag har längtat hela livet efter att få ett afternoon tea, och så händer det här! säger hon, som bor i Tyskland och har fritidshus i Västerud.

Nu fikade hon med glädje tillsammans med sin man Michael och närmaste grannarna.